Пълна автоматизация на операции в завод за авточасти на Delphi в САЩ с роботи Toploader на Fanuc

02.12.2016 г.4 мин.


В индустрия за милиарди долари дори секундите могат да струват скъпо. Когато водещият световен производител на части за автомобилната индустрия Delphi решава да подготви завода си в град Вандалия, САЩ, за бъдещите бизнес предизвикателства е взето решение, че е необходима напълно автоматизирана система за изваждане на готовите части от пресформите. И решението идва от Fanuc! Как световният лидер в автоматизацията помага на завода на Delphi да изпълни производствените си цели, за Инженер.bg разказват от Фанук България.Производствената линия на завода във Вандалия включва 11 роботи, монтирани на релси, доставени от Fanuc, чието предназначение е да работят над 1500-тонните формовъчни машини, и 5 колонни роботи, също доставени от Fanuc, работещи на 3000-тонни пресформи.


Какви са използваните технологии?


За постигане на пълна автоматизация Fanuc използва наложилия се портален робот с подвижно рамо Toploader, монтиран на хоризонтална релса. Той е решен конструктивно с въртящи се оси за натоварване/разтоварване и придвижване на автомобилните части след обработката, както и линейни оси за препозициониране с цел симулация на човешки движения около конвейера. „Шестосният дизайн на рамото на Toploader позволява на робота да изпълнява задачи, които обикновено са възможни само от оператор“, поясниха от Фанук България. „Лесната инсталация на робота пък намалява разходите за монтаж“, допълниха от компанията.Инструменталната екипировка, която използва робота, е опростена, така че рамото да бъде гъвкаво, за да може да изважда частите отгоре и отстрани от формовъчната машина.


Колонните вертикални роботи, от своя страна, имат голяма работна зона и товароподемност до 175 kg, както и 360-градусово завъртане на „китката“ на робота, което ги прави лесни за маневриране и обслужване на обемни предмети.


Какви са спецификите на приложението и реализацията?


След намесата на Fanuc в завода на Delphi процесът на изваждане и преместване на частите от формовъчните машини вече е напълно автоматизиран. Роботите от гамата Toploader се използват за разтоварване на автомобилни врати. Тя влизат във формовъчната кухина, изваждат частта и я поставят върху транспортния конвейер.


Вертикалните роботи пък изваждат големи вътрешни панели за врати, както и парчетата тапицерия и облицовка. „Всички роботи работят със специализирано софтуерно приложение на Fanuc за опростяване и стандартизиране на настройката и експлоатацията на робота“, обърнаха внимание от Фанук България.Какви са резултатите от внедряването?


В резултат на намесата на Fanuc, след инсталирането на новите роботи, изваждането на една част от 1500-тонната пресформа вече отнема само 5.5s. За сравнение операцията преди модернизацията се е извършвала за 13s. Повишена е и прецизността на работа – роботите на Fanuc изваждат частите от формовъчните машини и успешно ги придвижват към следващия етап от производствения процес. „Това означава висока стабилност и повторяемост на формовъчния цикъл и производството на части с още по-високо качество“, добавиха в заключение от Фанук България.


Повече информация за Фанук България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Снимките са илюстративни.


Източник на снимковия материал: Фанук България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/