Високотехнологичните стругови машини на японския гигант TAKISAWA вече достигат и до България благодарение на фирма РАИС

09.06.2024 г.6 мин.

TAKISAWA е водещ японски колос с повече от 100-годишна история, традиции и опит в производството на иновативни високотехнологични металорежещи машини. Компанията предлага богато портфолио от стругови машини, мултитаскинг техника и вертикални обработващи центри с различни типове автоматизация за едросерийно и дребносерийно производство, които вече достигат до българския пазар благодарение на доказаната българска производствена фирма РАИС – оторизиран дилър за страната.

„Основана през 1922 г., TAKISAWA съчетава дългогодишни традиции и опит със страстта, енергията и стремежът към високите постижения в производството на най-съвременни металорежещи машини. Изцяло в съзвучие с развитието на новите технологии, компанията не спира да подобрява разработваната от нея техника и да обогатява своите продуктови линии. Отворен към бъдещето, японският производител с готовност посреща всяко предизвикателство, за да гарантира максимална удовлетвореност на своите клиенти по целия свят“, съобщиха за Инженер.bg от РАИС.

Сред разновидностите на произвежданите от TAKISAWA стругове са двуосен струг, струг с фрезови възможности с опция за добавяне на Y ос, стругови машини с два шпиндела, една револверна глава и Y ос, струг с два шпиндела, две револверни глави и двете с Y ос, както и т.нар. мултитаскинг стругови машини (Multitasking Machine).

„Машините от серията LA представляват комбинация от масивна лята наклонена рамка с плъзгащи се водачи. Наличието на подвижна револверна глава с функция за фрезоване дава възможност за обработка на части със сложни конфигурации“, поясниха специалистите от РАИС.

TMX серията на TAKISAWA обединява два модела на мултитаскинг струга – TMX2000 и TMX4000ST, с различни вариации. „Това са двушпинделни машини с голяма мощност, високопрецизен вграден двигател в левия и в десния шпиндел, които са с въртяща се наклоняема глава.


TMX2000 има две отделни разновидности. „Едната е с основен шпиндел и шпиндел, с който се стругова и фрезова, монтиран на В-оста на машината. Възможно е машината допълнително да се надгради и вместо задно седло, което е базово оборудване, да има допълнителен десен шпиндел. По този начин може да се стругова или фрезова между два шпиндела“, добавиха от компанията.

TMX4000ST стандартно разполага с два шпиндела и допълнителен шпиндел, монтиран на В оста, с който може да се стругова или фрезова. Той е оборудван и с допълнителна револверна глава, намираща се под левия шпиндел за струговане. „Всички шпиндели представляват шпиндел-мотори, което означава, че няма предавки и луфтове и обработката е много по-точна, прецизна и бърза. Основният и десният шпиндел постигат до 4000 оборота в минута, а шпинделът на В-оста е с възможност от 12 000 оборота в минута“, поясниха от фирмата.

Машините от TMX серията, освен със стругова и фрезова част, са снабдени с допълнителна функция за фрезоване на зъбни колела – както с прави, така и с наклонени зъби. Това от своя страна води до значителни икономии на време и средства за допълнително оборудване. „TMX машините разполагат с интегриран софтуер, благодарение на който клиентът единствено трябва да зададе какъв вид зъби ще обработва, а машината сама изчислява всичко останало, без да е необходим допълнителен външен софтуер“, уточниха от РАИС.

Основната разлика между двете серии мултитаксинг стругове TMX2000 и TMX4000ST е, че първият позволява обработка на детайли с дължина до 600 mm, т.е. междуцентровото разстояние е 600 mm, а при втората това разстояние е 1500 mm. „Разлика има и в магазина за инструменти. При по-голямата машина освен стандартен магазин с максимален брой от 72 инструмента, които е възможно да бъдат Capto или HSK в зависимост от желанието на клиента, има и допълнителен магазин, който е за до три инструмента за дълбоко пробиване, с дължина до 500 mm и тегло на инструмента до 10 kg. Машината разполага със система за охлаждане с термично-компенсационни възможности и може да бъде оборудвана със 70-баров агрегат за охлаждане през инструмента“, допълниха още от българската производствена компания.

TAKISAWA има много добре разработена дистрибуторска мрежа в Европа с централа в Дюселдорф, Германия, част от която е и фирма РАИС. Японският машиностроителен гигант има капацитета да предложи на европейските си партньори годишно около 1500 машини.

Източник на снимковия материал: РАИС, TAKISAWA

Тагове: TAKISAWA, индустрия, машини с ЦПУ /CNC/, металообработка, РАИС

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

РАИС ООД
www.rais-bg.com