За най-фини, устойчиви и качествени маркировки на медицинска техника – маркиращите лазери на Trumpf

28.02.2021 г.4 мин.

Предизвикателствата в производството на медицинска техника са огромни. Имайки предвид нейното предназначение на „спасителен бряг“ и „остров на надеждата“, високото качество, прецизността на работа и безотказното функциониране на оборудването са от критична важност. Точно пред това е изправена и немската компания Christoph Miethke при разработката на неврохирургически импланти за пациенти с хидроцефалия – състояние, известно още като „вода в мозъка“.

„За неговото оперативно лечение се прилага т.нар. шунт - дренажна система, която се състои от катетър на черепната кутия, вентил и отвеждащ катетър, който преминава в тялото. Компанията Miethke произвежда маркучетата и висококачествения вентил от апаратурата“, информираха за Инженер.bg от Трумпф България.

Големи партиди, малки размери на продуктите и необходимост от ясна и устойчива маркировка

Голямосерийното производство на много малки продукти, високите стандарти за качество и необходимостта от изключителна прецизност налагат пред немския производител да поставя на своите титанови вентили добре четливи корозионноустойчиви маркировки за обратна проследимост. Важно и задължително условие е в материала да не попадат допълнителни вещества, които могат да повлияят на биологичната съвместимост на импланта. Миниатюрният размер и формата на вентилите също се оказват истинско предизвикателство пред маркиращите системи, както големият брой продукти, които трябва да бъдат снабдени с проследимо и уникално обозначение.

„За да постигнете високо качество, трябва да закупите „високо качество“, способно да го реализира. Тази идея ни отведе директно при Trumpf“, коментират от Miethke.

Лазерните маркиращи решения на Trumpf – за надеждното и автоматизирано маркиране на цели палети с продукти

Устройството, което оптимално може да посрещне множеството предизвикателства пред Miethke, е лазерът. Само няколко системи на пазара обаче, са в състояние да предложат висококачествено маркиране при непрекъснатия производствен процес на изключително фините вентили. Една от тях е цялостното гъвкаво решение за надписване с ултракъси импулси  TruMicro Mark на Trumpf.

„Като метод на маркиране Miethke използва Black Marking. При него чрез екстремните пикови мощности на импулсите се осъществява единствено промяна в структурата на повърхността на изделието, без да се отнема материал. Така имплантът запазва своята биологичната съвместимост“, обясниха от Трумпф. „Маркировките, които производствената компания успява да създаде с помощта на Black Marking, са в наситено черно и контрастни. Наред с това тя нанася обозначение под формата на стрелка, указваща посоката на имплантиране, която остава видима, дори и при рефлектиращата светлина в операционната зала“, уточниха още специалистите.

Ултракъсите импулси на маркиращия лазер TruMicro Mark на Trumpf намират и приложение за финото отрязване на микрокомпонентите на вентила.

Решенията на Trumpf в разработката и производството на медицинско оборудване

Доверявайки се на маркиращи решения на Trumpf, компанията Miethke успява да се справи и с бъдещите предизвикателства при производството на медицинска техника.

„Trumpf вече значително обогати гамата си от решения изцяло в помощ на производителите на медицинско оборудване и продължава да ги развива и усъвършенства непрекъснато, за да може да отговори оптимално на все по-високите изисквания на съвременната медицина“, коментираха в заключение от Трумпф България.

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf, Christoph Miethke

Тагове: Trumpf, здравеопазване, лазерни технологии, маркиране, Трумпф България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Трумпф България ЕООД
https://www.trumpf.com/bg_BG