Трокут Тест Груп: SciAps обнови напълно серията Z-900, включваща анализатори с технология LIBS

26.04.2021 г.6 мин.

Серията Z-900 на американската компанията SciAps обхваща едни от най-продаваните и успешни ръчни анализатори с технология LIBS (б. ред. лазерно-искрова емисионна спектрометрия) в нейното портфолио, които се използват за установяване съдържанието на химични елементи. „SciAps прецизира високоефективната технология, което доведе до създаването на по-малки, по-леки и по-бързи устройства, побиращи се в тесни пространства. На базата на всички знания и на целия опит, които американският производител натрупа през последните години по отношение на технологията LIBS, той актуализира напълно устройствата, правейки ги по-леки и по-бързи в комбинация с изцяло нов потребителски интерфейс“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Трокут Тест Груп, която предлага изделията на SciAps на българския пазар. „Сега тези анализатори са с революционната опция за режим на тестване „dual burn“ (б. ред. „двойно изгаряне“), което ги прави единствени в света с такава възможност“, допълниха българските специалисти.

Анализ на сплави. Много потребители използват продухването с аргон, за да анализират и продават готов за обработка алуминиев скрап. „Когато се изисква висока прецизност и по-голям диапазон на откриване съдържанието на различни елементи, се прилага продухване с аргон. Анализаторът позволява определянето на изключително ниско съдържание в милионни части на берилий и бор“, коментираха от Трокут Тест Груп.

Бърз анализ. Въздушното изгаряне се използва за бързо сортиране на материали или за идентификация на класа стомана.

Устройствата за анализ на сплави Z-901 измерват съдържанието на 15 – 20 елемента в 7 от най-често срещаните сплави, включително алуминий, неръждаема стомана, желязо, мед, титан, никел и кобалт. Срещу незначително доплащане могат да се прибавят и други бази или потребителите сами да добавят свои собствени калибриращи стандарти.

Налага се да измерите съдържанието на литий в сплавта? За определяне на литиеви емисии можете да използвате анализатора Z-902 с разширен диапазон на вълните до 625 nm.

Необходимо е да измерите съдържанието на въглерод в стомана и неръждаема стомана, включително да проверите неръждаеми стомани от клас L и H? Анализаторът Z-902 C на SciAps се използва в цял свят за измерване съдържанието на въглерод и други елементи в конструкционна и неръждаема стомана, както и в никелови сплави.

„При условие че вече притежавате собствен преносим рентгенофлуоросцентен анализатор XRF и искате да добавите само измерване на въглерод, можете да използвате Z-901 CSi. Той представлява ултракомпактно устройство, предназначено за измерване само на въглерод и силиций в конструкционни и неръждаеми стомани“, поясниха от Трокут Тест Груп.

Области на приложение на анализатори с технология LIBS:

Анализи в миннодобивната и геологопроучвателната дейност, както и при опазване на околната среда
Технологията LIBS допълва преносимия XRF анализатор, тъй като е особено подходяща за измерване съдържанието на елементи с нисък атомен номер, включително и на такива, които са твърде леки за XRF анализатора. Устройствата се използват за:

  • Установяване съдържанието на литий в руда и луга;

  • Анализиране съдържанието на леки елементи в почви и руди, пълен набор, включително Li, Be, B, C, F и Na;

  • Определяне съдържание на общ органичен въглерод в селското стопанство;

  • Анализ на почвата за съдържание на берилий или други елементи като замърсители на околната среда.

Криминалистика, контрол на качеството, изследвания, образование

Серията анализатори Z-900 е с интегриран софтуерен пакет ProfileBuilder за настолни компютри и таблети, който позволява добавяне на елементи, създаване на собствени калибриращи стандарти и прилагане на усъвършенствана спектрална обработка:

  • Потребителите могат да разработват собствени методи на тестване при специфични нужди за анализ или контрол на качеството;

  • Академичен инструмент за изследователи и студенти. Технологията LIBS не използва рентгеново лъчение и отпада необходимостта от спазване на свързаните с това нормативни разпоредби;

  • Чрез точков анализ (100 um) и посредством софтуера ProfileBuilder се постига мощно и изключително гъвкаво техническо решение за анализ на терен в криминалистиката.

„Комплектът One Box, който включва в общ удобен куфар по един анализатор от сериите X и Z, представлява оптимално решение за анализ на всеки тип проба и на всеки елемент от периодичната таблица. XRF анализаторът е удобно устройство за анализ на преходни и тежки метали. Той е лесен за използване и е предназначен за насипни материали, почва и руда. Това, което не можете да анализирате с XRF, го постигате с анализаторите LIBS. С тяхна помощ имате възможност да установите съдържанието на елементи като Li, Be, B, C, F, Na и др. Освен това те се отличават с подобрена производителност при анализ на Mg, Ca, K в сравнение с XRF анализаторите. Технологията LIBS позволява и извършването на микроанализ с размер на лазерната точка 100 um“, обобщиха в заключение от Трокут Тест Груп.

Източник на снимковия материал: Трокут Тест Груп, SciAps

Тагове: контролно-измервателна апаратура, Трокут Тест Груп, химическа промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Трокут Тест Груп
www.trokuttest.com