NSK разработи иновативните задвижващи колела Active Caster, които са стъпка напред към удивителния свят на роботите

09.06.2024 г.5 мин.

Като част от тенденцията за внедряване на роботи, които си сътрудничат с хората, във все повече работни места, екип от експертни инженери на глобалния специалист по контрол на движението NSK създаде ново устройство Active Caster за повишаване на мобилността на колаборативните роботи (коботи). „Това иновативно многопосочно моторизирано задвижване, което е готово за използване в широк спектър от приложения за коботи и обслужващи роботи, скоро може да окаже голяма помощ в държавите, които са изправени пред проблемите със застаряващото население и недостига на работна ръка“, коментираха за Инженер.bg от NSK България.

Задвижващите колела Active Caster на NSK са подходящи за използване в непосредствена близост до хора. Интелигентни, тихи и компактни, устройствата Active Caster, които се монтират на обслужващи роботи, в момента преминават полеви тестове и скоро могат да изиграят важна роля за работните места в цял свят. „Обслужващите роботи, които взаимодействат с хората, са изцяло нова област, която носи преки ползи за редица индустриални отрасли, включително логистиката и медицината“, споделят от NSK България.

Болниците и лечебните заведения, например, изискват от персонала си да изпълнява много физически натоварващи задачи, за да подпомогнат възстановяването на пациентите. Тук устройствата Active Caster могат да влязат в ролята на обслужващи роботи чрез автоматизирано задвижване на медицински колички, транспортиране на медицински консумативи и носилки, както и за намаляване на общото натоварване в тези често напрегнати условия.

Тази способност може да се окаже жизненоважна за много развити икономики по света, които имат застаряващо население и регистрират недостиг на работна ръка. „На такива места коботите и обслужващите роботи, които се възползват от колелата Active Caster, могат скоро да станат необходими за автоматизиране на повтарящи се и ръчни задачи, позволявайки на хората да се съсредоточат върху работните дейности с по-висок приоритет“, убедени са от NSK България.

Потенциални приложения съществуват и в по-широк диапазон от обществено значение, като помагат, например, на хора с ограничена подвижност. Тук колелата Active Caster могат да станат част от управлението на робота, за да се улесни придвижването на хората, или на автономно движеща се количка, която се използва за пренасянето на различни неща в рамките на дома. Програмируемата количка може да се премества встрани и да се върне обратно, когато стане удобно, давайки на потребителя повече пространство, когато седи, без той да се стреми да я държи на достъпно разстояние.

В момента задвижванията Active Caster на NSK преминават многократни експлоатационни изпитания в лаборатория, които включват използването им при различни повърхности, като неравни подове, килими, изпъкнали и наклонени повърхнини. Екипът иска да се убеди, че продуктът може да улеснява движението във всички посоки, да носи тежки товари и да преодолява наклони по най-предизвикателния терен. Active Caster разполагат с по два двигателя на колело и контролират управлението и движението чрез разликата в техните скорости на въртене. Продължавайки да развиват дизайна, разработчиците на компанията ще използват големия експертен опит на NSK в лагерните технологии и смазването.

Балансирането на съотношението производителност/цена е ключов момент в процеса на разработка, тъй като екипът използва технологии и ноу-хау, натрупани в много области на научноизследователската и развойната дейност, за да реализира тази амбиция.

„NSK произвежда лагери повече от 100 години, което помага на компанията да поддържа тесни връзки с авангардни области като колаборативните и обслужващите роботи. В проекта Active Caster, подобно на много други проекти преди него, NSK ще продължи да комуникира тясно със своите клиенти и ще полага всички усилия за разработване на решения, които добавят стойност за индустрията и обществото“, коментират от NSK България.

Източник на снимковия материал: NSK

Тагове: NSK, коботи, медицинска техника, роботи, роботизация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

NSK България
www.nskeurope.bg