Ритал: Направете стъпка към по-устойчив климатичен контрол на разпределителните шкафове със софтуера RiTherm на Rittal

07.06.2024 г.5 мин.

През последното десетилетие обработващата индустрия прави значителни крачки в посока създаването на все по-устойчиви производствени практики, които помагат за намаляване на потреблението на енергия и въздействието върху околната среда. „Енергийно ефективният климатичен контрол на разпределителните шкафове има особено важна роля за постигането на усъвършенстван енергиен мениджмънт и за внедряването на нови технологии и процеси, които да спомогнат за намаляване на вредните емисии. За тази цел Rittal разработи RiTherm – безплатен софтуерен инструмент за надеждно и енергийно ефективно проектиране на климатизацията на разпределителни шкафове, който документира съответствието със стандартите и е доказателство за въглеродния отпечатък на приложението“, съобщиха за Инженер.bg от Ритал.

Дигитализацията на охладителните модули за разпределителни шкафове чрез по-интуитивни потребителски интерфейси, данни за производителността в реално време и мобилен мониторинг помагат на производителите да създадат по-целенасочено и ефективно охлаждане. „Новият софтуер за проектиране на климатичния контрол RiTherm на Rittal вече е готов да промени настоящата ситуация, като опрости и ускори процесът на конфигуриране на високоефективни и устойчиви охладителни модули“, продължиха коментара си българските специалисти.

Как работи платформата за проектиране на климатичен контрол RiTherm?

Разположен изцяло в облака Eplan Cloud, новият софтуер RiTherm помага за създаването на по-свързана екосистема за автоматизация, като позволява още по-бързо, по-лесно и по-прозрачно конфигуриране или модифициране на потребителски енергийно ефективни охлаждащи модули. Този безплатен онлайн инструмент включва разнообразие от нови възможности за дигитално проектиране, сред които:

  • Изчисления и препоръки за подходящи системи за климатичен контрол на шкафовете с цел решаване на всички предизвикателни условия на околната среда;
  • Опцията за указване на надморската височина, която влияе върху мощността на охлаждане, способства за оптимизацията на условията на производство на открито;
  • Прецизно изчисление на секционни шкафове;
  • Препоръки за избор на подходящи аксесоари за конкретната система за контрол на климата.

Интегриран калкулатор за енергийна ефективност:

Това, което наистина извежда RiTherm на изцяло ново ниво на проектиране и конфигуриране, е интегрирането на енергиен калкулатор, който помага на проектантите по автоматизация да установят с по-голяма прецизност необходимата охлаждаща мощност за конкретния шкаф. Калкулаторът отчита различни променливи на разположението, за да определи оптималната мощност на охлаждане въз основа на специфични конфигурации на разпределителните шкафове, включително:

  • Изчисляване на енергийната ефективност за определени климатични зони;
  • Препоръки за по-ефективни алтернативи по отношение на консумираната енергия;
  • Изчисляване на въглеродния отпечатък от климатичния контрол – от доставката до експлоатацията;
  • Информация за F-газовете/потенциал за глобално затопляне (стойност на GWP).

„Всички тези възможности позволяват на проектантите да отговорят на изискванията за охлаждаща мощност и на целите за устойчивост на всеки отделен клиент и да осигурят персонализирани решения за контрол на климата в различни индустриални приложения. В резултат на това специалистите по автоматизация могат да проектират такива климатични системи за шкафовете, които отговарят на целите за устойчивост и намаляват емисиите, без да жертват мощността на охлаждане“, поясниха от Ритал.

Подробна и актуална техническа документация

RiTherm също така опростява създаването и съхранението на документи за съответствие. Като част от процеса на проектиране, инструментът RiTherm генерира сертификати за съответствие на разсейването на топлината, за да помогне за спестяване на време и средства при внедряването на охладителни модули. „Проектиран за глобална употреба, RiTherm е съвместим с 15 различни езика и разполага с мобилно приложение, което помага на проектантите да конфигурират ефективни решения за охлаждане в движение. Софтуерът предоставя цялата необходима информация за продукта, например одобрения, както и декларация за състоянието на жизнения цикъл на продукта и уведомяване за последващи продукти“, допълниха още от Ритал.

Източник на снимковия материал: Ритал, Rittal

Тагове: Rittal, дигитализация, енергийна ефективност, климатична система, контролни шкафове, мониторинг, облачни услуги, ОВК, охлаждане, проектиране, Ритал, софтуер

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритал ЕООД
www.rittal.bg