ПиМ Груп: Производството на шоколад не е само изкуство, а технология, която се реализира със зъбните помпи V на Varisco
11.11.2023 г.4 мин.
Серията V на Varisco е предназначена за манипулиране на чисти течности с висок вискозитет и деликатно третиране на изпомпвания продукт.
В хранително-вкусовата промишленост от особена важност са фактори като хигиената, строгите стандарти по отношение на състава и качеството на продукта и най-вече автентичния и запомнящ се вкус на изделието. Когато говорим за управление на хранителни продукти в течно състояние, от изключително значение са помпите, които работят в производствените линии. Със съдействието на доказаната в областта българска търговска и инженерингова компания ПиМ Груп, ние от Инженер.bg ще Ви представим серията V на италианската компания Varisco, проектирана специално за приложения, изискващи манипулиране на чисти течности с висок вискозитет и деликатно третиране на изпомпвания продукт, предотвратявайки неговите физико-химични изменения. А ето и повече за техните характеристики.
„Помпите от серията V на Varisco представляват обемни ротационни помпи с вътрешно зъбно колело. Характерно за тях е, че потокът се генерира от две зъбни колела: ротор и колело с празен ход, разположени едно в друго и разделени с полумесец. Докато зъбните колела се въртят, течността се изтегля в пространствата, създадени между зъбните колела и полумесеца. Помпите осигуряват скорости на потока, пропорционални на скоростта на въртене и съответно постоянно изпомпване на течност без импулси, независимо от обратното налягане. Резултатът е гладък поток от течност и висок капацитет в съчетание с компактен размер на помпата“, поясниха от ПиМ Груп.
Основни предимства и характеристики на серията:
- Постоянна скорост на потока, пропорционална на броя на оборотите, независимо от обратното налягане;
- Непрекъснат поток без пулсации и без пикове на налягането, следователно без вибрации на системата;
- Универсалност – със същата помпа, регулирайки оста на ротора, е възможно да се изпомпват течности с по-малък вискозитет, вода или течности с по-висок вискозитет;
- Обратимост на посоката – чрез промяна на посоката на въртене се променя и посоката, в която се подава течността, без промяна в характеристиките и производителността;
- Висока степен на вакуум, която прави възможно бързото самозасмукване на максималните височини, позволени от физическите условия на изпомпваната течност.
Зъбните помпи от серия V се предлагат в следните конструктивни варианти:
- Самостоятелна версия без мотор;
- Версия с мотор и монтажна плоча;
- Вертикална.
Основни характеристики на помпите:
- Дебит: до 240 m3/h;
- Налягане: до 16 bar;
- Вискозитет: 20-100 000 mm2/s;
- Температура: до 200 °С.
„Специфичното ноу-хау в хранително-вкусовата промишленост на Varisco се дължи на постоянното сътрудничество с доказани производствени компании в областта и необходимостта от познаването на тяхното оборудването. Благодарение на своите механични и структурни характеристики и гъвкавостта си при управление на изключително високи вискозитети, обемните помпи с вътрешно зъбно колело на Varisco са особено подходящи за работа с шоколад във всички негови форми и смеси“, допълниха още от ПиМ Груп.
Източник на снимковия материал: ПиМ Груп, variscopumps.com
Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!