СИС 45: Системата за претегляне и етикетиране АПЕС 3 на Weber е ефективно решение за автоматизация на процесите в ХВП

19.09.2022 г.6 мин.

СИС 45 е търговска компания, доказала се на пазара като надежден доставчик на технически решения в областта на маркирането, етикетирането, идентификацията и проследяването на продукция. Сред решенията, които екипът ѝ предлага на пазара, е АПЕС 3, или Автоматизирана, Претегляща и Етикетираща Система, на Weber. „Системата е предназначена за етикетиране на разнообразни продукти за целите на хранително-вкусовата промишленост (ХВП) и търговията. Тя може да се използва както самостоятелно – с ръчно подаване на артикулите, така и интегрирана в комплексна производствена линия за автоматизация на процесите по претегляне и етикетиране. Нейната икономичност я превръща в оптимално решение за производствата, които желаят да повишат ефективността си, спестявайки от допълнителните разходи“, коментираха от фирмата пред Инженер.bg.

„АПЕС 3 обхваща следните компоненти: входяща лента; тегловна везна; принтер апликатор за етикети; изходяща лента; управляваща компютърна система и специализиран приложен софтуер. Системата е разработена като достъпно решение дори за малки производствени цехове с ограничена площ. По тази причина тя е проектирана с компактни размери, които да позволяват лесната ѝ интеграция. Материалите, които са използвани за производството ѝ, отговарят и на най-строгите изисквания за оборудване, предназначено за употреба в ХВП”, поясниха от СИС 45.

Контрол и управление на АПЕС 3

За управлението на АПЕС 3 е създаден специализиран софтуер – IvyScales.

Той поддържа широк диапазон от функции, така че да отговаря на разнообразните потребителски нужди и изисквания.

„IvyScales разполага с интуитивен интерфейс, удобно систематизиран, така че да гарантира лесната и безпроблемна работа със системата”, поясниха от СИС 45.

Икономичен принтер апликатор

„Принтер-апликаторът изпълнява множество функции за различни приложения. Икономичността на системата позволява нейното използване за дейности, които не разполагат със сериозно финансиране“, посочиха от СИС 45.

АПЕС 3 поддържа технология за директен термичен и термотрансферен печат. Текстът се отпечатва с ширина 105 mm/203 dpi и е предназначен за баркодове и графични изображения. Размерите на поставяните етикети са 112/160 mm.

„За да се гарантира икономическата ефективност, етикетите се отпечатват при необходимост, като почти веднага се поставят върху изделието”, допълниха специалистите.

Прилага се добре приетият метод на отпечатване Tamp-Blow,

при който отпечатаният етикет се отделя от лентата и се подава върху притискащата подложка на апликатора. Там посредством вакуум се задържа. Подложката се удължава (стандартен ход 180 mm), връща се в изходно положение чрез вакуум и издухва етикета върху изделието, без да докосва повърхността му.

Стандартни приспособления:

 • Сензор – следи за наличието на етикета върху подложката;
 • Устройство за диагностика на състоянието – отчита входното налягане, разполага със светодиоди за индикация;
 • Вход/изход – за интегриране на датчика или други, допълнителни приспособления;
 • Развиващо устройство – задвижвано от стъпков двигател.

Допълнителни опции:

 • Регулируема стойка – дава възможност за ориентация на системата, така че поставянето на етикети да е възможно от всички посоки;
 • Увеличена дължина на хода;
 • Въртящи се цилиндри.

Техническа спецификация на принтер-апликатора:

 • Размер на системата – 870х300х670 mm;
 • Маса – 45 kg;
 • Изисквания към въздуха – 2L на разпределителен цикъл при налягане от 6 bar;
 • Електрическо захранване – 100-240 VAC; 50-60 Hz; 3A; с вградена защита срещу претоварване;
 • Комуникационен интерфейс (по поръчка) – RS-232-C; Ethernet; RS 422/485; Паралелен; Безжична мрежа – 802.11 b;
 • Методи за печат – директен термичен или термотрансферен;
 • Диаметър на ролката за етикети – max 300 mm;
 • Управление на данни – SPL;
 • Скорост на печата – 152 mm/s;
 • Етикети – щамповани, отстранени отпадъци с 3 mm свободно пространство между етикетите по посока на хода. Максимална преграда от 3 mm над ширината на етикета;
 • Скорост на поставяне – до 60 етикета в минута (в зависимост от размера на етикета, параметрите и дължината на хода).

Контролна везна

Ключов елемент от АПЕС 3 е платформената контролна везна с подходящи размери (б.ред. в зависимост от габаритите на подлежащите на контрол обекти). Платформата на везната е окомплектована с модул – транспортна лента за преминаване на обектите. В конфигурацията на везната е включен електронен контролер с RS232 изход, който се свързва към компютър. За да изпълнява предназначението си, везната е поставена върху метална конструкция с подходящи размери. Конструкцията позволява монтажа ѝ, както и установяването на входящ лентов модул за ръчно поставяне на опаковките от разфасовките. Лентовият модул за етикетиране е монтиран след нея, а над него се поставя етикетиращият принтер. Предвидена е носеща конзола за монтаж на принтера. Извеждането на готовите обекти се осъществява посредством изходящ ролганг.

Водещото българско дружество внася АПЕС 3 директно от производителя – немската компания Weber, чиито специалисти отговарят за изготвянето на проекта и за монтажа на системата.

Източник на снимковия материал: СИС 45 (SIS 45), freepik.com

Тагове: везна, етикетен принтер, етикетиране, маркиране, процесна автоматизация, СИС 45, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

СИС 45 ЕООД
www.sis45.com