Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

08.07.2020 г.7 мин.

 

Ако не бях инженер, щях да съм илюстратор.

 

Когато си художник по душа, всеки бял лист хартия е нова възможност да реализираш идеите си. А ако прибавиш и техническите знания на инженерната професия, възможностите се превръщат в необятна вселена. Именно такава съдба „сполетява“ инж. Стоян Атанасов, конструктор в отдел „Разработване на платформи“ в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън, който е и днешният ни гост в рубриката „Ако (не) бях инженер“. Вижте какво още сподели той пред екипа на Инженер.bg.

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?

 

Изборът ми да стана инженер беше направен съвсем съзнателно. Като всяко малко момче в началото исках да стана космонавт или пилот на изтребител, но впоследствие осъзнах, че не съм толкова екстремна натура и подобни професии не биха били подходящи за мен. Постепенно започнах да се увличам по техниката, беше ми интересно да разбера как работи дадено устройство, как е направен определен продукт, обичах да разглобявам неща и после да ги „поправям“. Е, невинаги успешно.

 

Това, което харесвам най-много в инженерството е, че идея, скицирана на бял лист хартия, впоследствие се превръща в реален, завършен продукт.

Инж. Стоян Атанасов е завършил Технически университет – София, специалност „Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето“, степен – бакалавър, а скоро ще придобие и магистърска степен по специалност „Индустриален мениджмънт“, отново в ТУ-София. Заема позицията на конструктор в отдел „Разработване на платформи“ към R&M България. Отделът се занимава с развоя на пасивни компоненти и оборудване за телекомуникационни мрежи.

 

Какво правя в рамките на работния ден?

 

Стартът на деня започва с планиране на текущите задачи, които трябва да бъдат изпълнени. В зависимост от фазата, в която се намират проектите, по които работим, те могат да бъдат най-различни – конструиране на компоненти и изготвяне на техническа документация, сглобяване и тестване на прототипи и вече готови продукти, комуникация с доставчици и посещения в производствените им бази. Постоянно сме в контакт с колегите от другите отдели и в случай на нужда помагаме за разрешаване на възникнали проблеми.

 

Всеки нов ден поднася нещо различно, като именно това прави работата ни изключително интересна и динамична.

 

 

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик?

 

В университета студентите са фокусирани предимно върху индивидуалното си представяне. В повечето случаи се дават персонални проекти и задания, по които студентите работят самостоятелно. Реалната работна среда е доста по-различна. Тук е много трудно да бъдеш индивидуалист. Трябва да си отворен към другите и да умееш да работиш в екип, за да може крайният резултат да е положителен.

 

Коя е най-смелата ми професионална мечта?

 

Всъщност, започвайки работа в Конструкторския отдел на R&M, смятам, че успях да реализирам една от професионалните си мечти. Работя по специалността, която съм завършил, и съм част от страхотен екип, в който сме не само колеги, а и приятели. Разчитаме един на друг и заедно намираме решения на поставените задачи и инженерните предизвикателства.

 

Ако не бях инженер, щях да бъда…

 

Може би илюстратор.

 

Имам ли хоби?

 

Обичам да рисувам в свободно си време. Правя илюстрации, дизайни на тениски, лога и др. Преди се занимавах и с графити, но вече рисувам повече дигитално, отколкото на истинска стена.

 

А защо не станах илюстратор?

 

Предпочитам да запазя рисуването като хоби, защото ми помага да се откъсна от ежедневието. С него успявам да остана сам с мислите и идеите си, развивам въображението си, а това влияе положително и на работата ми като инженер.

 

Как работата като инженер ме развива като личност?

 

Инженерната работа учи преди всичко на отговорност. Често се налага да вземаме решения, свързани със сериозни финансови и времеви ресурси. Отделно от това инженерната работа помага да мислиш нестандартно, насърчава креативността, прави те много по-организиран и развива стремежа за постоянно надграждане на знанията.

 

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?

 

Въпреки че понякога е трудно, се стремя да оставям работните задължения в офиса, за да мога пълноценно да използвам свободното си време извън него. Със съпругата ми обичаме да ходим често в планината и сред природата като цяло. Това ни зарежда с положителни емоции.

 

Повече информация за Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: личен архив инж. Стоян Атанасов 

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД
www.rdm.com