Честит 24 май! Честит празник на духовното възвишение!

24.05.2023 г.8 мин.

24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е празникът, който запалва цяла клада от гордост и вяра в „светлите бъднини“ в сърцето на всеки от нас; празник, който ни кара да повдигнем глави с достойнство и ни изправя отново очи в очи с първия наш учител, държал ръката ни, докато пишем „А“, „Б“, „В“, „мама“, „обич“, „свобода“. Какви ли са били мислите на Найден Геров и всички будни умове, които на 11 май 1851 г. честват за първи път делото на Светите братя – дали са вярвали, че и днес „възроденият народ“ все още ще изпълва площадите, ще рецитира стихове и ще покрива с цветя техните паметници? А дали са подозирали, че именно на този празник магията на българския език ще получи своето най-голямо световно признание – с наградата „Букър“ на Георги Господинов?

За нас от Инженер.БГ 24 май е повече от национален празник, дори повече от професионален празник, при все че думите изпълват всеки наш ден. За нас това е празник на духовното „възвишение“. Затова, скъпи приятели, колеги и читатели, честит празник на просветата и духовността!

А за да отбележим 24 май в контекста на инженерната наука и технологиите, попитахме българските инженери коя е тяхната любима книга. Ето какво ни отговориха част от тях:

Владислав Варадинов, ОВК инженер продажби в Ховал ЕООД (Hoval)

Любимата ми книга е „45 татуировки на мениджъра“.

Задържа интереса ми докрай, заради реалните истории, които са разказани в нея. Голяма част от описаните ситуации и случки са актуални при мен или ми предстоят. От книгата разбрах всъщност как трябва или не трябва да се реагира в даден момент. Освен това считам, че във всеки бранш и област на дейност е нужно човек да има поне малко управленски качества и да спазва определени правила и етикети, което е и основна тема на книгата.

 

 

 

 

Кристина Машонова, управител на Хамстър Клийнинг

„Тютюн“ на Димитър Димов.

 

 

 

 

Петя Русинова, управител на Аквастарт

„Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков.

Заплени ме още в ученическите ми години. И до ден днешен си я препрочитам понякога и всеки път успява да ме разсмее и да ми поднесе някой нов извод. В книгата може да се намери богата палитра от теми, актуални и за нашето съвремие. Основните сред тях, които лично ме вълнуват, са: абсурдността на обществените правила, приложени към житието на отделния индивид и противопоставени на силата на любовта; как съзнанието ни може с лекота да създаде алтернативна действителност, която да надхвърли рамките на ограничения и промит ум.

 

Райчо Божинов, консултант продажби специализирани автомобили в Турботракс България

Любимата ми книга е „Трима другари“ от Ерих Мария Ремарк.

Тя е сурова, безмилостно откровена притча за самотата и себеотдаването, за приятелството и любовта, за предаността и крехкостта на човешките взаимоотношения. Всичко това е примесено с нотка от автомобилния свят.

 

 

Калина Петкова, зонален лидер „Корпоративни комуникации Югоизточна Европа“ в Schneider Electric

Трудно е да посочa една-единствена, но ако в духа на Вашата медия се вгледаме в технологиите и се спрем на фантастиката като жанр, бих посочила „Соларис“ на Станислав Лем. Книгата показва огромното предизвикателство да проумееш съзнание, различно от твоето. Поставя се дебатът за това има ли го или не това съзнание, какво представлява и как да го познаем. Сега, когато с летящ старт навлизаме в епохата на изкуствения интелект, тази тема става все по-неизбежна.

 

 

Жулиета Жекова, Sales Support & Communications в Атлас Копко България

С риск да Ви озадача, споделям, че една от най-любимите ми книги е „Вечери в селцето край Диканка“, Николай Гогол, защото фантастичните мистерии, описани с колоритни елементи, определено са в мой стил. Книгата е за ценители на зловещи, магични, смразяващи кръвта разкази.

 

 

Александра Димитрова, мениджър „Маркетинг и реклама“ в Ритал ЕООД

„Живот в скалите“ от Мария Лалева

Това е книга за многото страни на живота – от провала на човека до триумфа на душата. Сбор от много житейски истини, уроците от тях и посланието на автора, което може да бъде пречупено през различните призми на читателите. Книга, която уравновесява душевните везни на човек. Книга, която се чете на един дъх и оставя желанието за още вдишвания.

 

 

Здравка Атанасова, управител на Адара Инженеринг

„Шантарам“ от Грегъри Дейвид Робъртс, защото е по действителен случай и безкрайно вълнуваща. Героят е борбен, не се отказва и след всички перипетии му е останало голямо, здраво, работещо сърце със способност да се влюбва.

 

 

 

Юлия Токучева, старши експерт „Маркетинг и връзки с обществеността“ в Химкомплект Инженеринг

Диви разкази“ на Хайтов и стиховете на Вапцаров, защото правят душата по-„завършена“.

 

 

 

Илия Варзанов, управител на Илва

„Време да се живее и време да се мре“, „Трима другари“, „Триумфалната арка“, „На Западния фронт нищо ново“ на Ерих Мария Ремарк, защото разглеждат темите за смисъла на човешкия живот и диктатурата.

Не сме далече инженерите

от шествията майски със фенерите,

от Празника на буквите, на словото,

просветата, духа на новото.

Сред рицарите на перото

е мястото на Инженер.bg, защото

на българската реч сме почитатели

за радост на партньори и читатели.

Недялка Маргаритова

Източник на снимковия архив: Инженер.БГ, личен архив на участниците, canva.com