Най-новата електрическа машина за леене под налягане ROBOSHOT ALPHA-SiB CNC на FANUC консумира до 70% по-малко енергия

03.08.2022 г.6 мин.

Във връзка с рязкото повишаване на цената на електроенергията в резултат на редица външни пазарни фактори, компанията FANUC отбелязва силен интерес към нейната най-нова енергоспестяваща серия машини за леене под налягане ROBOSHOT ALPHA-SiB CNC. „Тези изцяло електрически машини консумират до 70% по-малко енергия от конвенционалното изпълнение с хидравлично задвижване, като това до голяма степен се дължи на високоефективната технология на серводвигателите, използвана в моделите от серията ROBOSHOT. Тези серводвигатели осигуряват предимства също при паралелни движения и по отношение на времето за един цикъл, тъй като са въведени като стандарт“, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България.

Японската компания FANUC е пионер в технологията за електрически шприцмашини, пускайки на пазара още през 1985 г. първата изцяло електрическа шприцмашина AUTOSHOT 50. Оттогава търсенето на машините от серията ROBOSHOT бележи устойчив възходящ тренд, тъй като все по-голям брой производители искат да се възползват от характерната за тях икономия на енергия. „Днес необходимостта от подобряване на енергийната ефективност и устойчивостта на производствените процеси е по-важна от всякога както за намаляване на разходите, така и по отношение на климатичните промени на планетата“, допълниха специалистите от българския офис на FANUC.

Електрически характеристики на ROBOSHOT

„Изцяло електрическите машини за леене под налягане използват средно до 70% по-малко електроенергия от алтернативите с хидравлична енергия от същия клас, без да се отчитат дори изискванията за охлаждане при хидравличните машини“, обясни г-н Анди Армстронг, ръководител на отдела за продажби на ROBOSHOT за Европа във FANUC. „Изискванията на една хидравлична машина за охлаждаща вода водят след себе си значителни текущи разходи. Електродвигателите на FANUC от своя страна са с въздушно охлаждане, което изключва тези разходи“, поясни г-н Армстронг.

Анди Армстронг добавя също: „Като цяло хидравличните машини използват повече електроенергия за преноса й и движението на маслото. В случаите, когато се използва технология без серводвигател, загубата на енергия е много по-висока поради постоянната работа на двигателя на помпата. При изцяло електрическите машини това не е така. Освен това опростената механика на изцяло електрическите машини за леене под налягане осигурява по-малко технологични операции и по-ниски загуби на енергия“.

По-бърза възвръщаемост на направената инвестиция

При сегашното значително покачване на енергийните разходи във всички направления, фактическите срокове на възвръщаемост стават все по-кратки. Освен по-кратките времена на цикъла, намалените разходи за поддръжка и повишената производителност осигуряват значително понижаване на разходите за производството на един детайл. „По същество производителите на машини за леене под налягане вече не могат да пренебрегват тенденцията към преминаване към изцяло електрическа технология. Ако към това се добавят дългият експлоатационен живот и повишената надеждност, тогава икономиите в дългосрочен план ще бъдат много по-големи“, поясниха и от ФАНУК България.

Друг важен момент са възможностите за регенериране на енергията от машините FANUC ROBOSHOT. Когато движението по дадена ос се забави, енергията се връща към източника на захранване, което увеличава общата икономия. По този начин две или три изцяло електрически машини ROBOSHOT могат да имат същата обща консумация на електроенергия като един хидравличен модел.

Кои са доказаните предимства на ROBOSHOT?

Клиентите, използващи ROBOSHOT, могат да се възползват от всички доказани предимства на тези машини: прецизност, повторяемост на операциите, качество на детайлите, безшумна работа и ниски разходи за поддръжка. Те са част от търговското мото №1 на FANUC: надеждност и дълготрайност. „Някои наши клиенти в Европа имат машини ROBOSHOT на по 15-20 години, при които годишните разходи за консумативи са по-малко от 200 евро, а това потенциално осигурява една от най-ниските общи цени на притежание на пазара“, категорични са българските специалисти.

„В крайна сметка всяко производство за леене под налягане, което иска да остане печелившо в условията на покачващи се цени на електроенергията, следва да пренасочи своите инвестиционни планове към шприцмашини с доказана способност за намаляване на потреблението на електроенергия“, казва още г-н Армстронг. „Всеки евроцент, изразходван в оборудване за леене под налягане, е разход. Производителите трябва да се опитат да разберат какви са тези разходи и да се съсредоточат върху намаляването на общата им база. Това днес е още по-актуално предвид стремително растящите цени на електроенергията, тъй като очакванията са тенденцията потенциално да остане непроменена за известно време“, допълни още той.

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Тагове: FANUC, пестим енергия, процесна автоматизация, ФАНУК България, шприцмашини

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/