За висока ефективност на почистване и продукция без метални примеси – тръбен магнитен сепаратор MSP-S на Sollau от ГоПроджект

22.03.2021 г.5 мин.

Сепариращите технологии са широко застъпени в най-различни дейности и производствени процеси от промишлеността. Изборът на подходящо сепариращо решение е пряко свързан не само със състава и свойствата на материала, но до голяма степен се определя и от качеството, ефективността и надеждността на оборудването. „Покривайки напълно тези критерии, магнитният решетъчен сепаратор MSP-S за пневматични транспортни линии на лидера в сферата на магнитната сепарация Sollau е предпочитаното решение за отделяне на метални примеси в индустриалните процеси“, информираха за Инженер.bg от фирма ГоПроджект, официален представител на компанията за България.

„Магнитният тръбен сепаратор MSP-S, предназначен за вакуумни и под налягане тръбопроводи, е проектиран да улавя метални примеси от бърз поток (до 25 m/s) течности или сухи вещества с добри насипни свойства“, уточниха още те.

Решението намира широко приложение в различни промишлени отрасли, включително хранително-вкусовата промишленост – например при почистване на брашно, захар, нишесте и др., металообработващата индустрия, автомобилостроенето, пластмасовата промишленост, фармацевтичната индустрия, химическата и керамичната промишленост, производството на санитарния и др.

Принципът на действие на сепаратора се базира на въздействието на мощно магнитно поле, генерирано от неодимовите NdFeB магнити в магнитните тръби, от които е изработен MSP-S. Те успяват да прихванат и отделят всички метални примеси при придвижването на материала по тръбите. „Те се поставят една зад друга, като първият ред се състои от една тръба по-малко от следващия ред, създавайки решетъчно сито. Така, влизайки в изключително интензивен контакт с течащия материал, ситото улавя дори и най-миниатюрните метални частици, гарантирайки най-висока ефективност на почистване“, обясниха специалистите от ГоПроджект. „Всички отделени при процеса примеси се отвеждат в задната част на тръбите, където остават защитени от отмиване и връщане обратно в продукцията, докато оборудването не бъде почистено“, допълниха те.

Тръбният магнитен сепаратор MSP-S на Sollau е снабден с магнитни ядра, които са херметически затворени в магнитни пръти от неръждаема стомана. Те са поместени в защитна решетка от неръждаема стомана, изградена от набор от тръби от неръждаема стомана. Така образуваната система „тръба в тръба“ осигурява няколко съществени преимущества, в т.ч.:

  • По-голяма износоустойчивост, здравина и респективно по-дълъг живот на скъпите магнитни ядра, тъй като те са добре защитени от вода, от механични въздействия и др.;
  • Не съществува риск от замърсяване на почистения материал с парче от натрошено магнитно ядро или покритието му;
  • По-висока абразивна устойчивост на цялата магнитна решетка.

„В процеса на работа на технологичните линии силното магнитно поле на сепаратора не пропуска да улови дори и най-малките метални замърсители, като ги отделя по повърхността на магнитната решетка. При последваща операция на ръчно почистване вътрешната част на устройството се изважда от тръбната система, магнитните пръчки – съответно от защитните тръби, а отделените магнитни примеси падат спонтанно от външните тръби“, заявиха от ГоПроджект. При наличие на по-голямо количество метални примеси в почистения материал или при необходимост от интегрирането на по-големи магнитни сепаратори към тръбопроводите, от компанията препоръчват употребата на модел с автоматично или полуавтоматично почистване, като MSP-AC, MSP-AC EKO или MSP- SC EKO.

„За бързо и лесно свързване на магнитния сепаратор към тръбопроводната система се използват стандартни или персонализирани фланци с диаметри от 50 до 200 mm, като типът на връзката и нейният размер могат да бъдат изцяло съобразени с изискванията и индивидуалните нужди на клиента“, посочиха още от българската инженерингова компания, партньор на Sollau у нас.

Тя предлага сепариращото решение MSP-S с три различни разновидности на обработка на повърхностите:

  • Пясъкоструен (Ra 1.6 µm);
  • Вътрешно полиран (Ra 0,14 µm);
  • Напълно полиран (Ra 0,14 µm).

Източник на снимковия материал: GoProject, Sollau

Тагове: Sollau, ГоПроджект, магнитна сепарация, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ГоПроджект ЕООД / GoProject
https://goproject-bg.com/