ФАНУК България: Автоматизацията с роботи на FANUC се доказва като правилното „лекарство“ за фармацевтичната компания DEMO

05.04.2024 г.6 мин.

Компанията DEMO е един от големите производители на фармацевтични изделия в Гърция. За да повишат ефективността и производителността, от мениджмънта ѝ вземат решение да автоматизират операциите по зареждане и разтоварване на пластмасовите опаковки и торбички при тяхната стерилизация. Поради съществените разлики в обработката на транспортиращите тави, торбичките и опаковките от компанията били наясно, че ще са им необходими различни като размери и вид роботи. „DEMO се обръща към SABO – дългогодишен неин партньор за автоматизация и роботизация на производството, който е доставчик и инсталатор на индустриалните решения на FANUC. За роботизираната автоматизация в DEMO са доставени общо осем робота от четири различни модела на FANUC“, разказаха за Инженер.bg от екипа на дружеството ФАНУК България, което предлага всички продукти и решения на FANUC, както и извършва сервизни дейности, свързани с тях, на територията на България, Гърция, Северна Македония, Албания и Кипър.

„Внедряването на тази изключително успешна система за автоматизация позволява на производствените мощности в DEMO да работят в режим 24/7 без прекъсване. Освен това производителността се е повишила сериозно, а експлоатационните разходи са се понижили, като на персонала по поддръжката му е предоставен гъвкав и лесен за използване операторски интерфейс, както и модерна и ергономична работна среда“, поясниха от ФАНУК България.

Създадена през 1965 г., гръцката компания DEMO, чиято централа се намира в предградията на Атина, произвежда и дистрибутира фармацевтични продукти. Днес тя разполага с 66 000 m2 производствена площ и персонал от 1300 служители, което я превръща във важен фармацевтичен производител с много силно присъствие в болничния сектор. DEMO е водещият производител на инжекционни разтвори в Гърция и официален доставчик на много международни организации. „Компанията доставя инжекционни препарати в различни категории, изнасяйки своята продукция в 85 държави по целия свят. Това означава, че болниците и други медицински организации по света разчитат на DEMO да осигурява нужните лекарствени средства навреме, като същевременно поддържа най-високите стандарти за качество“, коментираха от ФАНУК България.

Отчитайки тези реалности, DEMO разглежда автоматизацията като една от своите най-иновативни и успешни бизнес стратегии. През годините компанията е автоматизирала редица производствени и опаковъчни линии, повечето с помощта на своя дългогодишен партньор за индустриално оборудване SABO.

„Избрахме системния интегратор SABO за нашия нов проект за автоматизация поради техния опит в тази област и тъй като използва роботи на FANUC“, обяснява Аргирис Лелос, технически директор на DEMO. „Предпочитаме роботите на FANUC и към днешна дата сме автоматизирали четири производствени линии с общо 12 робота на FANUC“, добавя още той.

Най-новата производствена зона, която изисква решение за автоматизация на процесите, извършва стерилизация на пластмасови опаковки и торбички в система с транспортиращи тави. След почистване на опаковките DEMO пълни пластмасовите ампули с инжекционни разтвори, докато торбите съдържат стерилни разтвори. В тези процеси от първостепенно значение е постигането на най-високи нива на хигиена. Автоматизираната линия трябва да включва различни роботи, които да извършват разнообразие от операции по зареждане, разтоварване, събиране, поставяне и транспортиране на тавите, опаковките и торбите.

„За зареждане на пластмасовите опаковки и разтоварване във и от тавите избрахме лек 6-осен робот FANUC M-710iC“, казва Ангелос Марку, мениджър продажби „Индустриални решения“ в SABO. „Този робот се отличава с бързи темпове на работа, като използва проектиран от SABO краен манипулатор за транспортиране и поставяне/премахване на множество пластмасови опаковки с едно повдигане“, обясниха от ФАНУК България.

SABO инсталира също два по-големи 6-осни робота FANUC R-2000iC/165F за манипулиране на тавите, които могат да повдигат полезни товари до 165 kg и да работят в тесни пространства. Новата автоматизирана производствена линия включва и два по-малки роботизирани манипулатора FANUC M-10iD/12 и три делта робота FANUC DR-3iB/8L, които използват вендузи за манипулиране на торбичките с много висока скорост.

„Роботите на FANUC са изключително надеждни продукти“, категоричен е Ангелос Марку. „За такива автоматизирани линии е изключително важна и следпродажбената поддръжка на роботите FANUC, която е много бърза и ефективна“, допълва още гръцкият мениджър.

„Вече имаме непрекъснато производство в режим 24/7 с по-голяма производителност, намалени производствени разходи и по-малко време на престой“, пояснява Аргирис Лелос. „Ние спестихме и място поради малкия отпечатък на роботите, а допълнителните им предимства включват по-добра работна среда за нашите служители, както и много гъвкав и лесен операторски интерфейс. В бъдеще DEMO отново ще разчита на SABO и FANUC за своите проекти за автоматизация на производството“, допълва още той.

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Тагове: FANUC, процесна автоматизация, роботизация, роботизирани системи, ФАНУК България, фармация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
www.fanuc.bg