Инж. Жеков от Либхер-Хаусгерете Марица: Развойните проекти са моят личен „Свети Граал“ в инженерната професия

21.06.2019 г.5 мин.

In Macedonian   In Serbian


Ако мислите, че ежедневието на инженерите е скучно и „сухо“, ние от Инженер.bg сме готови да ви опровергаем. Ето защо стартирахме рубриката „Един работен ден на...“, от която ще се убедите, че работният ден на инженерите никак, ама никак не е лишен от вълнения и вдъхновение. Поднасяме ви поредното доказателство за това в лицето на инж. Георги Жеков от Либхер-Хаусгерете Марица, чиято свежа възраст и все още скромен трудов стаж не са пречка той да „гори“ в професията, която е избрал. Да видими защо...


Бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg?


Казвам се Георги Костадинов Жеков и съм инженер-технолог в Либхер-Хаусгерете Марица, като отговарям за участък „Краен монтаж“ или с други думи – финалното сглобяване на уреда.


От колко време работите в компанията?


На постоянен трудов договор работя от две години и половина, но преди това изкарах няколко стажа в Либхер.


Аз съм възпитаник на Германския факултет към Технически университет – София и едно от условията, за да получа немска диплома, бе да имам стаж в немскоезична компания. Избрах Liebherr заради имиджа на компанията в международен мащаб и гъвкавите възможности за кариерно развитие, които предлага компанията. Така стартира практиката ми в немския град Оксенхаузен.


В Либхер-Хаусгерете Марица започнах работа, като се включих в тяхната стипендиантска програма.


Как започва вашият работен ден?


Първо преглеждам задачите за деня, правя си план, после пия кафе и започвам да работя.


Кои са основните дейности, които изпълнявате ежедневно?


Трудно е да се дефинират ежедневни дейности при моя тип работа. Задачите никак не са еднотипни. При нов модел хладилник например, се прави концепция през кои участъци трябва да премине уредът. Ако срещнем пречки в даден участък, търсим съответното решение, за да можем да произведем съответния уред. Когато проблемът е в моя участък, аз трябва да конструирам инструмент или работно място, които да обезпечат задачата.


Другият аспект от работата ми отново е свързан с помощ към производството. В случай че се налага оптимизация на работните места или на определени инструменти, от мен се очаква да намеря технологичното решение.


Какви са отговорностите, които носите?


Проектираните от мен решения се изпълняват от други хора. Отговарям за самия отдел като технология.


Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?


Най-силно ме привлича разнообразието в ежедневните предизвикателства. Задачите ми са различни всеки ден и всяка от тях ме стимулира да се развивам като инженер.


Като всяка професия, не всичко е свръхудоволствие, но пък аз имам и най-любима част от работата, заради която мога да преглътна и нелюбимите ми дейности. И това са развойните проекти по въвеждане на екипировка. При тях има нужда от много мислене, сменят се концепция след концепция, докато се стигне до най-доброто решение. Това за мен е смисълът на инженерната работа.


Удовлетворява ли ви професията и работната среда?


Да, безспорно. Както вече казах, развойната дейност е моят „Свети Граал“, но голяма заслуга за това имат и колегите ми. Екипът, в който работя е съставен от прекрасни личности, с които се комуникира лесно и безпроблемно. Освен това са и изключителни професионалисти.


Какво си казвате в края на работния ден?


В края на работния ден просто забравям за работата. Буквално „се изключвам“ - така успявам на следващата сутрин да вляза обратно в процеса напълно отпочинал и с още повече ентусиазъм.


Повече информация за Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/