Защо доброто планиране е ключово при изграждането на „умен“ дом? Открийте всички тайни в коментара на Валкреа.Хаус

19.07.2022 г.6 мин.

С навлизането на умни устройства за дома българските домакинства получиха възможността да се погрижат за битовата си среда по един изцяло нов начин. Според резултатите от анкета, която Инженер.bg проведе през месец май 2022 г., повече от половината респонденти вече инвестират в умни технологии за своя дом. Процесът по изграждане на „умна“ система в нашето жилище обаче може да доведе и до различни предизвикателства. Специалистите от Валкреа.Хаус споделиха какви са те и как бихме могли да ги преодолеем. Вижте професионалния им коментар, даден специално за читателите на Инженер.bg.

Добавянето на умни джаджи в дома, като например умна ключалка, умен климатик или умен датчик за качество на въздуха, носи почти революционно усещане, защото дава свобода в контрола и усещането за уют у дома. Дори и да сме далеч от вкъщи, по всяко време можем да проверим дали вратата е заключена. Или пък да пуснем климатика преди да се приберем, а така също и да разберем дали не е време да проветрим.

Кога инвестициите носят най-големи ползи

„Истинската сила на умния дом е в комбинацията от устройства, които работят в синхрон. По този начин се увеличава общата полза от единичните функции и като резултат се получава така, че 2+2 е равно на 5. Ето един пример: умната ключалка може да се комбинира с умен звънец и контактни датчици на прозорците. По този начин ще знаем не само дали вратата е заключена, но и дали прозорците са затворени, както и кой е минавал пред видео звънеца. Работата на климатика пък може да се комбинира с моторни щори/завеси, които пречат на директната слънчева светлина, която допълнително повишава температурата“, поясниха от Валкреа.Хаус.

Според специалистите от българската компания, за да се направят подобни комбинации от различни умни устройства, трябва да се мисли за тях като за част от една обща екосистема. Ако изпълним това условие, като краен ефект може да очакваме не просто да се радваме на удобството и възможността да управляваме цялата система през мобилния си телефон, но да имаме и по-висока възвръщаемост на инвестицията, както и да се повиши стойността на нашия имот.

За предизвикателствата в създаването на умна система

„Предизвикателството в подобно начинание е да направим селекция от съвместими едно с друго устройства, както и настройка, която отговаря на нуждите на имота и неговите обитатели. Често умните устройства работят индивидуално и трудно се комбинират с други функции. Така например, умният климатик има собствена мобилна апликация, към която обаче не може да се добави управлението на щорите. А умната ключалка разполага с апликация, която от своя страна не дава информация за състоянието на прозорците“, поясниха от българското дружеството.

„Обикновено това води до някакво DIY решение с използване на популярни онлайн платформи – Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa или др. Те обаче са базирани изцяло на облачен принцип и работят единствено, когато връзката с интернет е гарантирана. Освен това се случва сравнително често и още нещо – когато онлайн платформата получи софтуерен ъпдейт, а отделните устройства, които вече са присъединени към системата, още не са, те не могат да бъдат разпознати от нея и сякаш са „изтрити“, допълниха от Валкреа.Хаус.

Решението е системата да бъде планирана от доказан интегратор

За да се справи с тези проблеми, интегратор като Валкреа.Хаус предлага услуги, които позволяват планирането и реализацията на цялостна умна система, включваща всички аспекти на домашния комфорт, безопасност и енергийна ефективност.

В процеса на планиране се уточняват всички аспекти, които следва да са част от интелигентния контрол, и се изготвя цялостно решение според изискванията на клиента. По този начин се създава оптимална комбинация от устройства с цел да се постигне желаният ефект. Освен това се гарантира, че те ще работят в една обща екосистема с надеждна и постоянна връзка помежду си. Това означава и една обща мобилна апликация за контрол на целия дом.

„Реализацията е следващата важна стъпка. В зависимост от имота и предпочитанията на клиента системата може да бъде изпълнена в цялост или да се надгражда постепенно. И в двата случая планирането е от ключово значение, защото без подготовка нито цялостно решение е възможно, нито постепенно добавяне на съвместими устройства“, коментираха още от компанията.

Източник на снимковия материал: Валкреа.Хаус

Тагове: информационни технологии, ключове и контакти, мобилно приложение

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Валкреа ЕООД
https://www.valkrea.house/