Индуматик: Нова система на Deprag осигурява интелигентно и ефективно подаване на още по-дълги винтове

07.04.2021 г.5 мин.

Немската компания Deprag е специализирана в разработката и производството на решения за асемблираща техника – ключов компонент в процесите по сглобяване, който допринася за тяхната висока производителност и надеждност. Подаващите устройства на компанията са проектирани да осигуряват по ефективен начин необходимото количество правилно ориентирани компоненти и крепежни елементи. Най-често се автоматизира подаването на винтове, но могат да се подават и други компоненти, като нитове, щифтове с резба, О-пръстени и етикети. „Deprag e компания с възможности да осигури оптимална технология за подаващи устройства в почти всяко приложение. Компанията разработи ново решение за процеси, в които системата за подаване следва да борави с особено дълги винтове, чиито размери са твърде големи за стандартно подаващо устройство или вибрационно спирално подаващо устройство. Новата система за автоматизирано подаване Eacy Step Feed позволява ефективно, интелигентно и с висока степен на техническа чистота подаване на още по-дълги винтове“, съобщиха за Инженер.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Индуматик, която предлага асемблиращата техника на Deprag в България.

Цялостната система, включваща магазинен контейнер, технология за манипулиране, линеен конвейер, сепаратор, корпус и контролер, който е специално проектиран за по-дълги винтове, предлага безпроблемна и надеждна работа с 24 V технология на захранване, независимо от мрежовото напрежение и честота. „Системата Eacy Step Feed на Deprag съчетава всички предимства на стъпковото подаващо устройство с изключителната енергийна ефективност на вибрационната и регулиращата технология на компанията“, допълниха от Индуматик.

Основни характеристики на Eacy Step Feed

Компонентите се подават безшумно и последователно чрез линейно движещите се плочи от магазинния контейнер към подаващата шина. Плочите се задвижват от безчетков електрически мотор, управляван от интелигентния енергийно ефективен контролер PFC100. Директното регулиране на скоростта осигурява внимателното подаване на компонентите.

Интегрираният контролер за управление последователността на операциите PFC100 регулира целия процес на подаване на компоненти от тип -EP и 11911-x, използвани в комбинация с ръчни винтоверти. Всеки нов цикъл се задейства чрез стартов импулс. „Това значително намалява интеграцията в системните контролери от по-високо ниво. Като алтернатива, системата може да се управлява и чрез външен PLC/IPC контролер. Прякото интегриране в IPC среда също е възможно с контролер PFCi100“, поясниха специалистите на Индуматик.

Подаваните компоненти се ориентират правилно в захранващата шина. След това линеен конвейер транспортира елементите към сепаратора. Сензори за ниво в контейнера и шината за подаване измерват и регулират скоростта на подаване. В сепаратора компонентите се отделят и позиционират, за да бъдат изстреляни през захранващия шланг или да бъдат взети с помощта на вакуумно устройство или грипер.

Внимателно боравене с компонентите и концепция CleanFeed

Системата се отличава с особено внимателно боравене на подаваните елементи. Вибрациите се използват само в близост до захранващите шини с линейно движение. Задвижването на подаващите плочи се осъществява от безчетков електрически мотор, осигуряващ спокойно и плавно движение.

„Това внимателно боравене с компонентите и подаване с ниска степен на триене гарантира, че натрупването на твърди частици е сведено до абсолютен минимум. Съществува обаче и възможност за добавяне на вакуумно-смукателно оборудване, което да повиши техническата чистота в определени точки на интерфейса. Концепцията CleanFeed на Deprag е осигурена за всяка стъпка на обработка на системата Eacy Step Feed – от боравенето с компонентите и тяхното подаване до самото закрепване, като предотвратява, намалява и премахва абразията“, допълниха още от Индуматик.

Източник на снимковия материал: Индуматик, Deprag

Тагове: асемблиране, Индуматик, машиностроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Индуматик ООД
http://www.indumatic.com/