Лагерни кутии, лагери и лабиринтни уплътнения на NSK осигуряват оптимален производствен процес в британска пекарна

23.12.2020 г.5 мин.

Водеща пекарна във Великобритания претърпявала чести неочаквани аварийни спирания на производствения процес поради преждевременна повреда на сачмените лагери в лагерните кутии, монтирани към вентилатора, осигуряващ циркулация на въздуха във високотемпературна пещ. Преминаването към лагерни кутии на NSK с високоефективни сферични лагери и лабиринтни уплътнения постигнало увеличаване на експлоатационния живот 4.5 пъти и формирайки годишни икономии в размер на 34 907 Евро. Неизправностите на лагерните тела със сачмени лагери причинявали значително нарушаване на графика в производствената линия за хлебчета в пекарната, което довело, от своя страна, до високи разходи като резултат на непланирани престои и бракувана продукция“, разказаха за Инженер.bg от NSK България.

В резултат от честите повредите в лагерите (б.ред. на всеки 6 седмици) мениджърският екип на компанията поканил екип от експерти на NSK да проучат проблема като част от програмата за добавена стойност AIP.

След извършване на пълна ревизия и анализ на дефектиралите лагери, инженерите на NSK стигнали до заключението, че лагерите задират в резултат от прекомерен натяг и използване на неправилна смазка. „Изводът бил, че съществуващите лагери не са предназначени за условията на работа на лагерния възел във вентилатора на пещта, който е задвижван чрез вертикална ремъчна предавка. Подобряване на надеждността би могла да се постигне чрез по-внимателен избор/конструкция на лагерите. Надеждността на вентилатора е от изключителна важност за рециркулацията на въздуха в пещта с цел постигане на еднаква температура и равномерно изпичане на продуктите“, посочиха от NSK България.

Предложението на екипа на NSK било да се използват лагерни тела от серията SNN със сферични лагери по стандарт за висока ефективност (HPS) и лабиринтни уплътнения и оптимално разположение на лагерите, осигуряване на радиална вътрешна хлабина (RIC) и добро смазване. Това решение би осигурило значително по-голям аксиален и радиален капацитет на опората, допълнително подпомогнат от „плаващото“ разположение, което компенсира топлинното разширение на вала и дисбаланса на вентилатора (б.ред. динамична несъосност).

Проведеният тест показал незабавен ефект. Животът на лагерите вече е удължен от 6 на 27 седмици, като по този начин е намалено времето за престой и разходите за поддръжка.

На колажа: Външен изглед на задвижвания от ремъчна предавка вентилаторен блок за рециркулация на въздуха в пещта и 

разрез, показващ лагерните кутии на NSK с високоефективни сферични лагери

„Модулните лагерни тела от серията SNN са разработени за използване в тежки експлоатационни условия. Поддръжката е улеснена благодарение на прецизно проектирания разделящ се корпус, който осигурява лесна подмяна на лагерите. Повторно смазване е възможно чрез два отвора на вътрешната гривна, докато изпускателният отвор предотвратява прекомерното натрупване на смазка“, обясниха още от NSK България.

Допълнителни предимства на опорните лагерни блокове от серията SNN са висока твърдост (за да се сведе до минимум деформацията на лагерното легло) и добро разсейване на топлината. Монтираните възли се доставят за диаметри на вала от 20 до 140 mm.

Сферичните лагери NSKHPS, които могат да бъдат със стоманен или месингов сепаратор, се характеризират с оптимален дизайн на лагерната пътечка и полирани повърхнини, както и с термостабилизиране до 200 °C. Лагерите NSKHPS предлагат и 25% по-висок динамичен товар – важно предимство за вентилатора на пещта, както и до 20% по-висока максимално допустима скорост.

„В комбинация с лагерните кутии от серия SNN, лагерите NSKHPS дават възможност на пекарната да спести големи разходи чрез нетолкова честа подмяна на лагерите, минимизиране на повредите, намалени разходи за труд по поддръжката и по-малко бракувана продукция. В крайна сметка това води до подобрена производствена ефективност и повишена надеждност на оборудването“, коментираха в заключение от NSK България.

Източник на снимковия материал: NSK България, NSK, freepik.com

Тагове: NSK, вентилатори, лагери, машиностроене, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

NSK България
http://www.nskeurope.bg