С робот на Fanuc в нова лаборатория ще се обучават студентите от Технически университет-Габрово

19.05.2017 г.5 мин.

In Macedonian.


Технически университет-Габрово откри най-новата си лаборатория към катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника” (АИУТ), в която студентите ще могат да се обучават върху индустриален робот, предоставен от японския пазарен лидер Fanuc. „Искам да благодаря за доверието, което Технически университет-Габрово ни оказа. Това е едно от най-активните висши учебни заведения у нас, а оборудването на лабораторията е още една важна стъпка към повишаване на качеството на обучение на бъдещите технически специалисти”, заяви инж. Христо Гилищаров, управител на Фанук България, по време на официалната церемония по откриване.Лентата на новата лаборатория бе прерязана на 17-ти май, когато е и празникът на Габрово. С двойния повод за радост се поздравиха преподаватели, студенти и гости на университета на официална церемония, която започна в конферентната зала на ТУ-Габрово. „Стремим се университетът ни да върви ръка за ръка с бизнеса. Наша цел, а и задължение пред студентите, които са ни се доверили, е да можем да реагираме на бързопроменящите се нужди на индустрията. Само така младите специалисти ще имат реална перспектива за професионално развитие, особено предвид факта, че в нашия район е съсредоточен значителен дял от машиностроенето в страната”, коментира проф. дтн Райчо Иларионов, ректор на ТУ-Габрово. „Благодарим искрено на Фанук България за тяхната помощ. Техният робот и цялостно оборудваната лаборатория ще повишат качеството на обучение във Факултет „Електротехника и електроника”. Вярваме, че това е само първата стъпка в сътрудничеството между Фанук и университета”, продължи той.Думата бе дадена и на ръководителя на катедра АИУТ – доц. д-р инж. Драгомир Чантов, който изрази благодарност на Фанук България за това, че са предоставили индустриалния робот LR Mate 200iD 4S на цена едва 1/3 от пазарната. „Не по-малка заслуга имат проф. Иларионов и проф. Ненов, бивш ръководител на катедрата, чиято всъщност бе идеята за създаване на тази лаборатория”, допълни той.

 

Програмата на събитието продължи с кратка презентация, изнесена от г-н Гилищаров, в която той представи дейността на Fanuc, историята на компанията, любопитни факти и цифри относно производството. „Fanuc създава и „мозъка“ и „мускулите“ в света на роботите и автоматизацията”, обобщи той.Всички гости бяха поканени на ритуалното прерязване на лентата, с което лабораторията официално отвори врати. Още в първите секунди залата се препълни със студенти, нетърпеливи да видят как всъщност работи роботът, с помощта на който те ще се обучават.LR Mate 200iD 4S ще служи за обучителни цели, но принципното предназначение на индустриалния робот е с широко поле на приложение. „Благодарение на вградената система за визуално наблюдение, той може да разпознава разлики между обекти и да установява тяхното местоположение в пространството, което го прави подходящ за дейности като сортиране, зареждане на металообработващи машини, сглобяване и др. Моделът е с контрол по 6 оси, при това е компактен и служи като заместител на човешката ръка, заради което намира приложение в индустрии като медицина, машиностроене и др.”, поясниха от Фанук. Роботът може да се програмира по два начина – от панел за програмиране, с дисплей и бутони, както и чрез софтуер. „За целите на своето обучение, студентите ще разполагат с 20 самостоятелни работни места, на които чрез софтуера Roboguide на Fanuc ще проектират роботизирани клетки и линии за промишлеността”, добавиха от катедра АИУТ.Празничното събитие завърши с коктейл, на който всички присъстващи продължиха разговорите относно нововъведенията в университета. На едно място се събраха ръководителите на учебното заведение, студенти и представители на бизнеса. Със запомнящо се присъствие в събитието се включиха инж. Валентин Тенев и инж. Георги Стефанов от Фанук България.


Повече информация за Фанук България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Фанук България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Технически университет – Габрово
https://www.tugab.bg/