КМТ Сервиз: Платформата Geolantis.360 позволява събиране и обработка на данни за социално значим земеделски проект в Замбия

10.07.2024 г.5 мин.

Ключът към всеки успешен проект са изчерпателните и качествени данни – а това важи с особена сила, когато инфраструктурните и индустриалните начинания са придружени от висока добавена стойност за местните общности. Именно такъв е случаят с развитието на мащабен земеделски проект в Замбия, зад който стои австралийската компания Affiance Group Corp. Целта е добив на стевия от местни производители, но също така и социално развитие на района. Необходимите данни за проекта се събират с помощта на платформата Geolantis.360, а повече по темата пред Инженер.bg разказаха от фирма КМТ Сервиз, която предоставя разработката на българския пазар.

В отдалеченото населено място Мпанде, в Северозападна Замбия, Affiance Group Corp. разработва земеделски проект за отглеждане на стевия, наречен Northern Outgrower Project, който обхваща 10 000 ha земеделска площ. Той включва стопански блок с площ от 8 000 ha, както и продукция на 2 000 частни производителя. По този начин местните земеделците ще индустриализират своята дейност, а освен това ще се осигурят така необходимите образователни, медицински и комуникационни съоръжения в района. Проектът се разработва в тясно партньорство с местното управление, а нивото на ангажираност обхваща нуждите и желанията на всички заинтересовани страни“, поясниха от КМТ Сервиз

За успешното изпълнение на проектните цели, екипът на Northern Outgrower Project провежда преброяване, за да получи данни за:

  • Местоположение на домакинствата;

  • Размер и структура на семействата;

  • Ниво на образование;

  • Здравословен статус;

  • Съществуващи ферми и тяхното местоположение;

  • Уменията на местното население;

  • Обичайни земеделски практики.

Предизвикателствата при събиране на данните бързо стават ясни. В хода на работа възникват въпроси, като: как да се запише местоположението, когато няма стандартен адрес; как да се управляват данните от над 1000 домакинства; как да се създаде стабилен процес за събиране на данни с повече от 100 въпроса, който е стандартизиран, повтаряем и бърз за изпълнение; как да се заснеме всичко това цифрово, без достъп до интернет, в тежка среда, докато се координира местен екип на терен“, разказаха от българската фирма.

Решението идва с партньорство между Affiance и австрийската софтуерна компания Geolantis. Тя е автор на облачната платформа Geolantis.360, специализирана в управлението на работна сила и активи, картографиране и геодезия. Екипът на Geolantis успява бързо да вникне в проекта и да персонализира платформата според конкретните задачи.

Geolantis.360 превърна обезсърчителния проект за сложно преброяване в просто упражнение за събиране на данни. Може би най-важното е, че успя да позволи на екипа да се съсредоточи върху важните дейности, премахвайки технологичните трудности. С използването на интелигентни формуляри, геокодиране, пълен офлайн достъп, управление на работната сила, неусложнени карти, синхронизиране в облак, изчерпателни отчети и стабилен хардуер, екипът успява да свърши рaботата си само за един месец, вместо за три“, заявиха от КМТ Сервиз.

С помощта на Geolantis.360, екипът на терен успява да събере информация от преброяването и местоположението на 1200 домове в района на проекта. Освен това за събирането на данните е обучен малък нетехнически екип, а дейностите са завършени по график и под първоначално предвидения бюджет. В бъдещите етапи на проекта Geolantis.360 ще се използва отново, за да се картографира състоянието на пътя, да се управлява работната сила от 100 души в Замбия, да се извършват оценки на рисковете и проследяването на графика на проекта.

Geolantis.360 е водещо геопространствено решение за откриване и определяне на точното местоположение на подземни активи. Платформата позволява също така управление на проекти, събиране и анализ на данни, извличане на доклади и данни в различни формати“, допълниха още от КМТ Сервиз.

Повече за функциите на Geolantis.360TM можете да прочетете ТУК.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Geolantis, canva.com

Тагове: Geolantis.360, КМТ Сервиз, селско стопанство, софтуер, събиране и пренос на данни

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
www.kmtservice.bg