Festo разработва пневматични решения за високо налягане, които да се използват в дигитализираното производство на PET бутилки

21.09.2022 г.5 мин.

Благодарение на пневматичните решения на Festo за работа под високо налягане, машините за формоване на пластмаса чрез раздуване постигат производителност на една работна станция между 1000 и близо 3000 PET бутилки на час. „Ключът към този успех се дължи на прецизното управление с помощта на вентилите и вентилните блокове на Festo, както и на правилната подготовка на сгъстения въздух. Решенията се доставят от Festo заедно с осигурена техническа поддръжка в глобален мащаб – от инструментите за проектиране до експлоатацията“, коментираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

На изложението drinktec в Мюнхен, което се проведе от 12 до 16 септември 2022 г., за първи път бяха показани иновативни дигитални решения за мониторинг и интелигентни компоненти на Festo в приложения на системи под високо налягане. В продължение на повече от десет години световният лидер в технологиите за автоматизация разработва цялостна гама от компоненти за пневматиката под високо налягане до 40 bar за производство на PET бутилки по метода на формоване чрез раздуване за линейни и ротационни машини. Проектантите в централата на компанията в Еслинген използват собствена лаборатория за високо налягане, където пневматичните изделия се квалифицират за съответствие с определени изисквания. Продуктите се произвеждат и тестват в производството на Festo в Шарнхаузен, близо до Еслинген, за съответствие с Директивата за оборудване под налягане. „Това дава гаранция на потребителите, че получават изделия с всички необходими сертификати и характеристики за качество на търговската марка „Made in Germany“, коментираха от Фесто ЕООД.

Мониторинг с алгоритми за машинно обучение

В момента проектантите на Festo работят върху цифровизирани приложения за високо налягане, използвани за мониторинг на процесите и върху други интелигентни компоненти. Софтуерът за машинно обучение Festo AX също играе своята важна роля, тъй като наблюдава и анализира данните от машините. Освен това той помага за оптимизиране на производствените процеси и за пестене на ценни ресурси, осигурявайки по-голяма устойчивост и енергийна ефективност.

Данните, събрани по време на мониторинга, могат да бъдат анализирани с помощта на контролните панели и дават възможност за проследяване състоянието на отделни вентили или – в зависимост от областта на приложение – дори на цели системи. Възможно е да се контролира не само състоянието на машината, а и извършването на прогнозна техническа поддръжка.

Персонализирани решения за пневматика под високо налягане

Голямата стандартна гама от пневматични продукти за високо налягане с подготовка на въздуха за малки до големи дебити, с модулни компоненти на сервизния блок, регулатори, филтри, включващи и изключващи вентили и пропорционални вентили, покрива почти всички изисквания, когато става дума за разработването на машини за формоване чрез раздуване. В допълнение към стандартната продуктова гама, Festo разработва персонализирани сервизни модули и вентилни блокове за индивидуални машинни решения.

В качеството си на доставчик на пълен набор от услуги за пневматична и електрическа автоматизация, Festo може също така да пусне в експлоатация цялата производствена линия – от предварителното формоване до палетизирането. В зависимост от областта на приложение Festo произвежда вентилни терминали, контролни шкафове, задвижвания, контролни блокове, пневматични продукти за работа под високо налягане или системни решения.

„В края на 2021 г. Festo получи наградата „Customer Centric“ от Sidel Group. Един от най-утвърдените производители на системи за бутилиране оцени по този начин непрекъснатия ангажимент на Festo за осигуряване на надеждни доставки“, коментираха още от Фесто ЕООД.

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Тагове: Festo, вентили, мониторинг, пневматика, процесна автоматизация, Фесто

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg