Производителят на нидерландско сирене A-ware рационализира процеса на опаковане с помощта на роботи FANUC

02.07.2020 г.5 мин.

    


A-ware Food Group е компания, която е специализирана в технологичните процеси по зреене, разфасоване, опаковане, съхранение и транспортиране на сирена и други хранителни продукти при контролирани санитарни условия. Компанията непрекъснато присъединява нови фирми към състава си, като към момента в нейната структура работят около 1600 служители. „За оптимизиране на процесите по вземане на хранителните продукти и опаковането им в производствените мощности в Зееволде, Нидерландия, компанията взема решение да използва роботи в процеса на пакетиране и палетизиране на разфасованото сирене. Тя възлага автоматизацията на технологичния процес на компанията Robertpack, с която работи от години, и е проектирала роботизирани линии за някои от фирмите, влизащи в състава на A-ware, на базата на роботи FANUC“, разказаха за Инженер.bg от ФАНУК България.


 

С въвеждането на усъвършенствана система от роботи FANUC, A-ware успява да постигне впечатляващи резултати в своя завод за сирене в Зееволде. „На практика роботите отговарят за всичко – от претеглянето и рязането на порции сирене с изключителна прецизност, до високоскоростното опаковане и палетизиране, и всичко това при строго контролирани условия, отговарящи на санитарните изисквания на хранително-вкусовата промишленост“, поясниха от ФАНУК България.


В резултат е отчетено значително повишаване на общата производителност и намаляване времетраенето на цикъла поради разширените работни възможности и повишената надеждност на приложенията за опаковане на хранителни продукти.


Автоматично опаковане на 120 разфасовки сирене за една минута


В завода на A-ware в Зееволде кръглите узрели пити сирене се нарязват на парчета с точност до грам (Е-код), като това става при непрекъснат режим на работа, седем дни в седмицата, на три- до петсменен режим на работа. Впоследствие сиренето се пакетира, поставя се в кашони и се палетизира. Технологичният процес върви на 15 конвейера, от които четири са автоматизирани с използването на роботи. Новата линия е снабдена с два робота FANUC M3iA/6S, сертифицирани за работа с хранителни продукти, които се намират над машините за опаковане с дълбоко вакуумиране. Те пакетират оформените парчета сирене на двете поточни линии, като ги опаковат с висока скорост – 120 парчета в минута – чрез пакетиране в опаковка с дълбоко вакуумиране, която впоследствие се затваря.Съоръжението за поставянето в кутии е проектирано и произведено от компанията Robertpack, като включва 2 робота FANUC M3A/6S за пълнене на кутията, повдигащ механизъм, затварящо устройство и устройство за поставяне на капака. В края на линията самостоятелен робот FANUC M-710C/70 палетизира кутиите. Robertpack е сертифицирана по BRC, IFS, Skal и HACCP.Ефективните съоръжения са от решаващо значение за успешна автоматизация на процесите по опаковане на храни


„Оборудването и програмирането са изключително важен фактор, когато трябва да се избира доставчик на автоматизирано решение за опаковане“, коментира г-н Ерик ван Хоувелинген, ръководител на проекта в A-Ware. Той посочва също, че роботизацията навлиза все повече и повече в този индустриален сектор. Бертус Виш, ръководител на проекта от страна на Robertpack, споделя, че неговата компания има голям опит с манипулиращи механизми на роботите, тъй като те се произвеждат в собствената им фабрика.


„Ние имаме 5 доставчика за дългата 37 m технологична линия, която е със зони с повишени и с по-леки санитарни изисквания. Важното в този случай е, че машините могат да комуникират една с друга“, пояснява г-н Ван Диен.


От своя страна, Ван Хоувелинген коментира, че не е добре да се включват твърде много марки роботи в един проект. Опитът им с FANUC се е доказал с времето, а използването на роботите на компанията има сериозно предимство и предвид осигурената поддръжка и достъпа до специализирана информация.


Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/