Отлични ски писти за шеметно каране в шведския курорт Оре с оръдията за сняг, работещи с компресори на Atlas Copco

19.11.2020 г.4 мин.

Независимо дали зимните курорти се подготвят за сезона чрез полагане на снежна основа, дали се правят нови писти, или се търси алтернатива за създаване на снежна покривка, използваните въздушни компресори за оръдията за изкуствен сняг трябват да бъдат 100% безмаслени, надеждни, гъвкави и мощни. „Производството на изкуствен сняг може да навреди на природата. Ето защо е особено важно да се минимизира въздействието му върху околната среда. Нашите 100% безмаслени – както електрически, така и дизелови въздушни компресори, са сертифицирани по ISO и осигуряват изходящ поток без замърсявания, независимо от условията на експлоатация“, коментираха за Инженер.bg от Атлас Копко България.  

Малкото планинско село Оре в Северна Швеция е известно като един от най-добрите скандинавски ски курорти, по чиито писти се провеждат световни първенства по ски алпийски дисциплини. През февруари 2019 г. там се срещнаха над 600 професионални скиори от 77 държави, за да се състезават в дисциплините спускане, слалом, гигантски слалом, супер гигантски слалом, отборни състезания и комбинирани състезания.

Но състезателният дух излезе извън рамките на надпреварата. На фона на прекрасната заобикаляща природа събитието се проведе с ясен фокус върху екологията и амбицията да бъде най-устойчивото по отношение на околната среда световно първенство по ски алпийски дисциплини.

 

Дори и в Швеция се налага използването на изкуствен сняг за спортните съоръжения. По време на първенството трябвало да бъдат произведени 1 500 000 m3 изкуствен сняг. „Точно тук компресорите на Atlas Copco изиграха важна роля. Комплектът от високонадеждни и енергийно ефективни винтови компресори ZR/ZT, комбинирани с по-малки снегогенератори, превръщат водата в сняг с оптимални снежни кристали и необходимото качество, за да се поддържат пистите в добро състояние за състезанието. Системата за компресиране на въздуха е напълно безмаслена, с нулеви емисии на масло към околната среда, което е било твърдо поставено изискване от страна на организаторите“, поясниха от Атлас Копко България.

 

Курортът в Оре е домакин и на много други състезания през целия сезон и е една от най-популярните дестинации за любителите на снежни спортове и семейни ваканции. Това означава, че компресорите трябва да работят месеци наред при студени зимни условия. За да се избегне престоят и да се осигури постоянна надеждност, всички машини се обслужват по план, с който се поема пълна отговорност за процеса. „Квалифицирани сервизни техници от Atlas Copco са на разположение, готови да помогнат в най-кратки срокове. Оборудването стои на спортните съоръжения през цялата година и се изпразва от вода при изключването му всяка пролет. През есента сервизният персонал подготвя отново компресорите, за да са готови за още един сезон на забавление и на ожесточена надпревара“, допълниха в заключение от българския офис на водещия европейски производител.

Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco, pixabay.com

Тагове: Atlas Copco, Атлас Копко България, компресорна техника

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Атлас Копко България ЕООД
http://www.atlascopco.bg/bg-bg