Иновативна опаковка на Multivac позволява на потребителите да използват само част от хранителните продукти

28.09.2020 г.6 мин.

Важността на устойчивото развитие в хранително-вкусовата промишленост е осъзнат стремеж през последните години, а отговорното боравене с ресурси включва предотвратяване разхищаването на храни. Като една от водещите  месопреработвателни компании в Скандинавия, Danish Crown Foods е наясно с изискванията за устойчивост и съвместно с Multivac разработва иновативна опаковка, която позволява на потребителите да използват само част от продукта. Другата половина остава запечатана в опаковката в модифицирана атмосфера до следващата употреба, което означава, че продуктът е оптимално защитен. Повече за новия опаковъчен метод пред Инженер.bg разказаха от Мултивак България, дъщерно дружество на Multivac Export у нас.

С над 2000 служители и годишен оборот от около един милиард евро през 2018 г., Danish Crown Foods е производител на консервирано месо и други преработени меса като бекон и шунка на слайсове. В компанията се преработва предимно прясно свинско месо, но също говеждо и птиче месо. Danish Crown Foods е основана през 1909 г. и е най-старата месопреработвателна компания в скандинавската държава.

Важен стимул отвън

„Когато водещ търговец на дребно сподели с нас мечтата си за нов тип опаковка, която ще допринесе за намаляване на хранителните отпадъци, ние решихме да я създадем и се обърнахме за помощ към Multivac“, споделиха от Danish Crown Foods.

„След задълбочена дискусия и сериозни тестови процедури е разработена концепция за опаковка, която е истинска иновация на пазара – двойна опаковка, състояща се от две отделно запечатани камери, една върху друга. Докато потребителят използва половината от съдържанието от опаковката, средният филм гарантира, че втората половина остава здраво запечатана и защитена от модифицираната атмосфера на пакета (MAP)“, коментираха българските експерти на компанията. По-малките домакинства се възползват най-често от това иновативно решение, тъй като им дава голяма гъвкавост и противодейства на преждевременното разваляне на продукта и генерирането на хранителни отпадъци.

Машината за термоформоване R 535, която се отличава с висока производителност, е избрана за производството на новия тип опаковка. „Изисква се пълна производствена линия, базирана на R 535, и допълнителни компоненти като резачка, модул за обработка и етикетиране на конвейерна лента. Новата линия следваше да замени съществуващото решение за термоформоване, което налагаше безпроблемната ѝ интеграция в съществуващата производствена среда“, разказаха от Multivac.

За прилагането на новата концепция 

В допълнение към дизайна на опаковката, съществуваха и логистични аспекти, които трябваше да бъдат взети предвид при разработването ѝ. Планирано е новата опаковка последователно да замени предишния тип опаковка в търговската верига, което означава, че е важно и двете опаковки да се подреждат в еднакви вторични опаковки. Следователно, размерите на новия пакет не могат да бъдат увеличени. „Количеството и теглото на продукта също не следва да бъдат променени, въпреки че вътрешният обем на горната част се намалява, когато се сложи една термоформована опаковка в друга“, обяснява г-н Карстен Нисен, мениджър за Системи и линейни решения в Multivac, Дания. 

Новото решение за опаковане вече се използва от Danish Crown Foods за опаковане на нарязани продукти като варена шунка, пуйка и пушено свинско месо, в опаковки с размери 120х120 mm. 

Въпреки че разходът за новата опаковка – поради тънкия междинен слой – е по-висок от този на предишната единична опаковка, тази концепция за опаковане на по-малки порции на дребно всъщност спестява значителни ресурси. В сравнение с разделянето на стандартна порция в две нормални единични опаковки, което би било традиционната алтернатива, разходът за двойната опаковка е приблизително 30% по-малък. „В бъдеще ще бъде възможно да се използват напълно рециклируеми моно материали, което означава, че решението е много устойчиво“, допълниха от Мултивак България.

Новият дизайн на опаковката и потребителското одобрение 

Дизайнът на новата опаковка успява да постигне високо ниво на приемане от търговците и потребителите, тъй като е иновативен и надежден. Опаковката може да бъде представена атрактивно в мястото на продажба и това осигурява оптимална диференциация на продукта спрямо тези на конкурентите. Допълнително приспособление за отваряне на вътрешната част улеснява потребителите да боравят с опаковката и не на последно място, новата концепция се разглежда от Danish Crown Foods като многообещаващ подход за намаляване на битовите хранителни отпадъци. 

„Като един от водещите месопреработватели в страната, ние имаме мисията да бъдем иноватори. Вече разглеждаме възможности за преминаването на други продукти към новия тип опаковка, тъй като тази концепция за опаковане може да бъде разумно решение и за други продукти, като по този начин разхищаването на храни ще бъде предотвратено. Самата опаковъчна линия също отговаря на всички наши очаквания“, заявява в заключение г-н Джон Леман Педерсен, технически директор в Danish Crown Foods. 

Източник на снимковия материал: Multivac, Мултивак България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мултивак България ЕООД
http://bg.multivac.com/bg/