Атанас Апостолов и Самир Кочолу от Костал България Аутомотив: „Предстои ни сериозно увеличаване на производството“

28.03.2018 г.6 мин.

Международната група Kostal е глобален лидер в производството на електрически, електромеханични и механични изделия за автомобилната индустрия. В България компанията е представена чрез 3 независими дружества – Костал Софиясофт България ЕООД, Костал България ЕООД и Костал България Аутомотив ЕООД. За да ни разкажат повече за Kostal, за дейността у нас и за инвестиционните си намерения, екип на Инженер.bg се срещна с инж. Атанас Апостолов, директор „Производство“ и инж. Самир Кочолу, ръководител на отдел „Производствен инженеринг“ в най-новото поделение на Kostal в България - Костал България Аутомотив - производствената база на компанията, разположена в гр. Пазарджик.Уважаеми колеги, Kostal е международна компания, технологичен лидер в разработката и производството на електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия. Разкажете ни малко повече за компанията в България.


Атанас Апостолов (А.А.): Kostal е създадена през 1912 г. в немския град Люденшайд (Lüdenscheid), като независимо семейно предприятие. Неин основател е Леополд Костал (Leopold Kostal). Към днешна дата компанията се е разраснала до интернационална група с поделения по целия свят. В България Kostal стъпва през 2011 г., когато стартира дейността на Костал България – заводът на компанията в гр. Смолян. Костал България Аутомотив, новата производствена база на Kostal, позиционирана тук в град Пазарджик, отвори врати в края на април 2017 г.


Кои бяха факторите, които допринесоха за вземането на решение да се инвестира в още един завод у нас?


Самир Кочолу (С.К.): Решението за изграждане на нова производствена база е резултат от няколко взаимносвързани фактора – разрастването на производството в Смолян и свързаното с това увеличаване на броя служители, както и привличането на нови клиенти и спечелването на нови проекти.


Защо Пазарджик? С какво този район привлече Kostal?


А.А.: Изборът бе обусловен от следваната от Kostal стратегия. При отваряне на нови производствени мощности, компанията избира места, в които няма друг производител от подобен ранг и с подобна производствена дейност. Към момента Kostal е единственият толкова голям инвеститор в района. В същото време Пазарджик е областен град, с удобни пътни артерии и с добър кадрови потенциал. В близост е и гр. Пловдив, в който има два университета, подготвящи кадри, които биха могли да намерят добра реализация при нас.


Заводът в Пазарджик дублира ли дейността на този в Смолян или ... ?


А.А.: Двата завода са ориентирани към производството на различни компоненти. Идеята е да има диференциация на производството с оглед постигане на по-добро управление на ресурсите. В началото заводът в Пазарджик стартира само с чисто асемблиране на изделия. Първата производствена линия бе взета директно от производствената ни база в Смолян, именно с идеята за диференциация на двете производства. На по-късен етап бе взето решение производството допълнително да се разшири и с друг тип дейности. В момента в завода в Смолян се произвеждат джойстици за чистачки, мигачи, автопилоти и др. В базата тук в Пазарджик извършваме сглобяването. Ние произвеждаме спиралните касети и сглобяваме целия подкормилен модул, който всъщност е крайният продукт, доставян до клиента. На практика заводът в Смолян се явява наш основен поддоставчик.Какво ново производство ще се добави с планираното допълнително разширяване?


А.А.: Заводът в Смолян разполага с линия за шприцоване на пластмасови детайли, както и с цех за насищане на печатни платки чрез т.нар. SMT технология. В Пазарджик в момента стартираме цеха за шприцоване. За момента разполагаме само с две машини, но до края на годината планираме техният брой да нарасне до 17.


С.К.: В бъдеще, с планираното разширяване на завода, предвиждаме обособяването и на цех за насищане на електронни платки, част от които сега идват готови. Целта е, с изключение на някои щанцови детайли, Kostal почти да затвори процеса, като всички елементи, започвайки от платките и стигайки до леенето на пластмасите, асемблирането, тестването и т.н. да се извършва в рамките на завода тук в Пазарджик.


Следва продължение ...


Повече информация за Костал България Аутомотив ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Костал България Аутомотив, Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Костал България Аутомотив ЕООД
http://www.kostal.bg/a3/