Ритал: Дигитализацията създава нови възможности за бизнес модели, насочени към бъдещето във всички индустриални сектори

27.05.2022 г.6 мин.

През последните години разпространението на съвременните информационни и комуникационни технологии и свързаните с тях процеси на създаване на цифрова стойност бележат сериозен напредък. Това засилва в голяма степен търсенето на цялостни системи за дигитализация на производството. „За компаниите от всички отрасли цифровизацията създава нови възможности за ориентирани към бъдещето бизнес модели. Тя дава възможност за оптимизиране на процесите и съответно за подобряване на ефективността и производителността при едновременно намаляване на разходите“, коментираха за Инженер.bg от Ритал ЕООД.

Rittal е водещ доставчик на цялостни решения за индустриални и IT приложения, с които отговаря на предизвикателството за гарантиране на надеждна и защитена среда за изчислителните процеси в непосредствена близост до генерирането на данни. „Задължителен елемент в процеса на индустриалната дигитализация са малките центрове за данни. Те осигуряват светкавична обработка на събраната информация, както и надеждното й съхранение. Можете да разчитате на нас, за да осигурим защитена среда за Вашите IT системи с необходимото ниво на резервираност“, категорични са от Ритал.

Всяка компания има свои специфични изисквания за съхранение на информацията и нейната наличност. Продуктите и системите на Rittal са базирани на стандартизирани модули, но резултатът е индивидуален подход към всяко едно приложение. Конфигурираното решение дава възможност и за бъдещо надграждане, следвайки темповете на развитие на потребителите и надграждайки съществуващите системи. Използвайки модулния принцип на продуктите, решенията на Rittal са в състояние да предпазят клиентските системи от прах, влага, корозивни газове, пожар, неоторизиран достъп, вандализъм, както и електромагнитни вълни в съчетание с различни технологични решения за прецизна климатизация. Най-често се използват обединени в редица шкафове със степен на защита от прах до IP 55, което е индустриална разновидност на периферен център за данни (т.н. Edge център). Групата шкафове се оборудва със следните системи: прецизна климатизация, интелигентно електроразпределение (измерване на консумацията на активното оборудване, както и дистанционно изключване на конкретен консуматор), система за следене параметрите на средата (температура, влажност, дим, теч и вандализъм) и система за контрол на достъпа.

В посока на дигитализация и автоматизация на процесите, портфолиото на Rittal се разширява в областта на индустриалната климатизация. Решенията на компанията, като индустриални климатици, топлообменници и чилъри, имат възможност да бъдат свързани в мрежа и дистанционно да се наблюдават и управляват. Това оптимизира разходите по поддръжка на потребителското оборудване и позволява да се извършва навременна превантивна поддръжка с цел избягване на принудителен престой. Това е особено важно, тъй като тези решения много често охлаждат апаратура, която управлява отделна част или цялото производство, а непредвидените престои водят до големи загуби за клиента.

Иновациите на Rittal са в синхрон с философията на Индустрия 4.0

Всички нови продукти и решения на Rittal са в съответствие с изискванията на Индустрия 4.0. Това означава, че те имат създаден ‚дигитален двойник“. Най-често това са детайлни чертежи в най-различни формати, които са свободни за сваляне от сайта на компанията, където е на разположение и друга техническа информация, свързана с характеристиките на даденото изделие, инструкция за сглобяване/употреба и т.н. От сайта могат да се свалят и дигиталните каталози, с което традиционните книжни издания се изпращат в миналото.

„Другото важно направление са софтуерните продукти за улеснение на клиентите на Rittal. Те включват онлайн конфигуратори, софтуер за изчисляване на необходимото охлаждане в табла, шкафове, ракове и софтуер, изчисляващ за какъв срок клиентът ще си възвърне инвестицията в дадено решение на Rittal. Тези софтуерни продукти най-често генерират спецификации, 2D и 3D визии, програми за разполагане на отвори по корпуса, готови за зареждане в обработваща машина, инструкции за последователност при асемблиране и т.н.“, поясниха от Ритал.

Дигитален двойник на решението и експортиране на информацията

От няколко години Rittal има ново направление – RAS. Тук са включени специализираните машини за обработка на табла и шкафове, за кабели, за кабелни канали и DIN шини. Когато партньорите на Rittal използват софтуерни продукти на двете свързани фирми Rittal и Eplan, то лесно могат да създадат дигитален двойник на цялото решение и оттам да експортират цялата необходима информация, като спецификации, чертежи и програми, които директно да се заредят в обработващите машини.

„По този начин клиентът автоматично задейства процесите на поръчки, документация и реализация на проекта. А това вече е върховата за момента степен на дигитализация в бранша, която Rittal постига, благодарение на иновативния си подход и стремеж да изпреварва времето“, коментираха още от Ритал.

Източник на снимковия материал: Ритал, Rittal

Тагове: Eplan, Rittal, дигитализация, контролни шкафове, Ритал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритал ЕООД
http://www.rittal.bg/index.html