Ивона Нинова от Top Skills Recruitment: „Уменията, които отличават нашата професия, са емоционалната интелигентност и емпатията“

21.12.2020 г.5 мин.

Всеки от нас вероятно има своя представа за работата на HR специалистите. Затова решихме да научим повече за естеството на тяхната дейност от първо лице. За целта се срещнахме с г-жа Ивона Нинова, ръководител „Подбор на персонал“ във водещата HR агенция Top Skills Recritment. С нея разговаряме за качествата, отличаващи HR специалистите, и подходите при търсене на инженерни специалисти, за това кой е идеалният кандидат за работа и има ли въпрос, който не би задала... Вижте повече в интервюто на г-жа Нинова пред Инженер.bg.

Здравейте! Как се казвате и каква длъжност заемате?

Здравейте, казвам се Ивона Нинова и вече повече от две години съм част от екипа на Top Skills Recritment. Позицията, която заемам, е ръководител „Подбор на персонал“.

Какво Ви дава професията на HR специалист?

На ежедневна база това е вътрешно удовлетворение, съпричастност, и разбира се, динамика. Благодарна съм за възможността да се срещам с различни професионалисти. Това обогатява общата ми култура в различни сфери, както и мен като човек.

Кое според Вас е най-важното качество, което един HR специалист трябва да притежава, за да е успешен в професията си?

Не бих могла да споделя едно конкретно качество, тъй като всяка професия сама по себе си е комплексна и изисква много и различни качества и умения. Това, което може би отличава нашата професия, е способността да бъдем добри комуникатори, емоционално интелигентни и емпатични.

И тъй като сме Инженер.bg, различава ли се подходът, когато търсите инженери за дадена позиция?

Всяка позиция изисква различен подход и стратегия за откриването на възможно най-добрия специалист за дадена компания. Наблюденията ми показват, че инженерите в България са по-пасивни кандидати и търсенето им за конкретна компания винаги е интересно и предизвикателно.

Кой е най-странният въпрос, който сте получавали от кандидат по време на интервю?

Не мисля, че съм получавала странен въпрос. Обичам да общувам с различни хора и не намирам нищо за странно, но има доста интересни, например „Трябва ли да работя през лятото?“.

На кой въпрос Вие самата не бихте отговорила?

Няма въпрос, на който да не отговоря. Щом един въпрос е зададен, то той трябва да получи отговор.

Искало ли Ви се е да попитате даден кандидат нещо, но сте се въздържали? Защо?

Не, аз съм открит комуникатор и считам, че когато търсиш отговор за нещо конкретно, не би следвало да имаш притеснения да попиташ отсрещната страна. Разковничето е обаче как се допитваш до него.

Има ли идеален кандидат?

Разбира се, всеки един от нас е идеалният кандидат за определена компания. Това, че дадена компания не ги разпознава като такива за своя екип, не ги прави по-малко способни и идеални професионалисти.

Ако Вие сте на интервю за работа, кое е нещото, което би Ви отказало от позицията, за която кандидатствате, въпреки че Ви се е сторила привлекателна първоначално?

Това, което търся във всеки работодател – не само за себе си, но и за професионалистите, на които помагам да намерят следващото си професионално предизвикателство, е възможността за развитие и непрекъснато придобиване на нови знания. Монотонната работа не ме мотивира. Разбира се, ценностите на компанията също са водещи.

Източник на снимковия материал: Ивона Нинова, личен архив

Тагове: HR, Top Skills Recruitment, кариера