Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

11.09.2019 г.8 мин.

In Macedonian


За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие, устояло на икономическите и технологични перипетии на времето. Благодарение на ФАНУК България, екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98, която е специализирана в изработката на формови комплекти за стъкларската индустрия. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.Здравейте, г-н Палазов, бихте ли се представили за читателите на Инженер.bg?


Казвам се Ваньо Палазов и съм собственик и управител на фирма ИНХОМ-98 ООД.


Разкажете ни повече за Вашата компания.


Фабриката ни се намира в гр. Аксаково, близо до Варна. Компанията е единствен производител в България на формови комплекти за стъкларската опаковъчна индустрия, а именно форми за бутилки и буркани от стъкло. Проектираме и изработваме формови комплекти както за стандартни стъклени опаковки, така и за такива с уникален дизайн и разчупена форма. Изделията се изработват от специални марки чугун, бронз и специални материали, а технологията е създадена от нас. Благодарение на високото качество на продукцията и конкурентната цена, които постигаме, имаме доволни клиенти в 14 държави в Европа и Азия.

 

 

Кои са основните предизвикателства във Вашето производство?

 

Бих определил като такова постигането на конкурентна продукция, а това означава високо качество, спазване на договорените срокове и непрекъснато усъвършенстване. Конкурентите ни от Европа и Китай вървят напред с големи инвестиции. За да останем конкурентни на пазара, ние залагаме на непрестанна оптимизация на процесите, а през следващите години – и на все по-високо ниво на роботизация.


Какво оборудване на FANUC сте внедрили във вашето производство и как то допринася за дейността Ви?


Доверихме се на FANUC още при създаването на фирмата през 1991 г. Към днешна дата в производството сме внедрили 24 машини с ЦПУ на FANUC от общо 42 металорежещи машини, както и 5 машини FANUC ROBODRILL. Спокойно бих могъл да заявя, че на основата на ЦПУ FANUC е изградена нашата технологията за производство на форми.Доволни ли сте от оборудването на FANUC, което използвате?


Можем откровено и честно да кажем, че сравнено с други ЦПУ управления, това на FANUC е по-качествено и по-надеждно.


Фрезовите машините ROBODRILL, от своя стана,работят бързо, прецизно и ефективно. С тях рядко имаме каквито и да било проблеми, при това те се отличават с изключително висока производителност. 24 000 оборота на шпиндела на фрезова машина е нещо уникално. Те гарантират качеството на повърхностите и обемите за стъклените опаковки.


Освен ЦПУ и фрезови машини FANUC ROBODRILL, Вие използвате и сервизните услуги на ФАНУК България. Кои услуги, предоставени от сервиза на ФАНУК, са ви помогнали да управлявате успешно Вашето производство и да постигнете бизнес целите си?


Ние работим с непрекъснат цикъл на производство – 24 часа/7 дни в седмицата. Ето защо за нас е много важно машините да са изправни и да работят безотказно.


За да гарантираме минимални непланирани прекъсвания, всяка година сервизът на ФАНУК извършва профилактика на всички ЦПУ системи на FANUC и машините ROBODRILL във фирмата. За нас това е от ключово значение.


Новите машини имат гаранционен сервиз, който е по-скоро за успокоение, тъй като реално нямат нужда от такъв. На по-старите управления сме добавяли опции, за да се улесни работата на настройчиците. Понякога възникват проблеми, които решаваме с консултации по телефона, което е страхотна опция, тъй като се пестят време и средства.


Последно по какъв повод потърсихте помощта на сервиза на ФАНУК?


Правихме ремонт на една от машините ROBODRILL, която е на 11 години. Наложи се смяна на СВД на Х и У оси, поради увеличена хлабина. Трябва да подчертая, че след ремонта машината постигна параметри на нова, току-що произведена машина. Изключително сме доволни от това.


Какви са Вашите впечатления от работата на сервиза на ФАНУК България?


Вече повече от 25 години използваме сервизните услуги на ФАНУК България и причините са повече от една. Изключително сме доволни от бързата им и навременна реакция. Резервните части също пристигат бързо, с високо качество са, а цената им е приемлива. Дават гаранция както за своя ремонт, така и за резервните части, които са вложени. За нас това е много важно.


Специалистите са компетентни, със задълбочени познания и висока квалификация. Но не само това прави съвместната ни работа ползотворна. Комуникацията с тях е изключително лесна. В чисто човешки план, в тяхно лице срещаме доверени колеги и партньори.Ще продължите ли да използвате сервизните услуги на ФАНУК България и защо?


Разбира се, ще продължим да разчитаме на сервиза на ФАНУК. Сътрудничеството ни е обещание за безаварийна и успешна работа на машините с марка FANUC.


За нас тази връзка е изключително важна. Тя позволява да се чувстваме спокойни, че каквото и да се случи, имаме зад гърба си доверен партньор, който ще ни помогне да преодолеем проблемите ни.


В края на разговора ни, предвиждате ли бъдещи инвестиции? Изобщо, какъв е пътят пред ИНХОМ-98 и къде е мястото на FANUC по него?


В момента е в строеж ново производствено хале, което ще ни даде възможност да увеличим производствения ни капацитет и същевременно да предложим по-добро и по-бързо обслужване на досегашните ни клиенти.


Инвестициите, които предвиждаме, включват и нови машини с ЦПУ FANUC, т.е. бъдещото развитие на фирма ИНХОМ-98 ще продължи да бъде тясно свързано с оборудването на FANUC и сервиза на Фанук България.


Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/