Илиан Цветанов от HRS Bulgaria, пред Инженер.bg: Наблюдаваме дефицит на инженерни кадри в производствения сектор

14.04.2022 г.6 мин.

HRS Bulgaria e HR агенция за подбор на кадри, чиято мисия е да свързва потенциалните кандидати и бизнеса. Компанията има задълбочен поглед върху търсенето на заетост за производствения сектор и именно във връзка с това Инженер.bg потърси компетентното мнение на г-н Илиан Цветанов, мениджър на отдел General & Temporary staffing в HRS Bulgaria, който сподели повече за възможностите за професионално развитие на инженерите в индустрията. Г-н Цветанов има дългогодишен опит в сферата на човешките ресурси и е ръководител на екип от 12 специалисти за подбор на персонал в производството и складовия сектор. „В момента целият производствен сектор е засегнат от дефицити, което води до масово оптимизиране на процесите. Инженерните позиции са много търсени, но същевременно интересът на кандидат-студентите към сектора не се увеличава спрямо нуждата“, споделя още той пред Инженер.bg.

Господин Цветанов, бихте ли ни разказали какво е състоянието на производствения сектор към края на първото тримесечие на 2022 г.?

Пазарът има нужда от все повече инженери и противно на масовото схващане в последно време, те далеч не са необходими само в ИТ индустрията. Към момента почти целият производствен сектор е засегнат от дефицита на някои основни суровини и материали, което увеличава търсенето и цените на стоките. Желязото и други метали претърпяха скок в цената си, а в автомобилния сектор има липса на литиеви батерии, което забавя производството и доставчиците по веригата. Въпреки това секторът работи на пълни обороти, като компаниите масово се опитват да оптимизират производствените си мощности.

Какво мислите за търсенето на инженерни кадри в момента? Как бихте го определили в сравнение със същия период през миналата година?

Както миналата, така и тази година компаниите продължават да търсят инженери, а нашият пазар на труда е силно ограничен откъм специалисти. Същевременно глобалната ситуация от последните 2 години повлия и върху инженерите, като голяма част от тях избират сигурността пред новите възможности. Това прави търсенето на тези позиции още по-предизвикателно.

На фона на тези трудности, можете ли да определите най-търсените инженерни позиции от работодателите в сектора?

В момента най-търсените инженерни роли са във високотехнологичния сектор. Те най-често са за отдели „Изследвания и развой“ (R&D), „Качество“ (Quality), както и такива, свързани със същинския производствен процес – ел. инженери (Electrical engineers) и процесни инженери (Process engineers).

От гледна точка на кандидатите, какво най-често търсят те в бъдещите си работодатели?

Две от ключовите неща, които търсят инженерите, са развитие и сигурност. Естествено, финансовите условия също са основен фактор, като в момента високите нива на търсене правят пазара за такъв тип позиции изключително конкурентен. Затова по-голямата част от компаниите акцентират все повече върху социалния си пакет от придобивки, а те могат да бъдат както стандартните – ваучери за храна, ДЗО, карти за спорт, така и иновативни придобивки като осигурени почивки/екскурзии, поемане на разходи за частни детски градини, което в повечето случаи е включено в пакети за релокация, и др.

Какво можете да ни разкажете по отношение на самите производства? Кои от тях ще претърпят най-голямо развитие в следващите 5 години и съответно ще имат нужда от привличане на повече кадри?

Към момента компаниите се стремят да постигнат стабилност и да запазят достигнатите темпове на производство през последните години. Събитията през последните две години със сигурност оказват голямо влияние върху цялата индустрия и фирмите започнаха да планират в по-краткосрочни планове от една до максимум две години напред. Липсата на инженерни кадри със сигурност ще продължи да се усеща. 

За финал, какъв съвет бихте дали на инженерите в сектора, които биха искали да сменят работното си място или го обмислят, но се колебаят?

Както споменах, сигурността е едно от основните неща, които търсят инженерите, така че е много важно да проверят добре компанията, нейните процеси и какви възможности за развитие биха имали в нея. 

Бих препоръчал да се консултират със специалисти в подбора на инженерни позиции – особено ако не са сменяли работното си място през последните две години. Те биха им дали много полезна информация за настоящите тенденции и пазарните нива, като могат да предложат повече възможности и да ги съпроводят през целия процес на подбор, помагайки им да намерят най-доброто работно място за тях. Ние, от HRS, винаги сме насреща, разполагаме с консултанти, специализирали изцяло в подбора на технически кадри. Консултациите на нашите специалисти са напълно безплатни.

Ако желаете да разгледате възможностите за професионално развитие, които предлага HRS България, и да научите повече за предложенията им, не се колебайте да се запознаете с техния микросайт към Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: HRS България, pixabay.com

Тагове: HR, HRS Bulgaria, електротехника, индустрия, инженеринг, информационни технологии, кариера, консултиране, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

HRS Bulgaria
www.hrs-bg.com