Festo: Платформата Cowshed 4.0, или как дигитализацията ще навлиза все повече в селското стопанство

28.11.2018 г.3 мин.


Дигиталната революция достигна и селското стопанство. Производствената и технологичната ефективност на този сектор от икономиката започва все повече да зависи от съвременните цифрови решения. „В бъдещите кравеферми роботи ще хранят и доят животните. Дигиталните системи ще измерват и записват също важни показатели за тяхното здраве и постепенно ще превърнат фермера в администратор на данни“, разказаха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

 


Индивидуално хранене на животните


За храненето на животните в дигиталната среда на Cowshed 4.0 (б.ред. cowshed = кравеферма)отговаря робот. Той се самозарежда няколко пъти на ден с прясна пшеница, царевица, соя и т.н. След това се движи по хранилките и ги пълни. Скенерите показват къде трябва да се добави още храна. Роботът може също да променя състава на храната за отделни крави, така че всяко животно да получава грижи според нуждите си.


Доене, когато кравата поиска

 

Специални доилни роботи отговарят за доенето на кравите. Те работят по 24 часа в денонощието и могат да бъдат посетени от животните по всяко време. В рамото на робота е разположена хибридна система, включваща електрически и пневматични компоненти, както и софтуер за управление на движението. Първо вимето се почиства посредством четки. След това лазер и камера определят точната позиция за поставяне на чашките, които автоматично се прикрепят и започват да изцеждат млякото.


 

Смартфон вместо вила


„Животновъдите могат да използват приложение за достъп до данните през смартфон или компютър в реално време и да реагират незабавно, ако има проблем в обора. Така някои здравословни проблеми при животните и техническите неизправности в машините могат да бъдат избегнати. Фермерите получават точна представа за това колко мляко се произвежда в момента. Технологията за цифрова автоматизация все повече превръща селските стопани във високотехнологични администратори на данни – тенденция, която се очаква да продължи и през следващите години“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.

 

Повече информация по темата бихте могли да намерите в ДигиталнаИндустрия.bg от ТУК!


Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg