ПБ „Д-р Емил Бенатов и Партньори“: Можем ли да използваме търговската марка за защита от имитатори на митницата?

19.12.2020 г.5 мин.

Търговската марка е най-добрият начин да придобиете правна защита за Вашия бранд в дадена територия. Но регистрацията на марка е само началото. Постоянна задача за всеки бизнес е да развива и брани своята репутация и да взема мерки срещу действия, които могат да навредят на бранда му. Марката предоставя на разположение ред оръжия срещу имитатори и нарушители, от които можете да се възползвате, и в тази статия с помощта на специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и Партньори“ ще разгледаме едно от тях – митническия контрол.

„Когато регистрирате Вашия бранд като търговска марка, придобивате право да поискате митническите органи на България и Европейския съюз да следят за стоки фалшификати и имитации. Когато такива стоки бъдат идентифицирани на границите, те се спират и могат да бъдат унищожени“, обясниха за Инженер.bg от патентното бюро.

Това е изключително удобно за Вашия бизнес, тъй като митниците автоматично ще се грижат за защитата на работата и пазара Ви. Фалшивите продукти се спират преди да стигнат крайния потребител и да навредят на печалбата и репутацията Ви. Същевременно, научавате самоличността на вносителя и снабдителя, което Ви позволява да ги разследвате за други нарушения, да следите за бъдещи нарушения, и при необходимост да ги осъдите.

За да се възползвате от митническия контрол, е необходимо да се подаде заявление към Агенция „Митници”. Заявлението се одобрява за период до една година, след което трябва да се поднови. При одобрено заявление, митниците ще задържат стоки, за които има съмнения, че нарушават Вашите права. Следва се административна процедура, като ще бъдете уведомени и ще можете да прецените дали искате стоките да бъдат унищожени.

„Важно е да се действа експедитивно, тъй като сроковете в митницата са кратки – имате само 10 работни дни (или 3, когато става дума за бързоразвалящи се стоки), за да изразите своето становище, иначе стоките ще бъдат освободени. Ако вносителят възрази срещу искане за унищожаване, ситуацията се усложнява, тъй като трябва да се започне съдебно производство за установяване на факта на нарушението. При успех в това производство, стоките се унищожават“, уточниха от „Д-р Емил Бенатов и Партньори“. За максимално ефективно справяне с процедурните изисквания, имате възможност да упълномощите професионален представител, който да движи производството от Ваше име.

Спирането и унищожаването на стоки на границата може да е самостоятелна мярка, както и да е комбинирано с други Ваши действия срещу нарушителите - например съдебни дела. Всичко зависи от обстоятелствата и Вашата стратегия.

„Това е само общ поглед върху режима на митнически контрол. Всяка индивидуална ситуация подлежи на по-задълбочен анализ. Винаги е добре да се консултирате със специалист по интелектуална собственост, който да Ви помогне да вземете подходящите решения за Вашите брандове, както и при необходимост да Ви представлява пред митническите органи“, посъветваха още от българското дружество.

„Д-р Емил Бенатов и Партньори“ е едно от водещите бюра по интелектуална собственост в България и има дългогодишен опит в сферата на търговските марки, както и във всички други аспекти на интелектуалната собственост. Свържете се с патентното бюро чрез имейл office.sofia@benatov.biz или телефони 02/973 36 10, 02/971 27 99 и кажете, че сте читател на Инженер.bg, за да получите 10% отстъпка.

Източник на снимковия материал: Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и Партньори“ 

Тагове: консултиране, патент, Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, търговска марка

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“
https://benatov.biz/