Ролковите направляващи на NSK увеличават времето за безотказна работа на машините за формоване в предприятие за PET бутилки

15.06.2022 г.3 мин.

В производствения си процес производител на бутилки от PET (полиетилен терефталат) се сблъсква с проблем в оборудването и често се налага да подменя линейните направляващи на своите машини за формоване чрез раздуване. В търсене на решение, той преминава към ролкови направляващи от серията RA на NSK. „Повече от година след внедряване на решенията на NSK линията не регистрира повреди, което доведе до намаляване на годишните разходи за поддръжка, резервни части и престой в размер на 60 000 евро“, обясниха за Инженер.bg от българския офис на лидера в разработката на лагери NSK.

Недоволен от броя на повредите на линейните направляващи на своите машини за формоване чрез раздуване, производителят се обръща към NSK с молба от компанията да обследват няколко дефектирали направляващи. Експертният анализ установява причината за повредата в крайната капачка, дължаща се на комбинацията от къс ход на движенията, кратко време на цикъла, често пускане и спиране и увеличена подемна сила при стартиране. „Взимайки предвид тези приложни специфики и регистрираните повреди, от NSK препоръчват на производителя на пластмасови изделия да инсталира ролкови направляващи от серия RA. Тези направляващи предлагат, наред с други предимства, много висока товароносимост и точност на движение, изключителна твърдост, плавно движение и дълъг експлоатационен живот при условия на кратки цикли и високи натоварвания“, разказаха още от NSK България.

Принципна конструктивна особеност на серията RA са нейните дистанционери, които изпълняват задържаща функция между всяка от ролките. Тези дистанционери намаляват скосяването на ролката и осигуряват плавно движение, както и по-малка подемна сила при стартиране.

Потребителят се доверява на препоръките и монтира пробно ролкови направляващи на NSK от серията RA на една от машините си за формоване чрез раздуване. В резултат машината работи вече повече от година без никакви проблеми или повреди, намалявайки разходите за престой на производството до нула. Анализът от NSK на спестените разходи показва, че модернизирането само на тази машина води до икономии в размер на 59 500 евро.

„В контекста на този резултат, производителят на PET бутилки без колебания взима решението да модернизира и другите си машини за формоване чрез раздуване“, посочиха в заключение от компанията.

Източник на снимковия материал: NSK България, NSK, unsplash.com, freepik.com

Тагове: NSK, направляващи, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

NSK България
http://www.nskeurope.bg