Кариерно развитие по време на пандемия? Мисията възможна с „Дни на кариерата“ в ТУ-София

14.10.2020 г.6 мин.

Форумът се проведе под знака на 75-годишнината на ТУ-София

В навечерието на своята 75-годишнина Технически университет – София (ТУ-София) отново даде среща на мотивирани студенти с изявени и утвърдени работодатели у нас. Петнадесетото издание на изложението, благодарение на което хиляди студенти са стартирали своя кариерен път – „Дни на кариерата“, се състоя в два поредни дни – на 13 октомври в ТУ-София и на 14 октомври във филиалите на университета в гр. Пловдив и гр. Сливен. Инженер.БГ е медиен партньор и традиционен участник в събитието. А как премина то? Да видим…


Традиционно официалното откриване се състоя в столицата

По традиция началото на форума бе дадено от г-жа Силвия Янева-Стоянова, директор на Център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ на ТУ-София. „Уважаеми работодатели, уважаеми студенти, днешният ден е възможност за множество срещи, разговори и създаване на нови партньорства. Възползвайте се максимално от този шанс!“, приветства гостите г-жа Янева.

Приветствие към гостите отправи и проф. д-р инж. Любомир Димитров, заместник-ректор по учебната дейност и акредитацията на ТУ-София. „Всички изложения досега са били много успешни и изказвам благодарност към работодателите, които са дошли да търсят млади, образовани специалисти – инженери. ТУ-София тази година чества 75 години от създаването си и досега е обучил над 120 000 инженери, цвета на българската индустрия. Ние даваме най-доброто инженерно образоване, поредно доказателство за което е, че сме единственото българско висше техническо училище, което участва в Европейска университетска мрежа, а именно Европейски технологичен университет“, коментира проф. Димитров.

След него приветствие към студентите отправи инж. Васил Велев, председател на Съвета на настоятелите на ТУ-София и на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. „Във всяка икономическа ситуация, ние, работодателите, търсим специалисти като Вас. „Локомотивът“ на индустрията се кара от висококвалифицирани инженери. Затова, ние Ви очакваме, а днешният форум е една възможност да намерите точното работно място за Вас“, заяви г-н Велев.

Сред официалните гости на откриването бяха и д-р Ивана Радонова, представител на Министерство на образованието и науката (МОН), г-жа Надя Обретенова, изпълнителен продуцент „Новини“ в дирекция „Новини и актуални предавания“ на БНТ и ментор в „БНТ Академия“, както и г-н Даниел Панов, председател на Студентския съвет на ТУ-София.

Поздравителни адреси бяха получени от г-н Драгомир Николов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, и от г-жа Соня Кръстанова, ръководител на проект „Студентски практики – фаза 2“, Директор Дирекция „Финанси“ в МОН.

86 работодатели от всички направления, по които ТУ-София обучава студенти, предложиха възможности за стаж и работа

Въпреки пандемията, 86 работодатели се срещнаха със студентите, за да предложат възможности за кариерен старт. Сред тях бяха: АББ България, Айгер Инженеринг, Атлас Копко България, Бер-Хелла Термоконтрол, Интегрейтид Микро-Електроникс България, ЛДЛибхер-Хаусгерете Марица, Либхер Транспортейшън Системс, Луфтханза Техник София, ММ Механикс, РАИС, Сентилион, Строително оборудване, Фесто Производство, ЧЕЗ България, Melexis България.

Възможности за реализация представиха още и Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България, ИКИС СЛ,  Вистеон, Елаците Мед, Спектри, А-LIGN и др.

Студентите усетиха магията на телевизията в специален кът на БНТ

ТУ-София, заедно с други университети, подкрепи Българската национална телевизия в разработването на „Академия БНТ“, която вече приема студенти. В рамките на „Дни на кариерата“, студентите имаха възможността да разберат как се прави телевизия в специално импровизирано студио на БНТ.

Стотици възможности за професионална реализация в техническия бранш на щанда на Инженер.БГ

И тази година екипът ни присъства със своя щанд, за да представи възможностите за обучение, стаж и работа, които предлага единствената у нас специализирана търсачка за инженерни кадри, обучения и технически решения Борса.bg.

С огромно вълнение представихме и новата визия на Инженер.bg. Новата платформа е не само много по-модерна, стилна и функционална, но предлага многобройни нови възможности за „Employer branding“. И не само! Платформата е в пъти по-интерактивна, а възможностите за абонамент са оптимизирани максимално. Разбира се, Инженерна борса заема специално място в нея.

Екипът ни поздравява Технически университет – София,  Център „Кариера и възпитаници (АЛУМНИ)“, и специално г-жа Силвия Янева-Стоянова за силата и старанието да организират това важно за бранша събитие въпреки трудните условия, в които се намираме. Сърдечно благодарим за възможността за поредна година да се включим в него!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg