Система за преработка на отпадъчен материал на Wittmann Battenfeld спомага производствения процес в завода на Liebherr

26.06.2018 г.5 мин.

   


Нова система за гранулиране на пластмасови детайли и транспортиране на преработения материал спомага оперативната работа на завода на Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД край Пловдив. „Проектирана и монтирана от българския офис на глобалния производител на шприцмашини и периферни устройства за тях Wittmann Battenfeld, тя значително подобрява качеството на преработвателните операции, както и ефективността и стабилността на процесите“, коментира за Инженер.bg г-н Ясен Щерев, управител на Витман Батенфелд България.


 


Групата Liebherr развива дейност на българския пазар от дълги години. В своята база в с. Радиново, обл. Пловдив, на площ от 89 000 m² компанията произвежда висококачествени хладилници и фризери за бита и за индустрията с пазарна реализация по целия свят. През 2000 г. заводът генерира едва 14 000 уреда. Днес обаче, той произвежда по 950 000 бройки на година.


Какъв е бил проблемът?


В отговор на интензивния пазарен ръст, в съчетание с непрекъснатия стремеж към постигане най-високи стандарти на качество, както и в търсенето на устойчивост на производствените процеси, през 2014 г. е разработен специален проект за рециклиране. Термоформоването на големи фризери е съпроводено с отделянето на скрап. Преди пускането в експлоатация на новата система, отпадъчният материал се е събирал в подвижни контейнери, които са били извеждани от действителната производствена площ, а отпадъците след това са били смилали в огромен централен гранулатор.


Оптимално решение би било скрапът да се гранулира веднага в гранулатор, инсталиран непосредствено до машината за преработка, автоматично да се извежда преработеният материал от производствената зона и да се събира в големи торби някъде другаде.


Решението на Wittmann Battenfeld


Витман Батенфелд България има възможност да предложи гъвкаво, иновативно решениена конкурентна цена и да инсталира в завода на Liebherr система, конструирана в производствените предприятия на Wittmann Group в Австрия и Франция.Цялостното решение включва четири гранулатора за пластмаса с водно-охлаждащи ротори и бункери за дълги отпадъци Wittmann ML 33, пет вакуумни помпи с филтърни станции, които да извличат праха при преработката, четири засмукващи клапана, 16 контейнера от неръждаема стомана, всеки от които оборудван с управляема засмукваща кутия и инсталация за подаване на материалите.

 

Основен фактор за качеството на преработения материал и голямата разлика с използването на централен гранулатор се явява в процеса на щателно извличане на праха при преработката и последващото му извеждане в специални контейнери, поставени под XMB филтрите на вакуумните помпи.


Всяка една термоформовъчна линия е снабдена с гриндер, модел ML 33, на Wittmann. Всеки един от тях е с капацитет от 150 kg/h. Преработените детайли се транспортират автоматично от контейнерите по вертикална инсталация на разстояние от 10 m и по хоризонтален път на повече от 200 m, преди да достигнат големите торби, разположени извън производствената зона. Всяка една от тези транспортни линии е независима и може да бъде удължена без никакви ограничения чрез добавяне на допълнителни междинни депа, според нуждите.За успеха на системата


Цялостното планиране на системата, включително доставката, монтажа и пускането в експлоатация е отговорност на Витман Батенфелд. След внедряването на оборудването в производствената база на Liebherr, българският офис на Wittmann изцяло поема поддръжката на системата и снабдява компанията с всички необходими оригинални части.


Повече информация за Витман Батенфелд България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Повече информация за Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 


Източник на снимковия материал: Витман Батенфелд България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Витман Батенфелд България ЕООД
http://wb-bg.com/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/