Платформата FIELD на FANUC обединява концепциите Industry 4.0 и IoT в помощ на всички сфери на производството

20.12.2017 г.4 мин.


Една от най-новите разработки на FANUC във връзка с Industry 4.0 е облачно базираната отворена платформа FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive System), която е предназначена за анализ и самообучение на машини и роботи в произволни производствени условия. Със системата FIELD компанията презентира технологии, използвани в продуктовата гама на FANUC за автоматизация на производството и в съответствие с концепциите за индустриалния интернет на нещата (IIoT) и Индустрия 4.0. „Платформата FIELD е отворена за всички машини, участващи в производствения процес. FANUC разработи тази система, за да улесни свързването и на продукти, които са производство на трети страни. Компанията ни използва подходящи интерфейси за собствените си продукти, например Robodrill , Robocut и лазери и роботи, но поддържа също така контролери, роботи и сензори, произведени от други компании. Ефективността на FIELD мрежата бе демонстрирана на изложението EMO 2017 като комбинация от около 150 машини, чиито данни бяха презентирани върху централен монитор“, коментираха за Инженер.bg от ФАНУК България.Интелигентно производство чрез изкуствен интелект и самообучение на машини, инструменти и роботи


Изкуственият интелект има особено важна роля при използването на системата FIELD във всяка една област на приложение. На изложението EMO 2017 бе демонстрирана дефектоскопия чрез самообучение, при която камерата на робот CR-7iА представя детайла в различни положения, прави снимки на тези положения и въз основа на изображенията взема необходимите решения.

 

Системата FIELD и технологията за работа без престои осигуряват превантивна поддръжка и създават глобална мрежа


Оперативният софтуер за управление MT-Link i се използва в машините заедно с ЦПУ управлението. FIELD технологията събира и наблюдава данните за съответната машина, анализира нейните основни функции, като осигурява ранно разпознаване на проблеми от технически и производствен характер с цел извършване на превантивна поддръжка. Технологията за нулево време за престой „Zero Down Time“ (ZDT) в момента се използва във всички роботи на FANUC в света. „ZDT е инструмент, който позволява на потребителите да управляват своето производство без прекъсване чрез внедряване на роботи FANUC. Най-голямата мрежа от роботи със ZDT е в автомобилната индустрия. Тя наброява над 10 000 робота в 27 различни производствени обекта в пет държави“, поясниха от ФАНУК България.

 

Лесна употреба и надеждна технологична поддръжка


По отношение на ЦПУ-управлението компанията FANUC се е фокусирала върху два приоритета, а именно лесна употреба и високоефективна технологична поддръжка. Важен етап в това отношение е новият сензорен интерфейс iHMI, който осигурява по-лесно, разпознаваемо и интуитивно опериране. Поддържащите функции са запазени и лесно достъпни, включително ръководството за експлоатация.

 

„Освен това наличието на нова функция при пускане в експлоатация предотвратява задаването на неправилни настройки. Допълнителни алгоритми оптимизират настройките за усилване и филтрират веригите за сервоуправление по желание чрез натискане на съответния бутон“, поясниха в заключение от ФАНУК България.

 

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/