Интервю по телефона? Не е толкова трудно да изпъкнеш! Вижте съветите на HR специалистите от Булуърк Къмпани

17.06.2022 г.10 мин.

Освен че ще Ви помогне да се представите добре на работно интервю по телефона, Булуърк Къмпани Ви дава възможност да откриете мечтаното работно място още сега!

На всеки се е налагало да отиде на интервю за работа. И за да се представи по най-добрия начин, се старае да е добре подготвен. Не само като подготовка по самата кандидатура и за конкретното работно място, а и по отношение на това как ще изглежда – какъв ще е външният му вид и как ще говори, ще си позволи ли да излезе от рамките на темата, за да разкрие нещо повече за себе си. Не по-малко значение има обаче как ще се проведе самото интервю: дали ще е на място при работодателя – „лице в лице“, дали ще е дистанционно или по телефона. Ето защо днес HR специалистите от Булуърк Къмпани (Bulwork) – първата агенция за подбор на персонал в България, специализирана в сферата на информационните технологии и BPO, дава своите специални съвети за читателите на Инженер.bg как да бъде успешно интервюто им за работа по телефона.


С течение на времето интервюто по телефона навлиза все по-често в практиката. То има удобството да може да се проведе от всяко място, с по-малка нужда от подготовка, както е при стандартното интервю. Тук отпада необходимостта човек да мисли за външния си вид по време на интервюто, а езикът на тялото на практика няма как да ни издаде и вероятността да се озовем в неловка ситуация е по-малък“, обясниха от HR компанията.

Въпреки че тези неща могат да се разглеждат като негови предимства, телефонното интервю има един основен недостатък за всички кандидати – много по-трудно е човек да направи запомнящо се първо впечатление, тъй като може да разчита единствено на начина, по който говори, както и на думите, които използва, считат още експертите. При едно стандартно интервю „очи в очи“, това са по-скоро елементи от цялостното представяне на кандидата. Поради това е много важно кандидатът да говори така, че да бъде запомнен още от първите му думи.

Специалистите от Булуърк Къмпани дават няколко основни съвета, с които човек да може да изпъкне по време на интервюто, което се провежда по телефона:

Впечатление от самото начало

Впечатление може да се направи още от самото начало: когато след като сме подали кандидатура за определена позиция получим първоначално обаждане от работодателя, в допълнение към обичайния поздрав: „Добър ден“ или „Здравейте“, бихме могли да се представим и със своето име. Дори това да изглежда като незначителна подробност, по този начин създаваме впечатление, че сме очаквали да ни се обадят“, коментираха от Булуърк Къмпани.

След като телефонното интервю е насрочено, настъпва моментът, в който кандидатът да се подготви за същинската част.

Едно от първите неща, които ни казват в самото начало на разговора е: „Разкажи ми малко повече за себе си“. Тази част от дискусията е от решаващо значение. Проучвания доказват, че 70% от интервюиращите могат да преценят дали един кандидат е подходящ в първите 60 секунди на разговора им с тях“, посочиха специалистите от компанията.

Знае ли обаче кандидатът как да отговори по начин, който да остави трайно впечатление у отсрещната страна? Особено когато по телефона езикът на тялото ни не може да ни подкрепи и ни остават само думите и начина, по който ги поднасяме? Специалистите от Булуърк Къмпани дават простичка формула, приложима за всяко интервю:

1. Препоръчително е в началото човек да започне с нещо лично за себе си, свързано с това къде живее, времето или някакъв личен интерес.

2. На второ място следва да се споделят две-три изречения, свързани с професионалния ни опит. Най-напред да се каже нещо по-всеобхватно, а след това да се даде малко повече конкретика за това, с което се занимаваме сега. Тук кандидатът може да добави и постижения, с които се гордее.

3. Накрая е редът на последната част от нашата кратка „визитка“. Тя ни е необходима, за да покажем на интервюиращия, че наистина се радваме, че водим този разговор. Подходящо е в едно-две изречения да изкажем своето вълнение за дадената възможност. По този начин ще въздействаме на човека от отсрещната страна, а наред с това ще приповдигнем и своето настроение.

Като следват стъпките, изброени по-горе, от Булуърк Къмпани дават и нагледен пример как би могло да изглежда краткото въведение:

Разбира се, с удоволствие ще разкажа за себе си. Едно от любимите ми неща е колоезденето. Винаги, когато имам нужда да помисля, карам велосипеда си в парка, до който живея. От професионална гледна точка, вече десет години работя като мениджър на проекти, като съм работил за някои от най-големите имена в IT сферата, както можете да видите в CV-то ми. Наскоро имах възможността да ръководя екип от 20 човека с бюджет над един милион щатски долара, като заедно разработихме най-новия продукт на компанията, в която работя сега. Радвам се, че водим този разговор, тъй като описанието на позицията ми допадна много и наистина смятам, че уменията и знанията ми биха допринесли за постигането на вашите цели“.

И ето! В рамките на по-малко от минута с това представяне човек е изпъкнал пред всички останали кандидати.

Как да завършим своето интервю по телефона?

След същинската част на интервюто, предназначена за обсъждане на нашия професионален опит и работното предложение от страна на интервюиращия, е време за финалните щрихи, с които да обрисуваме своята личност. Винаги е добра идея да зададем няколко въпроса.

Дори и да сме получили цялата информация, която ни е нужна, можем да попитаме интервюиращия неща, свързани повече със самата култура на работното място, отколкото за самата позиция. Това показва, че се интересуваме от средата и хората, с които ще работим“, посочиха от HR дружеството.

Няколко подходящи въпроса, които кандидатът може да зададе, са:

  • Каква е работната атмосфера в компанията?“
  • Какви са ценностите на компанията?“
  • Коя част от работата най-много Ви допада на Вас?“

Когато настъпва последната част от телефонния разговор и той вече е към своя край, кандидатът има възможността да благодари на интервюиращия като го назове по име. В зависимост от това как сме си говорили, можем да се обърнем по фамилия или малко име. Това отношение кара другия човек да ни почувства по-близки. „На този етап сме създали първоначални професионални отношения с човека от отсрещната страна на телефона, като това ни дава известна преднина спрямо останалите кандидати“, споделиха още специалистите.

Ако сме изпълнили изброените простички стъпки, то можем да предполагаме с висока степен на сигурност, че сме направили достатъчно добро впечатление, за да ни запомнят. Те могат да ни бъдат полезни за всяка една нова възможност за професионална реализация.

В случай че бъдете поканени на телефонно интервю, се надяваме, че тази статия ще ви бъде полезна и Ви пожелаваме успех!

Булуърк Къмпани (Bulwork) е агенция за подбор на персонал в България, която специализира в сферата на информационните технологии и аутсорсинг процесите.

Вие се интересувате от доброто представяне като кандидат в процесите по подбор на персонал или имате интерес към професионално развитие в областта на ИТ-сектора? Вижте актуалните обяви за работа в микросайта на компанията в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: freepik.com

Тагове: HR, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Булуърк Къмпани ООД / Bulwork
https://www.bulwork.net/bg