Роботизирана машина Robodrill на Fanuc - универсално решение за широк диапазон от приложения

04.09.2014 г.5 мин.


Едва ли Айзък Азимов, дори и в най-смелите си мечти, е предполагал, че по-малко от век след разказите "Аз, роботът", ще се превърне в кръстник на цяло направление в развитието на техниката и технологиите, обединено от човешката мечта да създаде електро-механично свое подобие. И макар, че в холивудските блокбастъри роботите от години не се различават визуално от хората, а най-усъвършенстваните модели водят войни в защита на човечеството, в реалността роботизирани машини успяват да отменят човека в сложни, отговорни и трудоемки операции във всички направления на индустрията. Сред компаниите-новатори в областта на роботиката е и водещия японски производител Fanuc, а тема на настоящата статия е машината Robodrill в ролята й на  универсално решение за широк диапазон от приложения.

Robodrill на Fanuc

Работизираната машина Robodrill на водещата японска компания в областта на индустриалната автоматизация Fanuc, представлява високоскоростен вертикален обработващ център с ЦПУ, разработен на базата на иновативната технология на изкуствения интелект. Благодарение на своята универсалност, Robodrill може да бъде използвана за обработка на различни видове материали. „Роботизираната машина намира успешно приложение в автомобилната и електронната промишлености, в производството на медицински инструменти и импланти, в часовникарската и бижутерийната промишленост, както и при производството на пресформи и инструменти. Изключителната надеждност и дългият експлоатационен живот на Robodrill се дължат на високата здравина на нейната конструкция”, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията - Фанук България.


индустриална автоматизация вертикален обработващ център ЦПУ


Както бе споменато, машините Robodrill са оптимално решение при производството на части за електрониката, включително и малогабаритни детайли, благодарение на високата степен на прецизност при обработката на разнообразни материали, от обикновена и неръждаема стомана  и чугун, до алуминий, пластмаси и др. Високата скорост на рязане, постигана с ЦПУ Fanuc 31iA5, гарантира бърза и лесна обработка на медни и графитни електроди, полимерни материали и високопрецизни детайли, чието производство изисква висока скорост и прецизност на обработката. Машината поддържа допълнителни функции за финална обработка на повърхностите, като по този начин всички довършителни манипулации са сведени до минимум.


фрезоване, пробиване и рязане

Други отличителни характеристики на Robodrill са висока ефективност на процесите фрезоване, пробиване и рязане. Възможността за извършване на различни операции прави Robodrill една от най-подходящите машини при производството на детайли за автомобилната индустрия. Robodrill гарантира прецизна и бърза обработка с позициониране от порядъка на микрометри. Това я прави особено подходяща за приложение в бижутерийната промишленост и производството на медицинско оборудване.


10,4-инчов дисплей

Машината е оборудвана с 10,4-инчов дисплей,  клавиатура и екран за бърз достъп, комбинацията от които дава възможност за бързо и лесно въвеждане на данните за програмиране. Допълнителният стандартен слот PCMCIA, разположен непосредствено до дисплея, дава възможност за използването и на CF карти. Времето за смяна на инструмента между два производствени цикъла е само 1.6 s, благодарение на бързия и надежден механизъм, а револверният инструментален магазин разполага с място за 21 инструмента.


В Robodrill са използвани последно поколение серводвигатели на Fanuc с датчик за позиция с капацитет до 16 000 000 импулса/завъртане. Управлението на скоростта е оптимизирано чрез четене на 30 програмни блока напред в AICCII режим за постигане на изключително прецизна механична обработка на детайлите. Опционално тази функция може да бъде разширена до 1000 блока. Стандартното изпълнение на Robodrill е с инсталиран софтуер  Manual Guide I, с който лесно и бързо могат да бъдат въвеждани 2D програми.


FanucВисоката скорост на подаване, шпинделовият двигател с оптимизирано ускоряване и забавяне, уникалната револверна конструкция на магазина са главните предпоставки за постигането на ефективни условия на обработка, което води до съществени икономии чрез намаляване на времето на производствените цикли и разхода на енергия.Източник на снимковия материал: Фанук България, Fanuc

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/