Бионични автономно летящи сфери на Festo откриват нови възможности за работния процес в бъдещето

04.05.2016 г.3 мин.

Поредното бионично творение на лидера в областта на индустриалната автоматизация Festo е обект на разработка през настоящата година, информираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД. Най-новият успешно реализиран проект на компанията е автономно летяща сфера със способност за захващане на предмети – FreeMotionHandling.Летенето и улавянето на обекти са любима тема за изследване от екипа специалисти на Bionic Learning Network на Festo, но за първи път и двете области са комбинирани в едно бионично изобретение. FreeMotionHandling може да маневрира самостоятелно във всяка посока, прихващайки и транспортирайки различни артикули до определена локация.


 

Автономната бионична система е конструирана от ултра лек въглероден пръстен с 8 адаптивни перки, 4 от които са разположени хоризонтално в съответствие с конвенционална квадрокоптерна технология, а останалите 4 – вертикално. Пръстенът обгръща въртяща се хелиева топка, към която е вграден захващащ механизъм. По този начин цялата „интелигентна“ структура позволява динамично движение във всички пространствени посоки. В резултат, човекът и машината могат да си взаимодействат с лекота, удобство и сигурност, откривайки изцяло нови възможности за работния процес в бъдещето. Тогава, хората биха могли да бъдат поддържани от сферите, използвайки ги като летящи помощни системи – например, при работа на главозамайващи височини или в труднодостъпни зони.


 

С оглед удобно и безпроблемно улавяне на различни като форма обекти, изследователите на Festo също „обличат“ захващащия механизъм с ултра тънък слой, изпълнен с хелий. Хващачът всмуква предмета към вътрешността на сферата посредством въже, което се намира в нея. Налягането в ръкава му позволява да се свива и удължава. По този начин летящата топка може да захване до няколко обекта, които да транспортира и освободи на различни позиции един след друг.


 

„За управлението на летящите обекти не е нужен пилот. Сферата се координира външно чрез GPS навигация, която вече бе разработена, приложена и тествана при бионичните сфери eMotionSpheres и бионичните пеперуди eMotionButterflies на Festo”, разказват от фирмата.


 

Като допълнение, управляващата система разполага с две бордови камери, чрез които има възможност да се наблюдава пространството около свободно-летящия обект и да се реагира, включително в процеса на транспортиране на предмети. При наближаване на обекта, който трябва да бъде захванат, системата стартира планиране на маршрут, използвайки двете отделни камери за координация.


 

Бихте могли да се запознаете по-подробно с автономно летящата захващаща сфера FreeMotionHandling от следното ВИДЕО.

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm