Инж. Емил Николов от АК Електрик: „Визията ни за развитие е да продължим да бъдем производител от световен клас“

22.07.2021 г.8 мин.

До края на 2021 г. АК Електрик ще разкрие в гр. Радомир цех за асемблиране с площ от около 2600 m2. В гр. Кюстендил се развива цех за обработка на неръждаема стомана, който се очаква до края на тази година да се разрасне с 300 – 400%.

За водещия български производител на електрически табла и на сложни метални компоненти за индустрията АК Електрик, който е част от шведската AQ Group, тази година преминава под знака на 60-годишнината от неговото създаване. Освен това, поводи за гордост и оптимистичен поглед към бъдещето са затвърждаващите се позиции на българското дружество на световните пазари във високотехнологични индустрии, както и планираното разширение на производството у нас. За тези и други любопитни теми, свързани с дейността на АК Електрик, продължаваме разговора си с изпълнителния директор на компанията инж. Емил Николов.

Здравейте, г-н Николов! Поздравления за 60-годишнината на АК Електрик! Бихте ли разказали повече за историята и дейността на компанията?

Здравейте! Ние отбелязваме прекрасен 60-годишен юбилей. Пътешествието започва през 1961 г. с основаването на първия ни цех за производство на електрически табла в гр. Радомир. През всичките тези години фирмата ни произвежда електрооборудване и гради опит и ерудиция в града.

Първата ни среща с AQ Group беше през 2004 г. Оттогава присъстваме на международния пазар с нашето електрооборудване и механични конструкции, които са на световно ниво като качество на производство.

Как присъединяването Ви към шведската AQ Group AB се отрази на пазарните хоризонти на компанията и какво място заема компанията на българската индустриална карта?

Преди 19 години взехме решение за стартиране на кооперативна дейност в производството на електрооборудване за различни компании, предимно извън България. Партньорството ни даде възможност производството да навлезе на международните пазари и да се превърнем в доставчик на световноизвестни брандове, чиито изисквания по отношение на качеството и доставките са високи.

Това спомогна за развитието и усъвършенстването на уменията на нашия персонал, както и за създаване на продукти на световно ниво.

Кои са елементите от корпоративната философия на дружеството Ви, които го отличават спрямо конкурентите в бранша?

Нашата корпоративна философия се основава на ценностите, които AQ Group налага, и които АК Електрик следва с голямо задоволство. Тази философия се базира на компетенциите на персонала и поддържаните от нас широкоспектърни, висококачествени и високотехнологични процеси.

Фокусираме се върху микс от продукти, които са възможно най-комплексни, т.е. реализираме готови машини и оборудване, включително механични детайли и електрооборудване. Осъществяваме всички услуги – от проектирането до финалното тестване и доставката до крайния клиент. Комплексността и високия микс от решения са наше голямо предимство пред конкурентите, които нямат нужните процеси под един покрив. Всеки нов процес за тях е скъпо и рисково начинание.

Какви специалисти работят в компанията и как успявате да привличате нови кадри?

В АК Електрик работят специалисти с експертиза на световно ниво, базирана на обученията у нас и извън България. Водени са от желанието да израстват и да се развиват, както и да постигат добри резултати, да работят с технологии от висок клас в международна среда, да бъдат на „вълните“ на международната икономика и да бъдат уважавани от колегите си и световните компании.

Факторите, с които привличаме специалистите, са доста комплексни. Те включват не само доброто заплащане, но и добри условия на труд, допълнителни социални придобивки, екипна работа и предизвикателства, свързани със световните тенденции. Град Радомир се намира само на 30 минути от София, добре е базиран в инфраструктурата на страната, което предразполага както междуградска комуникация, така и международна с нашите клиенти и доставчици.

Разработвате проекти за компании от разнообразни индустрии. Какви са механизмите, с които развивате компетенциите на екипа, така че да отговорите на динамичното развитие на секторите?

Проектите ни са насочени към различни индустрии като автомобилостроене, хранително-вкусова промишленост и телекомуникации. Всяка една има собствени стандарти, които се надграждат и взаимно се подпомагат технологично. В нашата фирма са концентрирани всички тези компетенции и това дава ползи не само за клиентите ни, но и позволява на нашите кадри да се усъвършенстват според най-модерните тенденции в индустриите.

Обученията и курсовете са непрекъснат процес в АК Електрик. Освен това, всеки клиент ежегодно прилага нови технологии и процеси. Наше задължение е да ги въведем и развием под формата на компетенции и процеси. Създаваме условия за привличане на най-компетентните кадри в региона.

Каква е визията за бъдещото развитие на АК Електрик? Планирате ли инвестиции в производствената Ви база?

Визията ни е да продължим да бъдем производител от световен клас, с ниво над средното за региона. Ще запазим качеството си и навременните си доставки. Също така, трябва да следваме световната икономика и тенденции.

Това обуславя необходимостта от инвестиции не само в машините, но и в човешкия ресурс и в нови производствени площи. В гр. Радомир предстои да разкрием до края на 2021 г. цех за асемблиране с площ от около 2600 m2. В гр. Кюстендил развиваме цех за обработка на неръждаема стомана, който очакваме до края на тази година да се разрасне с 300 – 400%.

Разкажете ни повече за себе си – какво е Вашето образование, как започнахте работа в компанията и кой е Вашият „двигател“, който Ви кара да отивате на работа с ентусиазъм?

Завърших „Индустриален мениджмънт“ в Стопански факултет на Технически университет – София. След това специализирах „Европейско право“ при проф. Атанас Семов и „Бизнес администрация“ в Стокхолм. Обучението ми не спира, преминал съм редица курсове, усъвършенствам се по различни направления, предимно в сферата на мениджмънта и личностните компетенции.

Моят „двигател“ е да виждам, че хората изпитват удовлетворение от това, което правят, че са щастливи на работните си места и виждат бъдеще в екипната ни работа и как постигнатите резултати от съвместния ни труд се оценяват на световния пазар.

Източник на снимковия материал: АК Електрик

Тагове: AQ Group, HR, индустрия, кариера, машиностроене, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АК Електрик АД
https://www.aqelectric.com/bg