R&M България: Reichle & De-Massari поставя нови измерения в производството и внедряването на оптични влакна от бъдещето

28.07.2022 г.7 мин.

Ако иновациите в технологиите са Ваша страст, можете да бъдете част от екипа на иновативната компания. Проверете свободните позиции още днес!

Знаете ли каква е формулата за по-бързо и по-рентабилно предаване на данни с оптични влакна? Необходимо е връзката да бъде изградена с колкото може повече канали, които да бъдат с възможно най-малкото сечение. Потенциал да направят това имат многожичните влакна. Каква е тяхната същност, какви изисквания се наблюдават към производството и внедряването им и къде биха могли да намерят приложение споделят от международната компания Reichle & De-Massari (R&M), която има производствено дружество у нас – Райхле и Де-Масари България Пръдакшън, чиято дейност обхваща проектиране и производство на оптични компоненти. Вижте в следващите редове какво споделят от R&M за бъдещето на оптични влакна.


Иновации в микрометричния диапазон

Оптичните влакна постоянно се развиват и достигат нови и нови измерения. След години на изследвания би могло да се очаква, че на пазара ще бъдат представени нови видове влакна, които пренасят няколко пространствено разделени светлинни лъча в структурата си. Това са т.нар. многоядрени влакна (MCF).

Те ще дадат възможност за постигане на най-високата възможна плътност на оптичния пренос на данни и свързаност. Разстоянието между четирите или повече жила, или канали за предаване, е само няколко микрометра. Всеки канал е в състояние да пренася толкова информация, колкото едно конвенционално еднорежимно влакно.

„Това би било доста полезно и би намерило приложение за изграждане на взаимовръзки между центрове за данни, университетски мрежи, интернет обмен, метро мрежи и 5G. С многоядрените влакна е възможно да се пренасят много повече данни в съществуващите инфраструктури“, коментираха от R&M България.

Понастоящем обаче революционните многоядрени влакна са все още твърде скъпи за широка употреба. Друга пречка, която към момента възпрепятства масовото им навлизане, е липсата на подходящи конектори за тях, освен прототипи.

Необходим е прецизен монтаж

Установено е, че MCF конекторите трябва да бъдат по-прецизни от конвенционалните оптични връзки. Влакната следва да бъдат подравнени в накрайниците, така че всички жила да се срещат точно върху крайните повърхности. Маркировката извън центъра ще бъде помощно средство за ориентация с цел идентифициране на каналите и подравняване на влакната.

Всичко това поставя високи изисквания към процесите на сглобяване и изпитване. Сплитането на многожични влакна е възможно, но изисква специално оборудване, което позволява ротационно подравняване.

Друго предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно, е наличието на много интерфейси, чрез които новите многожични влакна ще следва да се свържат с конвенционалните едножични влакна. „Индустрията за оптични влакна вече експериментира и разработва решения за този казус. R&M също вижда в многоядрените влакна една от технологиите на бъдещето. Нещо повече, ние се стремим да бъдем в крак с новостите и планираме да започнем серийното им производство до няколко години“, поясниха българските специалисти.


Висока плътност още днес

В близко бъдеще многоядрените влакна ще поставят началото на ново измерение в предаването на данни с висока плътност по оптичен път. Центровете за данни от своя страна вече изпитват нужда от все по-добра инфраструктура, за да се справят с постоянно нарастващия трафик на данни.

„Понастоящем кабелите с висока плътност – с 3456 лентови влакна, са тези, които поемат крайната степен на компресия при предаването на данни по оптични влакна. Те съдържат от 30 до 40 % повече оптични влакна при същия общ диаметър като кабелите с единични влакна“, обясниха още специалистите.

R&M ще продължи да инвестира в решенията с лентови влакна. Компанията е един от доставчиците, които пуснаха на пазара предварително терминирани панели с вентилатори за кабели с лентови влакна.

От екипа на R&M препоръчват на потребителите разпределителния модул PRIME-Ribbon. Той може да се използва гъвкаво и в съществуващите инфраструктури PRIME. Това ще улесни избора на оптични кабели с голям брой влакна през следващите години и спокойното адаптиране към бъдещето на многоядрените влакна MCF.

Основаното през 2011 г. дружество Райхле и Де-Масари България Пръдакшън е част от водещия световен производител на високоефективни и иновативни продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни Reichle & De-Massari. Българската компания е тясно специализирана в разработката, дизайна и производството на оптични компоненти, използвани за цялостното изграждане на комуникационни мрежи. Продукцията на производствената база е достъпна на международните пазари чрез повече от 40 търговски организации на R&M по света.

Търговската организация R&M Bulgaria повече от 20 години предлага продуктите на R&M на пазара у нас и днес оперира в 12 държави от Югоизточна Европа, предоставяйки индивидуален подход в изготвянето на цялостни клиентски решения.

Своевременна и актуална информация за наличните обяви за работа и възможности за професионална реализация, предлагани от R&M България Пръдакшън, бихте могли да получите като разгледате микросайта на дружеството в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: Reichle & De-Massari (R&M)

Тагове: информационни технологии, производство, Райхле и Де-Масари България Пръдакшън

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД
www.rdm.com