АС-ДС: Техническите продукти на ACS-Control-System измерват параметрите при процесна автоматизация в млекопреработването

26.09.2024 г.5 мин.

Млякото и млечните продукти са важни за здравословната и балансирана диета, осигурявайки хранителните вещества, необходими за доброто здраве. То е естествен продукт и се състои от вода, мазнини, протеини, млечна захар (лактоза) и минерални съединения, а също така съдържа важни ензими, витамини и микроелементи. Млякото се използва и при производството на различни продукти като масло, сметана, сирене, кисело мляко и др. За целта то се подлага на обработка в различни системи в затворени технологични линии. В по-големите млекопреработвателни компании обработката е в голяма степен автоматизирана и следователно изисква набор от измервателни устройства за наблюдение, мониторинг и контрол на процесите. Всички измервателни уреди трябва да отговарят на принципите на хигиенния дизайн и да бъдат проектирани така, че въздействието върху ценните хранителни вещества по време на производството да е възможно най-малко.

„Хигиената, осигуряването и управлението на качеството на млякото и млечните продукти са основни приоритети в този бранш на леката промишленост. Те са алфата и омегата на всяко млекопреработвателно производство. Измерванията и проверките се извършват непрекъснато – от постъпването на суровото мляко до готовия краен продукт“, коментираха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова и търговска фирма АС-ДС, която предлага устройствата за измерване и контрол на ACS-Control-System у нас.

В допълнение към законовите разпоредби за осигуряването на качеството, много млекопреработвателни предприятия са инсталирали системи за вътрешнозаводски контрол, гарантирайки максимална защита на продуктите. След първоначалното загряване и пречистване млякото се преработва допълнително в мляко за пиене, кисело мляко, масло, сметана или извара. Всяка стъпка по време на целия производствен процес се наблюдава и проверява за замърсяване или съдържание на чужди частици.

Измервания на ниво

За измерване на нивото на млякото в цистерни и резервоари се използват ултразвукови сензори/превключватели за ниво, сензори за безконтактно измерване на течности, пастообразни среди и едрозърнести насипни материали и сензори за непрекъснато измерване на нивото с помощта на хидростатичното налягане.

„ACS-Control-System предлага следните измервателни устройства: сензори за измерване на ниво Hydrocont® B, Vibrocont SHM-300, Sonicont® USN4 , Sonicont USF2 и Sonicont® USG2, както и превключвател за ниво Capcont LS“, информираха от AC-DC.

Измерване на температура

„Универсалните съпротивителни термометри на ACS са базирани на стандартизирани, висококачествени платинени измервателни резистори с номинално съпротивление 100 Ω при 0 °C и класове на отклонение AA, A, B съгласно IEC 60751. Сензорите ACS Pt100 се характеризират с висока точност и възпроизводимост и са изключително надеждни“, поясниха от АС-ДС.

Измервателните елементи на сензорите PTE са вградени в защитната тръба с прах от магнезиев оксид и са херметически затворени. Така се постига добър топлообмен и защита от вибрации. Стандартните температури на измерване са от -70 °C до +300 °C. Високотемпературните версии измерват до +500 °C/+600 °C. Налични са и криогенни версии, изработени от специални материали, специални технологични връзки, както и изпълнения за производители на оригинално оборудване. За млекопреработвателната промишленост ACS предлага температурните сензори PTK, ВОМ, PTL, Thermocont® TS4L и PTV.

Измерване на разход

„Разходомерът Flowcont® L630, който се препоръчва за измерване в хигиенни приложения, работи на принципа на магнитно-индуктивното измерване. В измервателната тръба на разходомера се генерира магнитно поле и чрез електроди се измерва напрежението на електропроводимата течност. Наличните изходни сигнали са скоростта на потока в тръбата като аналогов изход (4...20mA) и скоростта на потока като импулси (l/hl/m3)“, заявиха от АС-ДС.

Измерване на налягане

„ACS-Control-System предлага няколко модела сензори, които имат универсално приложение в млекопреработвателната промишленост. Това са сензорът за налягане Precont® S40 с прецизна и дълготрайна керамична измервателна клетка, както и сензорите за налягане Precont® PU4LM и Precont® PS4LM, които отговарят на изискванията на EHEDG за хигиенни технологични връзки“, допълниха още специалистите от AC-DC.

Източник на снимковия материал: АС-ДС, ACS-Control-System, ©Enginner.BG via Canva

Тагове: ACS-Control-System, АС-ДС, индустрия, контролно-измервателна апаратура, процесна автоматизация, сензори, термодвойки, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АС-ДС ООД
www.acdc-bg.com