Николай Човалинов: „Екипната работа е най-ценният урок, който получих от Инженерната академия на R&M България Производство“

15.10.2020 г.7 мин.

„Колегите, с които ме срещна Инженерната академия на R&M България Производство, са истински професионалисти, готови да споделят и предават знанията и уменията си.“

 

Целеустремен и осъзнал важни за бъдещия си кариерен път уроци – така излиза инж. Николай Човалинов от първото издание на Инженерната академия на Райхле и Де-Масари България Пръдакшън (R&M България Производство). Днес той гостува в рубриката ни „Един работен ден на...“ като пълноправен член в екипа на компанията. Ключови за мотивацията му се оказват шансът да почерпи опит от специалистите на R&M, както и екипната работа, подкрепата и отзивчивостта, с които го посрещат там. Какво още сподели инж. Човалинов пред Инженер.bg, ще научите в следващите редове...

Как се казвате и каква длъжност заемате?

Здравейте! Казвам се Николай Човалинов и съм младши производствен инженер в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън.

От колко време работите в компанията?

В компанията съм вече повече от година. Започнах като стажант в първата Инженерна академия на R&M България Производство.

Какво е образованието Ви?

Притежавам бакалавърска степен по „Електроника“ от Технически университет – София. В момента продължавам образованието си в същия университет – в магистърската програма по „Дигитални и индустриални технологии“.

Как започва Вашият работен ден?

Работният ми ден започва с преглед на текущите задачи за деня. След това провеждаме кратка оперативка с колегите, на която обсъждаме възникналите спешни и критични за производството казуси. Всеки един ден в компанията е различен от предходния, защото ме изправя пред нови предизвикателства, които ме учат на нещо различно, а опитът, който натрупвам, е безценен.

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

Основните ми задачи са свързани с подпомагане на производствения процес и осигуряване правилното функциониране на производството.

Защо тези дейности са важни за фирмата?

Дейностите, които изпълнявам, са важни, защото чрез тях се локализират и отстраняват възникнали проблеми, възпрепятстващи работата и на други хора от компанията. В нашата работа детайлите са много важни, затова се изисква концентрация от изключително висока степен.

 

Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?

Харесвам работата си, тъй като всекидневно се сблъсквам с казуси от различно естество, за които трябва да намеря най-доброто решение. Това, от своя страна, ми помага да развивам личностните си качества и практически способности. Харесва ми също, че работата ми е екипна. Колегите, с които ме срещна Инженерната академия на R&M България Производство, са истински професионалисти, готови да споделят и предават знанията и уменията си. Във всеки един от екипите, с които имах удоволствието да работя по време на Академията, срещнах разбиране и отзивчивост, и най-важното – готовност за подкрепа и разясняване на процесите и спецификите в работата.

Когато човек попадне в непозната за него среда, е много важно екипът да го мотивира да даде най-доброто от себе си и да бъде спокоен, че дори и да сгреши, ще има кой да му покаже как сам да стигне до вярното решение. Именно това бе и задачата на менторите ни във всеки етап и отдел на Инженерната академия.

Какво си казвате в края на работния ден?

Зависи от това как е минал денят ми. Ако съм се справил с всичките си задачи, си казвам: „Добре свършена работа, но може и още.“ Ако пък не съм успял да ги изпълня, си казвам, че трябва да бъда по целенасочен и упорит на следващия ден.

Как научихте за Инженерната академия на R&M България Производство?

За нея научих от изложението „Дните на кариерата“ в Техническия университет – София.

Защо решихте да се включите?

Още в самото начало ми допадна идеята на програмата и смятам, че това е един много добър начин за развитие на младия инженер.

В края на Академията мога смело да кажа, че очакванията ми се оправдаха.

Как премина обучението Ви в R&M България Производство?

По време на обучението си преминах през пет отдела на компанията. Във всеки от тях работих по различен проект и успях да се запозная със спецификите на работа в отделите. Това изключително много помага и за настоящата ми работа, защото ми позволява да погледна работния процес от различни гледни точки.

Кой е най-важният урок, който научихте по време на програмата?

Не бих могъл да посоча само един. През тази една година научих много нови неща, които спомогнаха за моето развитие. Най-ценният ми урок е свързан с важността на екипната работа. Колкото и добър професионалист да си, не съумееш ли да създаваш добри връзки с екипа, знанието не е пълноценно. Комуникацията и умението да общуваш с различни типове хора, всеки от които е доказан професионалист в своята област, е от съществено значение. Ученето в тази посока е непрекъснат процес, но Инженерната академия на R&M Производство България ми помогна много за това как да го развивам и реализирам ефективно.

Източник на снимковия материал: Райхле и Де-Масари България Пръдакшън

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД
www.rdm.com