Содибул: Инструментален цех за пресформи увеличава възможностите си с електроерозийна машина AD55L с ЦПУ на Sodick

24.09.2020 г.5 мин.

Инструменталният цех на един от водещите производители на почистваща техника за битови, търговски и промишлени нужди успява значително да увеличи производителността си с новата електроерозийна машина Sodick AD55L, доставена от Sodi-Tech EDM. „За Numatic International, производител на известната марка прахосмукачки Henry, използването на новата машина Sodick AD55L с ЦПУ е довело до сериозни подобрения. Сред тях са улеснена поддръжка и разширяване на модификациите на използваните пресформи при производството на пластмасови компоненти“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул, официален представител на Sodick за България.

Компанията Numatic е създадена през 1969 г. и в момента в завода ѝ в град Чард, Великобритания, работят около 1000 човека. Фабриката произвежда известната марка прахосмукачки Henry, от която за произведени над 11 милиона броя – от пускането ѝ на пазара през 1981 г. до сега. Numatic произвежда и широка гама от други домашни прахосмукачки, както и професионални прахосмукачки за търговски, промишлени и рискови зони.

Изделията на компанията съдържат много пластмасови компоненти, затова в Numatic функционира отделен цех за леене под налягане. Към него в качеството има и инструментален цех, чиято задача е да ремонтира, модифицира и поддържа около 2000 различни пресформи с тегло от 100 kg до 15 t.

„Нормално с течение на времето някои инструменти остаряват, но те обикновено се заменят от нови изделия. Например тази година очакваме около 96 нови пресформи“, обяснява ръководителят на инструменталния цех, г-н Скот Конет. „Разрешаването на проблеми като модификации на инструменталната екипировка и общо износване на пресформите са най-често срещаните задачи за нашия екип в инструменталния цех“, допълва той.

Цехът за леене под налягане разполага с около 40 шприц машини, всяка с капацитет от 40 до 1400 t, които използват пресформи, изработени от материали като леярска стомана 2311, инструментална стомана P20 с висока якост на опън и берилиева мед. За да отговори на изискванията, Numatic редовно инвестира във възможностите на инструменталния цех, а електроерозийната машина AD55L с ЦПУ на Sodick е най-новото попълнение в него.

Съществуващият машинен парк на Numatic по отношение на ръчната електроерозийна обработка е от близо 20 години и разликата във възможностите на старото оборудване, в сравнение с новата машина с ЦПУ, е очевидна. „Разгледахме различни електроерозийни машини, но за нас от първостепенно значение бе обслужването и поддръжката“, споделя г-н Конет. „Така, въпреки че AD55L е първата ни машина на Sodick, ние я избрахме, защото Sodi-Tech EDM предложи най-добрите условия по отношение на следпродажбеното обслужване“, допълва той.

„Дори наскоро назначеният ни стажант, който не е имал предишен опит с EDM машини, бързо се научи как да използва машината на Sodick“, поясняват от компанията. „Това е още по-впечатляващо, като се има предвид, че цялата ни дейност в инструменталния цех е ремонт и поддръжка на единични части. Важното е, че нашият екип с помощта на AD55L се справя с всичко, което се появи като задачи. Откакто новата машина бе инсталирана и започна да работи, разликата е очевидна. С предишната ръчна електроерозийна машина ни трябваха три или четири електрода, за да постигнем желания краен резултат, докато на Sodick просто използваме груб и фин електрод. Освен това, както и очаквахме, машината е и много по-бърза“, допълват от компанията Numatic.

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick Europe

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ООД
http://www.sodibulbg.com/