Йоханес Греме от BHTC България: Развойната дейност съчетава високото качество с елегантен дизайн и удобство

24.10.2016 г.6 мин.

„В автомобилната индустрия развойната дейност е призвана да съчетае високото качество и здравината с елегантен дизайн и удобство на устройствата“. Това заяви Йоханес Греме, директор „Развойна дейност“ в Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД (BHTC България), в интервю пред Инженер.bg. Той разказа още за мотивацията и за спецификата на неговата работа, за предизвикателствата в нея, за отдела по развойна дейност на BHTC, както и за екипността и удовлетворението от работа.

 

Какво Ви мотивира да се присъедините към BHTC?

Работя в компанията вече повече от 25 години. Още през 1990 г. започнах работа в Hella, в областта на климатичните системи. Когато през 1999 г. се създаде BHTC на базата на отделите на Hella за климатични системи, решението ми да се присъединя към новата компания беше съвсем естествено. Колкото до мотивацията да дойда в България, отговорът е кратък: просто исках да участвам в създаването на още един развоен център, както през 1999 г. в BHTC. Едва ли много хора имат шанса да участват в два големи startup проекти в рамките само на един живот! Със сигурност работата е много, но се радвам, че съм тук, в България заради BHTC, както и заради българските ми колеги. Нали не очаквате да говоря за природата и времето? Има един неприятен момент и той е, че семейството ми реши да остане в Германия заради нашите две деца (на 15 и 17 години). Но пък полетът от София до Дортмунд е само 2 часа, т.е. справям се.


Каква е спецификата на Вашата работа?

Автомобилната индустрия се отличава с атрибути като бързина, иновации и кратки срокове. За постигането на тези стандарти се изисква съчетание от добре структурирани процеси и изявена креативност. Това създава необходимост от развоен екип, чийто членове са със солидно образование и са изключително мотивирани. Само така се постига баланс на процесите и креативността. Една от главните задачи на мениджмънта на развойния отдел е да създаде, установи и подобри процесите, както и да ръководи, образова и мотивира екипа.

 

Колко души работят във Вашия отдел?

В момента ние сме общо 65 служители, разпределени в четири групи: разработка на хардуер; разработка на софтуер, инженерно звено и тестова лаборатория.

 

Какви са най-честите предизвикателства в работата Ви?

Едно от предизвикателства е да се създаде правилно разбиране за следването на точно определени роли и процеси. BHTC произвежда повече от 10 000 артикула на ден за своите клиенти по света. В сравнение с други електронни устройства нашите трябва да оцеляват с пълната си функционалност в една наистина враждебна среда за електронните устройства: огромен температурен диапазон, от -40 °C до 85 °C (проверете обхвата на мобилния си телефон!); да устоят на кремове и масла от ръцете; да бъдат устойчиви на издраскване; в някои коли или камиони устройствата трябва да оцелеят след заливане с кафе и т.н. В автомобилната индустрия развойната дейност е призвана да съчетае високото качество и здравината с елегантен дизайн и удобство на устройствата. Това поражда необходимост от изпълнение на процеси и роли. След като разберете това и свикнете с него, това е може би най-хубавата работа на света, която можете да си представите.

 

Как намирате екипния дух в BHTC?

BHTC България е съвсем нов член на групата BHTC. По-специално българският развоен екип е най-новият в цялото направление „Развойна дейност“ на компанията. Ето защо нашият дух може да се обясни така: ние сме млад и мотивиран екип със свежи творчески идеи. Всички ние непрекъснато създаваме нашия собствен, уникален дух на развойната дейност в BHTC България и той се усеща все повече и повече.

 

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение от работата?

Най-голямото удовлетворение за мен е да видя BHTC България и по-специално екипа за развойна дейност да се развива успешно. Нашата работа тук придобива все по-съществено значение в развойната дейност на BHTC като цяло, с което нарастват и нашите отговорности. Целият ни екип може да бъде удовлетворен, даже бих казал, че можем да се гордеем с резултатите си досега.


 

Източник на снимковия материал: BHTC

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД
http://www.bhtc.com