SpaceCAD и Спесима предлагат автоматизация на промишлени процеси чрез роботизирани клетки и линии с роботи на KUKA

20.11.2020 г.5 мин.

Все по-широкото използване на роботи в индустрията е факт, изискващ специално внимание като начин за бързо внедряване на автоматизирани производства с минимални инвестиции. На базата на съществуващите проекти и знания за работа със Siemens NX CAM Robotics и в сътрудничество с водещата световна компания KUKA Group, SpaceCAD и Спесима разработват комплексни решения за автоматизация на промишлени процеси чрез роботизирани клетки и линии. „Отвъд познатите задачи за повдигане, позициониране и заваряване, заедно със Спесима предлагаме роботите на KUKA с фрезови, шлифовъчни и други глави, подходящи за почистване, шлайфане, рязане, подрязване, полиране, лакиране, залепване и други прецизни операции“, коментираха за Инженер.bg от SpaceCAD. Какво още разказаха по отношение на роботизацията от българската фирма, можете да прочетете в следващите редове.

Невероятна симбиоза между решенията на KUKA и Siemens Digital Industries Software, осъществена от Спесима и SpaceCAD 

Като водещ световен доставчик на интелигентни решения за автоматизация, KUKA е в състояние да осигури на своите клиенти всичко – от роботи и клетки до напълно автоматизирани системи за автомобилната и електронната индустрия, производството на потребителски стоки, електронната търговия, търговията на дребно, както и в здравеопазването. 

С помощта на решенията на KUKA, SpaceCAD и Спесима изпълняват следните задачи:

  • Изготвяне на изисквания към роботизираното работно място като цяло и към задачите на компонентите в неговия състав;
  • Изготвяне на точна пространствена схема на роботизираното работно място, с точно генериране и спецификация на необходимите кабели, както и помощни подсистеми;
  • Изграждане на кинематична схема на роботизираното работно място, симулация и оптимизация на поведението на компонентите в роботизираното работно място;
  • Генериране на оптимални и напълно синхронизирани управляващи CNC програми както за роботите, така и за CNC машините в роботизираните клетки.

 

СпейсКАД ООД е дългогодишен партньор на Siemens Digital Industries Software в България, системен интегратор на KUKA и партньор на 3D Systems за доставка и внедряване на професионални 3D принтери за метал и пластмаси. 

Спесима ООД (Специализирани системи за автоматизация на производството) е смесено българо-немско дружество, 100% частно предприятие с основна дейност развитие и внедряване на специализирани системи за автоматизация на промишленото производство. 

Спесима и SpaceCAD – уникално сътрудничество с планове за мащабни индустриални инициативи 

Предлаганият от SpaceCAD NX CAM Robotics улеснява програмирането на роботи за множество комплексни операции за механична обработка, като използва познатите методи за CNC програмиране. „NX CAM Robotics позволява да проектирате, симулирате, валидирате, оптимизирате и програмирате офлайн Вашите индустриални роботи за широк кръг от задачи. Решението съчетава простотата на CNC програмирането с възможностите за точно създаване, управление и симулация на сложни роботизирани операции в индустриални приложения за механична обработка“, обясниха от СпейсКАД.

Спесима е специализиран доставчик на роботизирани системи за автоматизация леенето на метали, палетизация, заваряване, монтажни операции и изграждане на транспортни системи, системи за разпознаване на образи, моделиране и управление на сложни индустриални процеси, създаване на дигитални близнаци, базирани на облачни структури. 

„Спесима внедрява роботи KUKA за автоматизация на хоризонтални машини за леене на алуминиеви сплави под високо налягане за нуждите на автомобилостроенето, машиностроенето и електрониката. Решения на Спесима са внедрени в редовна работа във фирми от над 30 държави по целия свят“, споделиха още от СпейсКАД. 

В изпълнение на задачите от това уникално сътрудничество, SpaceCAD и Спесима планират редица предстоящи индустриални инициативи за популяризиране на роботизираните операции в индустрията през следващата 2021 г. За всички предлагани решения за автоматизация с универсални роботи KUKA, Спесима предлага услугата за дистанционен мониторинг и сервиз чрез VPN комуникация.

Като част от проект за разработване на технология за роботизирана механична обработка, SpaceCAD разработва и серия хващачи за роботи, произвеждани чрез 3D печат в метал. Хващачите за роботи са оптимизирани и специално олекотени, проектирани за адитивно производство чрез 3D печат в метал от неръждаема стомана. 

Източник на снимковия материал: SpaceCAD

Тагове: CAD/CAM софтуер, KUKA, Siemens Digital Industries Software, SpaceCAD, процесна автоматизация, роботизирани системи