Festo: Иновативна технология за триизмерно плетене в роботите BionicMotionRobot за разнообразие от приложения

18.10.2017 г.5 мин.

Всеки, който смята, че плетенето вече не е модерно, е доста далеч от истината. Все повече изделия в най-различни отрасли на индустрията се изработват от разнообразни материали чрез технологии за 3D плетене. „Гъвкавост, стабилност и екологичен производствен процес – това са само няколко от предимствата на иновативната технология, която е използвана и в роботите BionicMotionRobot“, коментираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД, дъщерна фирма на пазарния лидер в сферата на автоматизираните технологии и индустриални обучения Festo у нас.


Офис столове, предпазни ръкавици, бандажи и спортни обувки – всички тези изделия са свързани от едно общо нещо, а именно произвеждат се с технология за триизмерно плетене. Видът на влакното, което се използва, варира в зависимост от приложението. Възможно е да се плете с метални или стъклени влакна, както и с текстилни нишки. Очаква се в бъдеще да се използват все повече произведени технически тъкани в областта на самолетостроенето, автомобилната индустрия, както и при строителството на мостове.Основно предимство на новата технология е, че може да произведе както твърдите, така и гъвкавите части в едно изделие. Например създадена по такава технология обувка може да се адаптира по-добре към движението на стъпалото, отколкото модел, създаден на базата на стандартно производство. В същото време нееластичните зони в една плетена структура дават стабилност на крака точно на тези места, където е необходимо, а изплитането с олекотени влакна осигурява по-ниско тегло на обувката.


Ефективен и екологичен производствен метод


Технологията се доказва и в екологичен аспект - при производството няма отпадъчни продукти, а при някои техники на плетене отпадат и етапи от производствения процес, например зашиването на отделните части.


Традиционните занаяти се стремят да са в крак с времето, за да могат да отговорят на изискванията на съвременния пазар.


Нека погледнем внимателно мускулите на животните


В производството на Festo BionicMotionRobot също се използва 3D трикотажна тъкан. „При разработването на ръката на бионичния робот, инженерите изследваха внимателно мускулните влакна на пипалата на октопода, които се движат в няколко слоя и в различни посоки. Взаимодействието на радиалните, диагоналните и надлъжните мускулни влакна на октоподите е в основата на движенията на всяко пипало. Във вътрешността на пневматичното рамо на робота има 3D текстилна тъкан, която е разработена по образец на този естествен ролеви модел“, коментираха от Фесто ЕООД.


Мускулните влакна в пипалата на октопода се движат в различни посоки.


Плетената тъкан обвива малки, еластични въздушни камери по протежение на пневматичното рамо. Камерите се активират от сгъстен въздух и могат да се свиват или разширяват подобно на акордеон, като по този начин движат рамото. „Точно тук влиза в действие тъканта, която загражда въздушните камери. По подобие на мускулните влакна на октопода, еластичните и твърдите нишки са разположени около камерите в специален порядък. Така структурата на тъканта определя на кои места рамото на робота се разгъва. По този начин BionicMotionRobot може да действа както силно и бързо, така бавно и прецизно“, поясниха от Фесто ЕООД.


Триизмерна текстилна трикотажна тъкан обвива въздушните камери.


„Естествените форми на движение са от определящо значение за това, че BionicMotionRobot не просто се използва за различни задачи, но може да работи съвместно с хора напълно безопасно. От видеоматериала можете да научите повече за това как работи пневматичното рамо на робота, както и за неговите потенциални възможности за употреба“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.

 

Вижте видео за иновативната разработка ТУК.


Повече информация за Фесто ЕООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg