SpaceCAD: Новата версия на CAD/CAM средата SprutCAM X16 разкрива необятните възможности на CNC машините

31.01.2023 г.7 мин.

В края на миналата година (2022 г.) SpaceCAD анонсира официалния пазарен дебют на новата версия на SprutCAM XSprutCAM X16. „Софтуерният продукт представлява пълнофункционална CAD/CAM среда, която при това е напълно финансово достъпна. Тя е оригинална разработка на SprutCAM Tech, а последната ѝ актуализация реализира значителни подобрения и позитиви за професионалистите, които я използват. Най-новата версия на софтуера разкрива пред потребителите изцяло нов „свят“ от функционалности“, коментираха пред Инженер.bg доказаните специалисти в областта на индустриалния софтуер и хардуер от SpaceCAD.

Оптимизациите на дигиталния продукт включват преработен и изчистен потребителски интерфейс, нова Solid симулация, актуализирани интелигентни съвети, усъвършенстван CAD редактор, нова сондираща група от операции; машини от швейцарски тип, струговане по U-ос и поддръжка на роботи за боядисване. Освен това към SprutCAM X16 са добавени подобрения на функциите за заваряване, електроерозийна обработка с тел, създаване на машини (MachineMaker) и мн.др.

За да се „докоснете“ до потенциала и възможностите, които SprutCAM X16 Ви предлага, изтеглете пробната безплатна версия от ТУК.

Обновен интерфейс

Главният прозорец се откроява с чисто нов високотехнологичен стил. Това позволява на потребителите да създават своите проекти още по-бързо и плавно.

„Подсказките“ са трансформирани в „интелигентни съветници“, които интерактивно насочват към местоположението и употребата на параметрите към дадена операция.

Усъвършенствана технология на Solid симулация

Резултатите от машинната обработка се визуализират с голяма точност. Те се открояват най-вече при големи детайли с фини елементи.

Швейцарска обработка със CNC стругови центри

„Системата осигурява автоматична трансформация на последователност от линейни операции в циклична паралелна програма. Също така SprutCAM X16 осъществява автоматично пренареждане на операциите и разположението на точките за синхронизиране“, поясниха българските специалисти.

Движение около U-ос: За обработка на големи, небалансирани детайли

„За извършването на подобна обработка детайлът е застопорен, а инструментът се върти около него. U-ос се използва за промяна на радиуса на обработка. SprutCAM изчислява траекторията на инструмента, който е част от струга, посредством естествената кинематика на CNC машината. На потребителите не се налага да обработват NC кода, за да симулират реалните резултати. Веднага след изчисляване на траекторията всички движения на машината биват онагледени“, споделиха от SpaceCAD.

SprutCAM X 16 разполага с мощен набор от цикли на сондиране

„Сондирането се осъществява чрез комбинация от обработка и проверка на цялостната NC програма. Сред асортимента от цикли ще откриете опции за единична повърхност, отвор/издатина, жлеб/мрежа, сондиране на вътрешен/външен ъгъл и др. Софтуерът комуникира със CNC машината посредством сензори за натиск и разстояние“, обясниха експертите.

Нова операция: Welding 6D – заваряване на шевове, зашиване, залепване и точково заваряване

Welding 6D е подходяща както за прихващане, така и за точково заваряване. Точките могат да се местят чрез плъзгане и да се използват за начертаване на траектории. Оста на инструмента се върти в 6-измерно направление чрез плъзгане на визуалния вектор. 

Новата операция боядисване Ви дава достъп до различни инструменти за впръскване на боята

„Богатата“ гама от инструменти за пръскане разполага с:

  • Дюза за пръскане „Запълнен конус“ – разпределя боята равномерно с кръгообразно насищане;
  • Дюза за пръскане „Кух конус“ – боята се нанася върху тясна ивица около ръба на конуса за пръскане;
  • Елиптична дюза с плоско разпръскване – нанасянето на боята се осъществява по протежение и напречно на основната посока на пръскане;
  • Елиптична дюза с линейно разпръскване;
  • Правоъгълна плоска дюза за пръскане – универсален инструмент с промяна на параметрите му се регулира модела на разпръскване.

CAD актуализации:

  • Подобрена стабилност и производителност;
  • Нови инструменти за скициране;
  • Оптимизирани операции за екструдиране и завъртане;
  • Контролен панел за видимост на SprutCAM обекти – 3D модели, части, машини и т.н.;
  • Възможност за вмъкване на криви, ръбове и лица от 3D модел в скица.

Обновеният MachineMaker Ви позволява да създавате дигитални близнаци

„Онлайн библиотеката за роботи и механизми на SprutCAM X 16 разполага с капацитет от над 300 готови робота, позиционери и други механизми. MachineMaker е инструментът за сглобяване на роботизирани клетки и CNC машинни клетки. Актуализацията на тази функция позволява на потребителите да създават дигитални близнаци (Digital Twins) на всяка 3-осна фреза. А с новия интерактивен 3D Model Simplifier (опростяване на модела) е възможно премахването на вътрешни лица и малки обекти от всеки 3D модел“, допълниха българските интегратори. 

С новия API (Аpplication Programming Interface) можете да създавате персонализирани инструменти  

„Приложението Ви позволява да създавате и импортирате нови инструменти за струговане, фрезоване и други персонализирани такива. С помощта на външни TDM/PDM/PLM системи можете да зададете желаните от Вас геометрични размери и свойства и след това да ги запишете във файл в библиотеката“, допълниха още от SpaceCAD.

Източник на снимковия материал: SpaceCAD (СпейсКАД), canva.com

Тагове: 3D технологии, CAD/CAM софтуер, SolidWorks, SpaceCAD, дигитализация, дистрибуция, машини с ЦПУ /CNC/, машиностроене, металообработка, проектиране, софтуер, фрезоване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

СпейсКад/SpaceCAD
www.spacecad.bg