Атикс: Софтуер с функция инклинометър на Laumas Elettronica гарантира прецизност на претегляне дори при вариации в наклона

04.05.2021 г.3 мин.

„В бордовите системи за претегляне, както и като цяло при претеглянето в наклонена равнина, е възможно наклонът на конструкцията по отношение на хоризонталата да доведе до промени в измерените стойности на теглото. В тази връзка, утвърдената италианска компания Laumas Elettronica предлага решение, гарантиращо максимална прецизност и надеждност дори при вариации на наклона до ±10°. Това е новият софтуер, наличен за многоканалните трансмитери за тегло TLM8 и TLB4, както и за интелигентната кутия CLM8 на Laumas Elettronica. Решението е познато още като „функция на инклинометър“, информираха за Инженер.bg от фирма Атикс, която е ексклузивен представител на Laumas Elettronica за България.

Трансмитерът на Laumas Elettronica е свързан чрез сериен порт RS232 или RS485 към инклинометър, приложен към конструкцията, която трябва да се претегли.

„Функцията „инклинометър“ позволява на инструмента да чете данните за наклона, подавани от сензора, и да компенсира вариациите на стойността на теглото поради несъвършената хоризонталност на системата. Получената корекция на теглото е валидна и за системи, одобрени за законни търговски цели, т.е. сертифицирани по OIML R76“, поясниха специалистите от Атикс.

Какви са основните функции на решението на Laumas Elettronica?

  • Четене и диагностика на стойностите на наклона;
  • Компенсация на вариациите в стойността на теглото в диапазона на наклона ±10° по двете оси X и Y;
  • Процедура за калибриране за подобряване на функцията за компенсиране на наклона;
  • Цифров филтър за намаляване на ефектите от колебанията при наклон.

„Софтуерът дава възможност да се използват всички функции за управление на инклинометъра както от клавиатурата на инструмента, така и дистанционно (PLC) чрез сериен комуникационен интерфейс или полева шина (ModBusRTU, ModBus/TCP, CC-LINK, PowerLink, ProfiNet, DeviceNet, Ethernet/IP, CANopen, Sercos, EtherNet TCP/IP, EtherCAT)“, посочиха от Атикс.

Източник на снимковия материал: Атикс, Laumas Elettronica, freepik.com

Тагове: Leuze, Атикс, контролно-измервателна апаратура