Автоматични и полуавтоматични стреч машини от Бетелгиус – Вашият верен помощник за опаковане в индустрията

20.07.2021 г.7 мин.

В процеса на опаковане добрата организация е ключов момент, за да могат прекъсванията да бъдат сведени до минимум. Това е възможно да бъде постигнато чрез използване на правилното опаковъчно оборудване и необходимите материали. С помощта на стреч машините няколко единични продукта могат да бъдат комбинирани в пакет, а големите палети — увити с фолио, за да бъдат по-компактни и защитени при транспорт. „Бетелгиус предлага разнообразие от стреч машини, подходящи за всякакви нужди. Официален представител сме на Fromm Швейцария — водещ световен лидер в индустрията. Всяка стреч машина с марка Fromm е изработена прецизно до най-малкия детайл. Влагането на внимателно подбрани компоненти гарантира минималната поддръжка и безпроблемната работа“, информираха от компанията.

Полуавтоматични и автоматични стреч машини 

Стреч машините се разделят на две основни категории — полуавтоматични и автоматични. И двете категории се състоят от подкатегории — с платформа, с вертикално въртящо се рамо и орбитални за хоризонтално опаковане. „Роботите са подкатегория на полуавтоматичните машини. Те могат да бъдат използвани самостоятелно или в края на производствената линия, както и като част от напълно автоматизирана работна станция“, допълниха от Бетелгиус. 

Полуавтоматичните машини изискват човешка намеса, като например натискане на бутон за стартиране на машината, закрепване на фолиото към товара преди да започне цикъла на увиване или рязане на фолиото в края на цикъла. Някои полуавтоматични стреч машини разполагат с автоматично устройство за рязане и залепване на фолиото в края на цикъла. Статистиката показва, че колкото по-малко операторът се ангажира директно с товара, толкова по-продуктивен ще бъде той. Полуавтоматичните машини са подходящи за складове и производства с по-малка натовареност. 

„Напълно автоматичните машини за опаковане със стреч обикновено се използват при опаковъчни операции с по-големи обеми. Те са чудесни за складове и дистрибуторски центрове, които работят с висока скорост и очакват голям обем продукти всеки ден и не изискват почти никаква човешка намеса. При изцяло автоматичните системи не са необходими прекъсвания и почивки, a всеки продукт се придвижва незабавно към следващия етап на поточната линия“, обясниха от Бетелгиус.

Орбитални, роботизирани и въртящи се опаковъчни системи 

Сред иновативните индустриални опаковъчни системи безспорно са роботизираните машини. Те принадлежат към категорията полуавтоматични решения и осигуряват по-висок процент производителност. Товарите не трябва да се отнасят в определена зона, за да се опаковат, а роботът се придвижва на собствен ход до съответния товар. Освен това, те могат да увиват товари с всякакво тегло, дължина и ширина. „Един от най-новите модели, които предлагаме, е полуавтоматичният мобилен робот от серия FR3xx. Той е особено подходящ за клиенти, които трябва да фолират широк спектър от големи палети, или за ситуации, при които фолирането се извършва на различни места в  предприятието или склада. При напълно заредена батерия е възможно да опакова до 220 европалети с едно зареждане“, разказаха от Бетелгиус. 

Сред най-популярните в практиката са стреч машините с въртяща се платформа. Обектът на опаковане се поставя върху платформата, която се върти с определена скорост, докато статична система развива фолиото, което се намотава около обекта. Тези машини са оптимално решение за опаковане на стабилни товари с тегло под 2 t. „Бетелгиус предлага няколко модела от този вид машини, като най-продаваният от тях е FS 360. Изключително подходящ е за предприятия и складове, които имат малки до средни натоварвания. Машината предоставя възможност за разтягане на фолиото до 200%, което неизменно намалява разходите за консумативи наполовина“, посочиха от дружеството. 

Серията FS 390 е предназначена за големи натоварвания и предлага възможност за разтягане на фолиото до 400%, което осигурява икономия на фолио до 4 пъти спрямо стандартните машини. Тя е автоматична, от изключително висок клас, с редица подобрения и нововъведения.

„Друг вариант са машините за стречоване с въртящо се рамо, при които товара остава статичен, а рамото се върти около него. Тези модели са подходящи както за леки и крехки обекти, така и за едрогабаритни и тежки товари. От продуктовата ни листа това са полуавтоматичните FS 500 и FS 500L и автоматичната FS 500А за интегриране в производствени линии“, обясниха още от Бетелгиус. 

Орбиталните стреч машини намират широко приложение при опаковане на дълги предмети от типа на корнизи, подови настилки, профили, алуминиеви пръти, тръби, плоскости, дървен материал и др. Орбиталните машини от серия FV 300 и FV 350 са най-новото допълнение към портфолиото на доказаната българска компания. Процесът на работа с тях е изключително лесен, а поддръжката е сведена до минимум. Тези машини, произведени в Европейския съюз, предлагат изключително съотношение между цена и производителност. Диаметрите на ринга могат да бъдат 50, 90, 125, 160, 200 и 250 cm, в зависимост от размерите на продукта. 

„За повече информация не се колебайте да се свържете с нашите експерти, които ще Ви дадат най-точните насоки при избора на стреч машина спрямо Вашите нужди“, обърнаха се от Бетелгиус към читателите на Инженер.bg. 

Източник на снимковия материал: Бетелгиус

Тагове: Fromm, Бетелгиус, опаковане, стреч машини

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бетелгиус ООД
https://betelgeus.com/bg/