Искар България: Новите термосвиваеми инструментални държачи на Iscar са разработени за съвременните процеси на металообработка

19.11.2023 г.7 мин.

В необятния свят на металорежещите инструменти, захващащите устройства е най-консервативната област, в която новаторските идеи са рядкост. Стигнали ли са системите за захващане на инструментите до задънена улица, без да се виждат нови тенденции? „Въпреки бавния прогрес, системите за захващане продължават своето естествено развитие, което е по-скоро еволюционно и отразява съвременните изисквания за обработка на метали. Новите технологии формират все по-строги изисквания към металорежещите машини и инструменти, което води и до нови решения за захващащите устройства, които са в неразривна връзка със самите процеси на обработка“, коментираха за Инженер.bg от Искар България.

Нови разработки на инструментални държачи

Новите разработки имат за цел да подобрят възможностите на инструменталните държачи и на техните механизми. Подобряването на основните им функционални характеристики е свързано със силата, твърдостта, силите на захващане, точността и свойствата за потискане на вибрациите.

Друга насока в новите разработки на тези приспособления е свързана със съвременните техники за рязане на метали, които проправят пътя към нови хоризонти. Високоскоростната обработка (HSM) изисква и високоскоростни инструменти. Следователно балансираните държачи на инструментите и тяхната надеждна производителност са важно условие, за да функционират те добре при силно повишените центробежни сили. Това в голяма степен отличава съвременните решения за инструментални държачи за HSM, които са предназначени основно за модерните обработващи центри. „Тук в технологиите за механична металообработка на преден план излизат термосвиваемите държачи на инструменти, като фокусът е върху концепцията за инженерен баланс, отчитайки основните теоретични параметри още преди самото производство“, коментираха от Искар България.

При рязане на различни материали ефективното подаване на охлаждаща течност значително подобрява процеса на охлаждане и смазване. Това води до подобрени параметри на обработката и удължен живот на инструмента. Увеличаването на възможностите за охлаждане е допълнителна посока за развитие в технологията на инструменталните държачи. Нарастващата популярност на адитивното производство (AM) в комбинация с компютърно моделиране на потока отваря нови перспективи за оптимизиране на подаването на охлаждаща течност.

Модулният принцип при инструментите позволява бързата персонализация на държача с помощта на ограничен брой стандартни елементи. Този принцип води до намаляването на складовите наличности от инструменти и зависимостта от специални държачи. „Ето защо универсалните и надеждни модулни системи за инструменти продължават да бъдат обект на нови разработки в металообработката. Подобреното динамично поведение на системата за обработка включва машина, държач за инструменти, затягащо приспособление и детайл, като всички те допринасят за постигането на по-добра производителност. Свойствата за потискане на вибрациите на държача за инструменти играят важна роля в този процес, особено при приложения с голям обхват“, поясниха от Искар България.

Скорост, охлаждане и стабилност

Фиг. 1

Гамата държачи за инструменти X-STREAM SHRINKIN на Iscar вече включва термосвиваеми патронници SRX-CX с канали за охлаждащата течност по протежение на опашката. Дизайнът на патронника (фиг. 1) е предназначен преди всичко за високоскоростна обработка, като се характеризира с най-тънкия профил за термосвиваем патронник с директно подвеждане на охлаждащата течност към режещия ръб. Новият дизайн на патронника на Iscar разширява обхвата от приложения на държача, особено при фрезоване на дълбоки отвори и отстъпи. Точно подбраната охлаждаща течност допринася за ефективно отстраняване на стружките, предотвратява повторна обработка и елиминира натрупването на стружките по режещия ръб.

В допълнение към тънкия профил на термосвиваемите патронници, Iscar представи и термосвиваеми държачи с конусна опашка за директен монтаж към стандартни ER цангови патронници и задвижвани модули (фиг. 2). Държачите са предназначени за захващане на инструменти с относително малък диаметър (3-12 mm). Дизайнът на опашката осигурява здраво и надеждно захващане в патронника. Държачите, които съчетават предимствата на термичното свиване, оптимизиран поток на охлаждащата течност и надежден монтаж в патронника, осигуряват висока производителност на инструмента.

Фиг. 2

Концепцията за монтиране на компактни инструментални държачи в патронници ER е успешно възприета и в NEOCOLLET – нова гама държачи, която предоставя алтернатива на фрезите с пружинни цанги.

Шпинделът Micro 90 Jet, задвижван от охлаждаща течност под високо налягане, е малко по размер устройство от само шест части, което повишава скоростта за прецизна работа в труднодостъпни места (фиг. 3). Шпинделът достига обороти от 35 000 до 53 000 min-1, докато в същото време главният шпиндел на машината не се върти.

Фиг. 3

Борщангите WHISPERLINE (фиг. 4) разполагат с вграден механизъм за абсорбиране и намаляване на вибрациите, осигурявайки стабилно рязане с голям надвес. Iscar разшири решенията за захващане чрез патронници с многоъгълен конусен адаптер съгласно изискванията на ISO 26623, държачи с VDI адаптер и инструментални блокове от тип втулка.

Фиг. 4

„Конвенционалните“ продукти в сериите инструментални държачи на Iscar са разширени с ултрапрецизни пружинни цанги за патронници ER11 и нов дизайн на херметични редукционни втулки за хидравлични патронници.

Виртуално сглобяване и дигитално представяне

Електронният каталог на Iscar предоставя опции за виртуално сглобяване и дигитално представяне на стандартни продукти на Iscar, включително държачи за инструменти и аксесоари като устройства за автоматична смяна на инструмента, регулиращи винтове и др.

„Новите разработки не са някакъв революционен пробив, но те систематично извеждат държачите на инструменти в нова орбита в съответствие с нарастващите изисквания на металообработващата индустрия. Бъдещето на технологията за захващане на инструменти е вълнуващо и пълно с потенциал. С непрекъснатото развитие на иновативни решения инструменталните държачи ще стават все по-усъвършенствани и способни да отговорят на изискванията на съвременната металообработваща индустрия“, допълниха още от Искар България.

Източник на снимковия материал: Искар България, Iscar, canva. com

Тагове: Iscar, индустрия, Искар България, машини с ЦПУ /CNC/, металообработваща промишленост, металообработка, металорежещи инструменти, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Искар България ЕООД
www.iscar.bg