„Тайфуни с нежни имена“, или какво прави една дама зад заваръчния шлем – запознайте се с Полина Драгомирова от АК Магнит

02.02.2021 г.6 мин.

„В АК Магнит пред мен се откриха много възможности за развитие и надградих своите умения“

Мама топи ламарина“. Така обяснява работата на своята майка синът на днешния гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ – Полина Драгомирова. Въпреки че вярваме, че няма „мъжка“ и „женска“ работа, с възхита гледаме на факта, че вече десетилетие тя упражнява нетипичната за дама професия на заварчик. А над две години Полина е част от екипа на производствената компания АК Магнит. За своята работа тя разказва с усмивка, с увереност изпълнява своите работни задачи, а професионалното усъвършенстване стои в основата на бъдещите ѝ планове. Вижте още какво сподели пред Инженер.bg Полина Драгомирова в следващите редове...

Здравейте! Представете се за читателите на Инженер.bg.

Здравейте! Казвам се Полина Драгомирова и вече две години и половина работя като заварчик в АК Магнит.

Вашето образование е в съвсем различно направление. Как решихте да се ориентирате към настоящата си професия?

По образование съм икономист. Започнах да се занимавам с тази дейност през 2010 г. Тогава плановете ми бяха това да бъде временна работа, но по стечение на обстоятелствата вече 10 години упражнявам тази професия. Преди да се присъединя към екипа на АК Магнит, имах опит на същата позиция във фирма в гр. Драгоман, където живея.

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

Дейността на екипа ни обхваща заваряване на трансформатори и други изделия. Продуктите, които правим, намират приложение във влаковете на компании като  Alstom, Mitsubishi и Siemens.

Когато постъпихте на работа в АК Магнит, получихте ли съдействие от по-старшите си колеги?

Да, разбира се. Когато постъпих на работа в компанията колегите ми показаха важни подробности и специфики за работата и конкретните изделия. Те ме научиха как се осъществява изолирането на бобините или как се прави правилната спойка.

Разкажете ни за екипа, с който работите в момента.

Всички в екипа сме много сплотени и си помагаме взаимно. Споровете помежду ни са единствено във връзка с работните задачи. Сред колегите има специалисти, които са с дългогодишен опит в компанията. Така например колегата, който ме обучава, когато постъпих тук, е част от екипа вече над 25 години.

Как започва Вашият работен ден?

Работя на 8-часов работен ден, който стартира с чаша кафе. След това преминавам към подготовка за работа и подреждам необходимите инструменти за деня. Заедно с ръководителя ни провеждаме среща, на която се разпределят индивидуалните работни задачи, преди да се насочим към изпълнението им.

Какви са отговорностите, които носите?

От работата на екипа ни, от правилното изпълнение на изделията ни зависят безопасността и животът на много хора, затова не можем да си позволим да губим концентрация и трябва да бъдем наясно с това какво правим и как го правим.

Тази отговорност не Ви ли тежи много?

Отговорността тежи, когато не си сигурен в това, което правиш и когато не знаеш как да го направиш. Когато си съсредоточен върху своята работа, тогава имаш увереността, че изпълняваш задачите си безгрешно.

Освен това, за да се гарантира високото качество на заварките, те преминават щателна проверка и контрол, преди да стигнат до производството и клиентите.

Какво харесвате в работата си и длъжността, която заемате?

Харесва ми това, че всеки работен ден в АК Магнит е разнообразен. Добра съм в работата си, разбирам я и затова тя ми харесва. Хората не вярват, че мога да правя това, но когато ме видят, остават изненадани.

Впечатлена съм и от възможностите за израстване в компанията, разнообразието от дейности, както и от постоянния процес на учене. Когато някой в екипа демонстрира своя потенциал, възможности и желание за работа, компанията подкрепя неговото професионално израстване. В АК Магнит пред мен се откриха много възможности за развитие, получих сертификати от различни обучения, като например за заваряване на цветни метали, благодарение на които надградих уменията си.

Какво си казвате в края на работния ден?

Когато приключи работният ми ден, започвам да мисля за децата и семейството си.

Какви са перспективите за Вашето професионално развитие?

Убедена съм, че след 5 години все още ще бъда част от екипа на АК Магнит, като междувременно ще продължа да обогатявам своите компетенции.

Източник на снимковия материал: Полина Драгомирова – личен архив, freepik.com

Тагове: АК Магнит, електротехника, заваряване, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АК Магнит АД
https://www.aqg.se/en/magnit